10/9/14

Παρέμβαση του βουλευτή Ζαχαρία Ζαχαρίου σε Ευρωπαϊκό Διακοινοβουλευτικό Συνέδριο

Παρέμβαση του βουλευτή Ζαχαρία Ζαχαρίου
σε Ευρωπαϊκό Διακοινοβουλευτικό Συνέδριο

Άρχισαν στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Διακοινοβουλευτικού Συνεδρίου για τον Αειφόρο Τουρισμό, την Προώθηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την Προστασία του Περιβάλλοντος. Ο βουλευτής κ. Ζαχαρίας Ζαχαρίου πήρε μέρος στη συζήτηση ενώπιον της ολομέλειας του Συνεδρίου.
Αναφερόμενος στο πολύ δύσκολο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον στην Κύπρο τα δύο τελευταία χρόνια, ο κ. Ζαχαρίου υπογράμμισε ότι, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Eurogroup , τον Μάρτιο 2013, η χώρα κλήθηκε να επαναπροσδιορίσει το οικονομικό της μοντέλο και τις αναπτυξιακές της προτεραιότητες. Η Κύπρος, τόνισε o κ. Ζαχαρίου, χρειάστηκε να δώσει περαιτέρω έμφαση στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, μέσω της δυναμικής προώθησης ενός οικονομικού μοντέλου που να βασίζεται στη γνώση, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, παραμένοντας προσηλωμένη στο στόχο της επίτευξης αειφόρου ανάπτυξης. Η επίτευξη αυτών των στόχων, θα συμβάλει ουσιαστικά στη δημιουργία των προϋποθέσεων για νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας και για αύξηση της παραγωγικότητας και της κοινωνικής συνοχής .
Ο κ. Ζαχαρίου, επεσήμανε ότι η Κύπρος, όντας μια μικρή και ανοικτή οικονομία, δεν θα ήταν σε θέση να πετύχει τους συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους, αν δεν αξιοποιούνταν τα χαρακτηριστικά της χώρας, η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός της, καθώς και οι μοναδικές φυσικές ομορφιές της. Σημείωσε δε ότι, η μικρή σε μέγεθος κυπριακή κοινωνία χαρακτηρίζεται από έντονα πολυπολιτισμικά στοιχεία, και ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, έχει προσελκύσει σημαντικό αριθμό ξένων εργατών, τόσο από χώρες της ΕΕ, όσο και από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Υπογράμμισε δε ότι η δημιουργία στην Κύπρο ενός ανθρώπινου δυναμικού με υψηλούς παραγωγικούς δείκτες, οφείλεται κυρίως στην αναπτυγμένη υποδομή της χώρας , στην εύρυθμη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών της, σ το φιλικό νομικό πλαίσιο, στο σταθερό και ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης, στο δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα υγείας, καθώς και στην ποιότητα της εκπαίδευσης.
Ειδικότερα όσον αφορά στον τουρισμό, ο κ. Ζαχαρίου σημείωσε ότι, παρά την οικονομική κρίση , η τουριστική βιομηχανία αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτική και η τουριστική κίνηση προς την Κύπρο παρέμεινε σταθερή. Υπογράμμισε δε την εξέχουσα σημασία που αποδίδει η Κύπρος στον επαναπροσδιορισμό της ως ποιοτικού τουριστικού προορισμού, ώστε να καταστεί ένα ευρωπαϊκό τουριστικό θέρετρο, τονίζοντας παράλληλα, τη σημαντική γεωγραφική θέση της χώρας, μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Ο κ. Ζαχαρίου υπογράμμισε ότι η διαφύλαξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κύπρου, που αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά, των πολυάριθμων μνημείων απαράμιλλης ιστορικής και θρησκευτικής αξίας της χώρας μας, που έχουν προσελκύσει και τους πιο απαιτητικούς τουρίστες, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ωστόσο, ένεκα της οικονομικής κρίσης, επεσήμανε ο κ. Ζαχαρίου, η Κύπρος έδωσε περαιτέρω έμφαση στην αξιοποίηση και άλλων πηγών εσόδων, πέραν του τουρισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε, καταβάλλονται προσπάθειες ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης, επενδύοντας, μεταξύ άλλων, σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική.
Ο κ. Ζαχαρίου υπογράμμισε τη σημασία διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού πλαισίου, το οποίο να περιλαμβάνει κίνητρα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τόνισε τον ουσιαστικό ρόλο των κοινοβουλίων και των μελών τους για επίτευξη αυτού του στόχου. Πρέπει, ως βουλευτές, να στηρίξουμε τη βιωσιμότητα της τουριστικής βιομηχανίας, μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, που να συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς, κατέληξε ο κ. Ζαχαρίου .