20/8/14

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας αναφορικά με τις επαφές του στην Αίγυπτου και τις εξαγωγές φυσικού αερίου

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας αναφορικά
με τις επαφές του στην Αίγυπτου και τις εξαγωγές φυσικού αερίου

Το χερσαίο τερματικό είναι η πρώτη επιλογή μας, αλλά μακροχρόνια θα πρέπει να έχουμε και εμείς μια διασπορά των εξαγωγών μας, νοουμένου ότι έχουμε επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου, είπε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Λακκοτρύπης ερωτηθείς για τις επαφές του στην Αίγυπτο είπε ότι «είχαμε πάρα πολύ καλές επαφές οι οποίες διεξήχθηκαν σε πολύ θερμό κλίμα.
Οι εκεί επαφές μου εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνάντησης που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου τον επόμενο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνάντηση η οποία πλαισιωνόταν και από τεχνοκράτες και από τις δύο πλευρές. Συζητήσαμε τις ανάγκες της Αιγύπτου για φυσικό αέριο. Όπως γνωρίζετε η χώρα μαστίζεται αυτή τη στιγμή από σοβαρότατη ενεργειακή κρίση και ψάχνουν διακαώς για εισαγωγή φυσικού αερίου.
Συζητήσαμε θέματα επικύρωσης της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στην Αίγυπτο, και θέματα συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Τεχνικές Επιτροπές των δύο χωρών συζητούν και σήμερα και η δική μας πλευρά θα επιστρέψει στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα».
Σε ερώτηση είπε ότι «εμείς έχουμε ενημερώσει την αιγυπτιακή πλευρά για τον προγραμματισμό μας όπως και ακούσαμε τον δικό της. Ενημερώσαμε για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς να αρχίσουν σύντομα οι ερευνητικές γεωτρήσεις. Τα πρώτα αποτελέσματα, τουλάχιστον από την πρώτη γεώτρηση αναμένονται περί τα τέλη του έτους και σε εκείνο το σημείο έχουμε συμφωνήσει ότι θα είμαστε και εμείς έτοιμοι για πιο συγκεκριμένες συζητήσεις για τουλάχιστον την πώληση φυσικού αερίου. Στο μεταξύ θα συνεχιστούν οι συζητήσεις των τεχνοκρατών για να δούμε τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε. Όμως, ήταν ξεκάθαρο από τη δική μας πλευρά ότι αποτελεί προτεραιότητα το χερσαίο τερματικό υπό την αίρεση των αποτελεσμάτων που θα έχουμε περί τα τέλη του χρόνου».
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «ο σχεδιασμός μας δεν αφορά μόνο το χερσαίο τερματικό. Η Κύπρος θα εξάγει με πολλαπλούς τρόπους στους πελάτες της. Σίγουρα το χερσαίο τερματικό είναι η πρώτη επιλογή, αλλά μακροχρόνια θα πρέπει να έχουμε και εμείς μια διασπορά των εξαγωγών μας, νοουμένου βέβαια ότι έχουμε επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου, οι οποίες ευελπιστούμε ότι τους επόμενους μήνες θα αποδειχθούν, τουλάχιστον για τα ανατολικά τεμάχια στα οποία επιχειρεί η κοινοπραξία ΕΝΙ- Kogas».
___________