3/8/14

Επιμνημόσυνος λόγος του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στο μνημόσυνο του ήρωα Ανδρέα Μιχαηλίδη, στην Καλλέπεια





Επιμνημόσυνος λόγος του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
 στο μνημόσυνο του ήρωα Ανδρέα Μιχαηλίδη, στην Καλλέπεια



Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, μιλώντας στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα αστυνομικού Ανδρέα Μιχαηλίδη, στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου στην Καλλέπεια, είπε, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα:

«Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης δημοκράτης, νομιμόφρονας αστυνομικός δεν χρειάστηκε καν να ακούσει την προτροπή του Μακάριου και βρέθηκε στην έπαλξη της αντίστασης στο Αρχηγείο της Αστυνομίας να αγωνίζεται για τη δημοκρατία. Εκεί τον βρήκαν οι σφαίρες της προδοσίας. Το να πέφτεις αγωνιζόμενος εναντίον εξωτερικού εχθρού που ήλθε να κουρσέψει την πατρίδα σου είναι καθήκον αυτονόητο για τον κάθε Έλληνα. Το να θυσιάζεται όμως για να μην καταλυθεί η δημοκρατία, για να μην περάσει ο φασισμός και ο σκοταδισμός δείχνει έναν πολίτη διπλά ευσυνείδητο, δείχνει ιδιαίτερο ήθος και ανωτερότητα.

Το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 είναι ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία, μια τραγωδία χωρίς κάθαρση.  Ασφαλώς είναι αναγκαία η προαγωγή της εθνικής λαϊκής ενότητας μέσα στις κρίσιμες συνθήκες που περνά η πατρίδα μας. Αυτό όμως δεν πρέπει να σημαίνει ούτε διαγραφή της μνήμης, ούτε πλαστογράφηση της ιστορίας. Αν πρόκειται να χαράξουμε μια ελπιδοφόρα πορεία για το σήμερα και το αύριο, πρέπει να έχουμε ως πυξίδα τα επιτεύγματα αλλά και τα λάθη του παρελθόντος, από τα οποία πρέπει να παραδειγματιζόμαστε.

Σήμερα, σαράντα χρόνια μετά τη προδοσία και το έγκλημα ενάντια στην πατρίδα μας, τα αποτελέσματα εξακολουθούν να υπάρχουν και να απειλούν με ολοκληρωτικό εθνικό αφανισμό την Κύπρο και το λαό της.

Η λύση πρέπει να είναι Ευρωπαϊκή. Να σέβεται και να είναι εναρμονισμένη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Δεν μπορεί η Κύπρος, μέλος ισότιμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταστεί μέσα από τη λύση ευρωπαϊκή χώρα δεύτερης κατηγορίας. Δεν μπορεί να θεωρείται δήθεν «μαξιμαλισμός» η επιδίωξη λύσης που θα έχει τα χαρακτηριστικά και τις διασφαλίσεις που υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη σταθερότητα και την ειρήνη. Μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί το δίκαιο και η ομαλότητα στην Κύπρο και την περιοχή. Η Τουρκία, αν θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον, οφείλει να συμμορφώνεται προς τους κανόνες και τις αποφάσεις της ΕΕ. Αυτό δεν θα πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμο. Ούτε από την ΕΕ ούτε από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Θα πρέπει με σαφήνεια να δοθεί το μήνυμα προς την Τουρκία, τόσο από την ΕΕ όσο και από την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι δεν θα συνεχισθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ χωρίς την ανεπιφύλακτη αναγνώριση της Κύπρου, την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και λύση στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών. Κάθε υποχώρηση σε αυτό το μέγιστης σημασίας ζήτημα, θα συνιστά ανεπίτρεπτη υποχώρηση απέναντι στην στρεψόδικη τακτική της Τουρκίας.

Στις συνομιλίες των τελευταίων μηνών η τουρκική πλευρά καταθέτει προτάσεις παρόμοιες με αυτές που καταθέτει τα τελευταία σαράντα χρόνια.  Για δύο κρατικές οντότητες στα πλαίσια συνομοσπονδίας, για διαρχία, για εξίσωση πλειοψηφίας και μειοψηφίας, για παραμονή των εποίκων και για μόνιμη κηδεμονία της Τουρκίας επί της Κύπρου μέσω διατήρησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 με μονομερές δικαίωμα επέμβασης.

Ενώπιον αυτής της στρεψοδικίας και αδιάλλακτης συμπεριφοράς, είναι επείγουσα και αδήριτη η ανάγκη αναδιαμόρφωσης της στρατηγικής μας.  Πρέπει να τελειώσουμε με τις χίμαιρες, τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις.  Να επαναφέρουμε το Κυπριακό στην πραγματική του διάσταση.  Ενός προβλήματος εισβολής, κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου.  Αντίπαλη πλευρά είναι η Τουρκία, όχι οι Τουρκοκύπριοι.  Σαράντα χρόνια μιας αδιέξοδης και αναποτελεσματικής πορείας πρέπει να δώσει τη θέση της σε μια μεγαλόπνοη, επίκαιρη στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψη της τα νέα γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά δεδομένα, που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας. Δεν μπορούμε να παραμένουμε μαρμαρωμένοι στο παρελθόν.  Είμαστε ενώπιον ιστορικών ευθυνών και οφείλουμε να τις αναλάβουμε».

-----------------------