7/8/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση



Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος είχε σήμερα συνάντηση και γεύμα εργασίας, στο Υπουργείο Εσωτερικών, με ομάδα Δημάρχων για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το συμπέρασμα το οποίο βγαίνει μέσα από τη σημερινή επαφή με τους Δημάρχους, ο κ. Χάσικος είπε: «Συνεχίζεται ο διάλογος με τους Δημάρχους. Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συναντηθούμε με 16 Δημάρχους και αύριο θα συναντηθούμε με άλλη ομάδα 10 Δημάρχων, έτσι ώστε να φτάσουμε, ει δυνατό, σε ομοφωνία για την ψήφιση του Νομοσχεδίου που αφορά στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Έχουμε ξεκινήσει τη συγγραφή του Νομοσχεδίου, έτσι ώστε να μπορούμε να το συζητήσουμε κεφάλαιο προς κεφάλαιο, άρθρο προς άρθρο. Νομίζω ότι υπάρχει έδαφος, υπάρχει καλή θέληση από πλευράς των Δημάρχων και εύχομαι οι όποιες διαφωνίες να ξεπεραστούν».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, κατά πόσον υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του Νομοσχεδίου, ο κ. Χάσικος επανέλαβε ότι μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Θα είναι το επόμενο μεγάλο θέμα που θα αντιμετωπίσουμε (μετά το Νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις) και αποτελεί, και αυτό, μνημονιακή υποχρέωση».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο βλέπει να υπάρχει έδαφος να προχωρήσει αυτό το ζήτημα με ομοφωνία, ο κ. Υπουργός απάντησε: «Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες. Ευχόμαστε ότι θα τα καταφέρουμε. Τώρα, αν δεν περάσει ομόφωνα το Νομοσχέδιο αλλά κατά πλειοψηφία, πιστεύω ότι θα έχουμε αίσια κατάληξη».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο είναι, κατά την άποψή του, το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σε αυτό το θέμα, από πλευράς αντιδράσεων, ο κ. Χάσικος είπε: «Είναι το ποιες εξουσίες και αρμοδιότητες θα πάνε στο δευτεροβάθμιο όργανο και ο τρόπος εκλογής του δευτεροβάθμιου οργάνου, δηλαδή κατά πόσον αυτή η εκλογή θα είναι άμεση ή έμμεση. Αλλά, όπως έχουμε συμφωνήσει με τους Δημάρχους, εκείνο που προέχει είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και να έχει (ο πολίτης) αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Και, εν πάση περιπτώσει, ουδόλως ενδιαφέρει τον πολίτη ποιος θα τον κυβερνά και με ποιες εξουσίες».

___________________