30/7/14

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για το Μνημόνιο Συναντίληψης με Eni/KOGAS


Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας
για το Μνημόνιο Συναντίληψης με Eni/KOGAS


Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης προέβη σήμερα σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους αναφορικά με το Μνημόνιο Συναντίληψης, που υπογράφηκε στο Υπουργείο, με εκπροσώπους της κοινοπραξίας Eni/KOGAS.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο Μνημόνιο ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράψαμε σήμερα αποτελεί συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας Eni/KOGAS για τη διερεύνηση των τρόπων αξιοποίησης των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), με προτεραιότητα στο χερσαίο Τερματικό Υγροποίησης.

Ουσιαστικά η σημερινή υπογραφή επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Κυβέρνησης να προωθήσει το χερσαίο Τερματικό ως τη βέλτιστη λύση για την αξιοποίηση των δυνητικών κοιτασμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, εξεύρεσης περισσοτέρων ποσοτήτων φυσικού αερίου. Αποτελεί, επίσης, η σημερινή συμφωνία μια ολοκλήρωση του κύκλου των συμφωνιών που έχουμε με τους αδειούχους των Τεμαχίων – αφού έχουν προηγηθεί ήδη οι συμφωνίες με Noble και Total – με σκοπό την ευθυγράμμιση των ενεργειών τους για τη δημιουργία του χερσαίου Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου.

Στο σημείο αυτό να επαναλάβω ότι αυτός είναι ο στόχος μας, υπό την προϋπόθεση εξεύρεσης περισσοτέρων ποσοτήτων φυσικού αερίου. Παράλληλα, να σημειώσω ότι το πρόγραμμα των ερευνητικών γεωτρήσεων της κοινοπραξίας Eni/KOGAS για τα Τεμάχια 2, 3 και 9 είναι ιδιαίτερα διευρυμένο και αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα.

Είμαι, λοιπόν, σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω και τα ονόματα έξι νέων δυνητικών κοιτασμάτων στα Τεμάχια 2, 3 και 9. Πρόκειται για τον Ονασαγόρα, τον Ζήνωνα, τον Κινύρα, την Αμαθούσα, τον Ευαγόρα και τον Πράξανδρο. Ήδη έχουν εγκριθεί προς γεώτρηση τα πρώτα τέσσερα δυνητικά κοιτάσματα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και ελπίζουμε να εγκριθούν πολύ σύντομα.

Να πω όμως και κάτι που έχω επαναλάβει και στο παρελθόν, τουλάχιστον για να θέσουμε τις προσδοκίες σε ένα πλαίσιο – ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες εμπεριέχουν μεγάλο στοιχείο αβεβαιότητας. Πρόκειται για δυνητικά κοιτάσματα με ενθαρρυντικές ενδείξεις, των οποίων όμως τα ποσοστά επιτυχίας παραμένουν χαμηλά, όπως συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν δεν κάνουμε γεώτρηση δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ούτε για την ύπαρξη, ούτε για τις ποσότητες, ούτε για την ποιότητα του φυσικού αερίου.

Επίσης, να σημειώσω ότι για τα δυνητικά κοιτάσματα των οποίων τα ονόματα ανέφερα προηγουμένως, μπορεί να μη γίνει γεώτρηση με την ίδια σειρά. Θα αρχίσουμε από τον Ονασαγόρα, αυτό είναι βέβαιο, αλλά στο επόμενο στάδιο θα μπορούσε η σειρά να αλλάξει αναλόγως των αποτελεσμάτων της πρώτης γεώτρησης».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για τα έξι αυτά νέα δυνητικά κοιτάσματα, ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι αυτές είναι ενθαρρυντικές και εξήγησε ότι είναι πολύ παρακινδυνευμένο να πει οτιδήποτε περισσότερο.

Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι αναχωρεί τις επόμενες λίγες μέρες το γεωτρύπανο από την Μοζαμβίκη, οπότε και θα γνωρίζουμε επακριβώς πότε θα αρχίσουμε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι οι γεωτρήσεις αφορούν φυσικό αέριο, με τον Ονασαγόρα, το πρώτο κοίτασμα, να βρίσκεται στο Τεμάχιο 9. Όπως εξήγησε, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα εντατικό πρόγραμμα διάρκειας 18-24 μήνες για τα τέσσερα κοιτάσματα που έχουν εγκριθεί προς γεώτρηση, όμως είναι πολύ πρόωρο να μιλούμε για ημερομηνίες αφού η σειρά μπορεί να αλλάξει. Ανέφερε δε ως παράδειγμα την περίπτωση που μπορεί να επιθυμούμε πιο γρήγορη επιβεβαίωση μιας ανακάλυψης και άρα να αλλάξουμε τη σειρά των γεωτρήσεων.

Κληθείς να αναφέρει πότε θα έχουμε τις πρώτες ενδείξεις ως προς τη βιωσιμότητα του Τερματικού Υγροποίησης, ο κ. Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να αναμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα προς το τέλος του χρόνου, τουλάχιστον από την πρώτη γεώτρηση.

Σε ερώτηση, τέλος, κατά πόσον αναμένεται οι Eni/KOGAS να προχωρήσουν τελικά με έξι γεωτρήσεις μέσα σε αυτό το κομμάτι του προγράμματός τους, ο Υπουργός Ενέργειας εξήγησε: «Οι τέσσερις είναι βέβαιο ότι θα γίνουν. Ανάλογα με τα αποτελέσματα και αν κριθεί αναγκαίο, έχουμε εισπράξει από την κοινοπραξία τη διάθεσή τους να προχωρήσουν σε περισσότερες γεωτρήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι επιβεβαιωτικές, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν αν έχουμε ανακάλυψη».