15/9/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας

Είναι με ιδιαίτερη χαρά αλλά και συγκίνηση που βρίσκομαι σε αυτό το χώρο που από σήμερα θα αποτελεί όχι μόνο λίκνο τέχνης και πολιτισμού στη χώρα μας, αλλά και κέντρο ιστορικής έρευνας και χώρος συνύπαρξης των κοινοτήτων της Κύπρου.



Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα διακοινοτικά έργα πολιτισμού στη χώρα μας, χάρις στη γενναιόδωρη συνεισφορά του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη, αλλά και στη στήριξη του USAID, του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου – Νορβηγίας και του Προγράμματος DeMinimis.

Θέλω να εξάρω ιδιαίτερα τη συνεισφορά των αγαπητών μου Κώστα και Ρίτας Σεβέρη, που όχι μόνο συνέλαβαν την ιδέα του Κέντρου και αγόρασαν και διέθεσαν αυτό το χώρο στην υποβαθμισμένη οδό Ερμού, της Πράσινης Γραμμής, αλλά διέθεσαν και την πλούσια από κάθε πλευρά, προσωπική συλλογή τους, που αποτελεί και το κύριο περιεχόμενο και αντικείμενο του Κέντρου αυτού. Θέλοντας να μοιραστούν με τους ανθρώπους της Κύπρου, αλλά και τον κάθε ξένο ερευνητή και ενδιαφερόμενο τη συλλογή που συγκέντρωσαν ύστερα από πολλών χρόνων προσπάθειες, αποφάσισαν να τη διαθέσουν στο κοινό, προς μελέτη, έρευνα, αλλά και γνώση του παρελθόντος, αναδεικνύοντας τον κοινό πολιτισμό και την ειρηνική συμβίωση μεταξύ όλων της πατρίδας μας.

Ο Κώστας και η Ρίτα Σεβέρη, μετέτρεψαν με τον πιο παραστατικό τρόπο, ένα όραμα ζωής σε έργο ειρηνικής συνύπαρξης των κοινοτήτων της χώρας μας. Μέσα από τα έργα τέχνης και τις διάφορες συλλογές που φιλοξενούνται σε αυτό το χώρο, αναδεικνύεται η συμβίωση όλων των κατοίκων του νησιού μας, και αυτό ακριβώς οι εμπνευστές του έργου θέλησαν να υπηρετήσουν.

Με περισσότερους από χίλιους πίνακες με θέμα την Κύπρο, 500 ενδυμασίες που παρουσιάζουν την εξέλιξη της κυπριακής ενδυμασίας και τις επιρροές της από την Ανατολή και τη Δύση και με πλήθος βιβλίων και ενθυμημάτων, το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας προβάλλει το κοινό παρελθόν και την ειρηνική συνύπαρξη των Κυπρίων όλων των κοινοτήτων του νησιού. Θα συμφωνήσω πλήρως με την ιδέα του ζεύγους Σεβέρη, ότι μελετώντας το παρελθόν μας μπορούμε να δημιουργήσουμε την ελπίδα για να κτίσουμε γέφυρες ειρήνης και φιλίας για ένα καλύτερο μέλλον. Ας κάνουμε αυτό το χώρο γέφυρα για το κοινό μας μέλλον.

Η ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία, του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στα πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας, αλλά και μια σοβαρή επένδυση στην πολιτική και κοινωνική ιστορία της Κύπρου.

Με την ευκαιρία που μου προσφέρουν τα εγκαίνια του αξιόλογου αυτού Κέντρου, αλλά και η παρουσία φίλων διπλωματών, Τουρκοκυπρίων και εκπροσώπων των κοινοτήτων της Κύπρου, θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά πως τρέφω τη βαθειά πεποίθηση ότι η Κύπρος αντλώντας μαθήματα από το κοινό παρελθόν όλων των κατοίκων της, μπορεί να διαμορφώσει ένα λαμπρό μέλλον για όλους τους πολίτες της. Μπορεί, σύντομα, να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που να προστατεύει όλους τους νόμιμους κατοίκους της σε όλη την επικράτειά της, με όλα τα μέσα και όλο τον εθνικό πλούτο της.

Προϋπόθεση είναι επιτέλους να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να πετύχουμε μια λύση που θα επιτρέπει την προοπτική και το μέλλον. Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λειτουργική και βιώσιμη που θα ξαναενώσει τον λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία.

Η λύση της επανένωσης και της διασφάλισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων που επιδιώκουμε είναι διεκδικήσεις για όλους ανεξαίρετα τους Κύπριους.

Και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους, όπως και για κάθε νόμιμο Κύπριο, όπου και αν ανήκει, όποια γλώσσα και αν μιλά, όποια θρησκεία και αν πιστεύει.
Τη λύση του Κυπριακού δεν τη διεκδικούμε – και θέλω να το υπογραμμίσω - ανταγωνιστικά ούτε ως μέρος ενός παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών. Θέλω να διαβεβαιώσω τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας πως την ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν την εξυπηρετεί η επίρριψη ευθυνών. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα φέρει την ευθύνη ενός αδιεξόδου που θα κρατά διχοτομημένη την πατρίδα μας.

Μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει αδιέξοδο. Μας ενδιαφέρει να καταλήξουμε σε λύση. Μας ενδιαφέρει να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα.

Μας ενδιαφέρει η επανένωση να στηριχτεί από το λαό, να αντέξει στις δοκιμασίες, να διαμορφώσει ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας, να διασφαλίσει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, να εξασφαλίσει σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή και να επιτρέψει συμμαχίες και συνθήκες συνδημιουργίας για όλους, για το καλό όλων.

Μας ενδιαφέρει να δώσουμε συνέχεια στο κοινό παρελθόν μας, όπως αυτό ξεδιπλώνεται μπροστά μας στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, που έχω την τιμή σήμερα να εγκαινιάσω.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω πως τέτοιες ξεχωριστές πρωτοβουλίες και δράσεις, τέτοιες συνεισφορές και ευεργεσίες μάς δίνουν δύναμη και κουράγιο να πορευόμαστε στον τραχύ δρόμο της προόδου, της προκοπής και του αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδα μας.

Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω όλους όσοι έχουν συμβάλει στη σύλληψη της ιδέας και την υλοποίηση αυτού του εξαιρετικού έργου. Σας απευθύνω θερμά συγχαρητήρια και εύχομαι κάθε επιτυχία στο στόχο που θα συμβάλει ώστε ανατρέχοντας στο παρελθόν να συνειδητοποιήσουμε ότι υπήρξαν και χρόνια ειρήνης που μας έδωσαν κάποτε την ευημερία, αλλά και - δυστυχώς από λάθη - παραλείψεις, παρεμβάσεις και προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσουμε.