11/7/14

Απάντηση του Τμήματος Περιβάλλοντος αναφορικά με το Διαχειριστικό Σχέδιο για την περιοχή NATURA 2000 στον Ακάμα

Απάντηση του Τμήματος Περιβάλλοντος αναφορικά με το Διαχειριστικό Σχέδιο για την περιοχή NATURA 2000 στον Ακάμα

Αναφορικά με χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων και Ιδιοκτητών Γης Ακάμα, το Τμήμα Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος διευκρινίζει τα εξής:

Όσον αφορά την ετοιμασία του Διαχειριστικού Σχεδίου για την περιοχή NATURA 2000 του Ακάμα, αυτό βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Σε χθεσινή συνάντηση ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης ενημερώθηκε από τους μελετητές τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν πριν την υιοθέτησή του.

Υπογραμμίζεται ότι η αναφορά της Συντονιστικής Επιτροπής σε σκάνδαλο και σε απουσία πληροφόρησης και διαβούλευσης με τις κοινότητες δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθότι οι διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινότητες και με  το κοινό ευρύτερα ήταν και είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν πριν την υιοθέτησή του. Το διαχειριστικό σχέδιο θα παρουσιαστεί, επίσης, στη Υπουργική Επιτροπή για τον Ακάμα η οποία έχει οριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει ήδη προβεί σε διαβούλευση στην αρχή της ετοιμασίας του Σχεδίου αφού κύριος σκοπός του είναι να διαμορφωθεί ένα σχέδιο το οποίο να τύχει αποδοχής από την τοπική κοινωνία.

Συνεπώς, η διαδικασία ετοιμασίας του Διαχειριστικού Σχεδίου NATOURA δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο κριτικής πριν από την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων διαδικασιών.

-------------------------------