22/8/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης με τους αρχηγούς των κομμάτων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης
με τους αρχηγούς των κομμάτων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με τους αρχηγούς των κομμάτων με θέμα τα μέτρα της Κυβέρνησης για περαιτέρω προστασία των δανειοληπτών με υποθήκη την πρώτη κατοικία.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «έγινε ένας δημιουργικός και εκτεταμένος διάλογος. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε για τις εισηγήσεις της Κυβέρνησης και τα κόμματα εξέφρασαν τις ανησυχίες τους. Τα κόμματα θα τοποθετηθούν αφότου λάβουν τα τελικά κείμενα των νομοσχεδίων και θα αποφασίσουν. Θα τους κοινοποιηθούν και οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου το απόγευμα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη διάθεση και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, και αυτό φάνηκε και μέσα από τα νομοσχέδια που έχουν προταθεί, για να αντιμετωπίσει τις όποιες εύλογες ανησυχίες, οι οποίες δεν είναι ανησυχίες μόνον των κομμάτων αλλά και της Κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και θεωρούμε, ευχόμαστε, ότι θα καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα ενισχύσει την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με τις θυσίες πάνω από όλα του κυπριακού λαού ο οποίος μέσα από τη στάση του δείχνει να στηρίζει την προσπάθεια αυτή».
Ερωτηθείς αν κατά την απογευματινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου τα νομοσχέδια θα πάρουν την τελική τους μορφή μετά και τις εισηγήσεις των κομμάτων το πρωί, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε «ακριβώς, και προς ένδειξη ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις εύλογες ανησυχίες των κομμάτων που αποτελούν και ανησυχίες του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει η συνεδρία το απόγευμα, έτσι ώστε τα νομοσχέδια να πάρουν την τελική τους μορφή και ακολούθως να ενημερωθούν τα κόμματα για να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις».
Ερωτηθείς είπε ότι «δεν μπορώ να αναφερθώ σε αυτή τη φάση για αλλαγές πριν συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο».
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή με την Τρόικα. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δεν διαπραγματευόμαστε μόνοι μας, δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε κάποιες υποχρεώσεις και όλοι γνωρίζουν για τις υποχρεώσεις αυτές και σε αυτό το πλαίσιο είμαστε σε συνεχή επαφή με την Τρόικα. Παρόλες τις δυσκολίες ευελπιστούμε ότι θα καταλήξουμε σε θετικό αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο στόχος να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες περιπέτειες».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι χωρίς αλλαγές επί του νομοσχεδίου για εκποιήσεις τα κόμματα δεν ικανοποιούνται, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι καλό όλοι μας να αναμένουμε να δούμε τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης, τα τελικά νομοσχέδια όπως θα διαμορφωθούν και ακολούθως ο καθένας μας να τοποθετηθεί με επιχειρήματα και λαμβάνοντας υπόψη το όλο πλαίσιο στο οποίο η χώρα μας βρίσκεται καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει».
Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα γίνει προσπάθεια σύμφωνα και με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι εύλογες ανησυχίες των κομμάτων να ενσωματωθούν τα προτεινόμενα νομοσχέδια.
Ερωτηθείς είπε ότι «τα νομοσχέδια που προτάθηκαν από την Κυβέρνηση έγιναν ακριβώς για να αντιμετωπίσουν εύλογες – και το τονίζω το εύλογες – ανησυχίες και στο πλαίσιο των υφιστάμενων εισηγήσεων, προτάσεων της Κυβέρνησης θα πάρουν την τελική τους μορφή για θα ενημερωθούν τα κόμματα».
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι οι προτάσεις της Κυβέρνησης και οι εισηγήσεις των κομμάτων θα αποτελέσουν αντικείμενο της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου το απόγευμα. «Θέλω να πιστεύω ότι όλοι μας προσεγγίζουν το θέμα με την κατάλληλη σοβαρότητα. Η προσπάθεια που γίνεται είναι συλλογική, θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση έτσι ώστε πρωταρχικός στόχος να είναι η προστασία αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη, οι ευάλωτες ομάδες των συμπατριωτών μας και την ίδια στιγμή να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας», κατέληξε.
--------------