8/7/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην απονομή πιστοποιητικών παρακολούθησης προγραμμάτων για ανέργους

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην απονομή πιστοποιητικών παρακολούθησης προγραμμάτων για ανέργους


Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σε αυτή την όμορφη εκδήλωση, για την απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης προγράμματος για την κατάρτιση ανέργων για απόκτηση πράσινων δεξιοτήτων, που πρόσφερε αφιλοκερδώς το κολλέγιο Intercollege Λευκωσίας. Εύχομαι το παράδειγμα του Intercollege να το ακολουθήσουν κι άλλοι οργανισμοί, με στόχο την κατάρτιση όσο το δυνατόν περισσότερων ανέργων σε τομείς όπου υπάρχουν προοπτικές για εργοδότηση, όπως είναι η Πράσινη και Γαλάζια οικονομία, η υγεία, οι υπηρεσίες φροντίδας και η πληροφορική.

Η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία του Intercollege Λευκωσίας έδωσε τη δυνατότητα σε 130 άνεργους συμπολίτες μας να εκπαιδευτούν σε προγράμματα διάρκειας 30 ωρών για πράσινες δεξιότητες, που αφορούν τα φωτοβολταϊκά και ηλιακά συστήματα, τη γεωθερμία και την αιολική ενέργεια. Απευθύνω τα συγχαρητήριά μου σε όλους όσοι έλαβαν μέρος. Εiμαι σίγουρη ότι οι γνώσεις που αποκτήσατε θα σας είναι χρήσιμες για τις μελλοντικές σας επαγγελματικές επιδιώξεις.
Η οικονομία του τόπου αντιμετωπίζει μια σειρά από διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία για δεκαετίες προσπερνούσαμε. Η θωράκιση της οικονομίας μας έναντι των γενεσιουργών αιτιών της κρίσης πρέπει να είναι η πρώτη και άμεση προτεραιότητά μας. Αυτό θα επιτευχθεί με την προώθηση κατά προτεραιότητα των νέων και υφιστάμενων τομέων της οικονομίας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως τομείς με ψηλή προστιθέμενη αξία και, κατά κανόνα, παρουσιάζουν τις καλύτερες δυνατότητες για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας μέσου και υψηλότερου επιπέδου. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το εργατικό δυναμικό του τόπου, το οποίο χαρακτηρίζεται από σχετικά πολύ ψηλό μορφωτικό επίπεδο. Παράλληλα, η προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, θα συμβάλει στην αξιοποίηση της δημιουργικότητας και των σύγχρονων γνώσεων τους για την ανάπτυξη επιχειρήσεων, οι οποίες θα χαρακτηρίζονται από ένταση γνώσης και κεφαλαίου.

Αγαπητοί φίλοι,

Σήμερα στην Κύπρο οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε σχέση με την αγορά εργασίας είναι πολλές. Έχοντας υπόψη τις δυσκολίες που περνά η αγορά εργασίας της Κύπρου και της Ευρώπης γενικότερα, φαίνεται πως η μελλοντική ευημερία της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τις γνώσεις και τις ικανότητες των πολιτών της. Αυτή ακριβώς, είναι και η λογική της οικονομίας της γνώσης, πάνω στην οποία στηρίζεται η στρατηγική «Ευρώπη 2020».

Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής αυτής και για την επιτυχία όλων των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αποτελεί η ύπαρξη κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, που θα διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και νοοτροπία , ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος.

Με βάση τις προβλέψεις για τις τάσεις στην αγορά εργασίας, που συσχετίζονται με την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ΑνΑΔ, έχει ετοιμάσει μια εμπεριστατωμένη έρευνα εντοπισμού των αναγκών της κυπριακής αγοράς εργασίας σε πράσινες δεξιότητες, οι οποίες μπορούν να μεταφραστούν σε κενές θέσεις εργασίας. Η έρευνα της ΑνΑΔ έχει δείξει ότι στην Κύπρο οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας σε πράσινα επαγγέλματα προέρχονται από την προσαρμογή της ενεργειακής πολιτικής της Κύπρου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες αποτελούν προς το παρόν τις μοναδικές εγχώριες πηγές ενέργειας στην Κύπρο, ικανές να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη μείωση της εξάρτησης της χώρας σε εισαγόμενη ενέργεια, την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Επίσης, νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται από τη συμμόρφωση της Κύπρου με την Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων. Σύμφωνα με την έρευνα της ΑνΑΔ, η πράσινη οικονομία θα δημιουργεί περίπου 1500 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, με τις κατασκευές να απορροφούν το μεγαλύτερο μερίδιο των θέσεων αυτών.


Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της απασχόλησης στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας μπορεί να συμβάλουν και να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μίας πράσινης Κυπριακής οικονομίας,με έμφαση στηνπράσινη απασχόληση, την προστασία του περιβάλλοντος, και την προώθηση των νέων τεχνολογιών. Ειδικότερα, η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια και τη βιομηχανία μπορεί να δημιουργήσει μέχρι το 2020 πολλές νέες θέσεις εργασίας ετησίως.

Τελειώνοντας, θέλω να τονίσω ότι ο κατάλογος με τα πράσινα επαγγέλματα συνεχώς διευρύνεται, καθώς οι ανάγκες για προσαρμογή στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες και για ανταπόκριση στη ζήτηση πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών συνεχώς αυξάνει. Άρα, αυξάνουν και οι ανάγκες για κατάρτιση στα αντίστοιχα περιβαλλοντικά επαγγέλματα. Η στροφή σε μια πράσινη οικονομία δεν θα παράξει απλώς νέες θέσεις απασχόλησης, αλλά θα μεταβάλει επίσης το αντικείμενο και τον χαρακτήρα υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης. Η παροχή πράσινων δεξιοτήτων θα απαιτήσει την αναθεώρηση των υφιστάμενων προγραμμάτων σπουδών, των προτύπων για τα προσόντα και των προγραμμάτων κατάρτισης. Θα απαιτήσει, επίσης, την επανεκπαίδευση εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών. Εργοδότες και πάροχοι κατάρτισης πρέπει να συνεργασθούν σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική για να υλοποιηθούν οι αλλαγές αυτές.

Με αυτά τα λίγα λόγια θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά για την πρόσκληση και να ευχηθώ όπως το παράδειγμα της προσφοράς του Intercollege για κατάρτιση ανέργων βρει και άλλους μιμητές, ώστε να μπορέσουμε να καταρτίσουμε πολλούς από τους άνεργους μας στο μέλλον.