8/7/14

Εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής σε Βεργίνα και Θεσσαλονίκη

Εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος
και της τουρκικής εισβολής σε Βεργίνα και Θεσσαλονίκη


Το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, πραγματοποιήθηκε στο «Άλσος Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας» στη Βεργίνα, εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκική εισβολής του 1974, στην οποία την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Σωματείο Κυπρίων Νομού Ημαθίας «Ο Ευαγόρας» με τη στήριξη του Γενικού Προξενείου της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, του Δήμου Βέροιας και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.

Την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014, τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Γ’ Σώματος Στρατού, το Ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, την Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας και την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καδής, ο οποίος τόνισε ότι «η πατρίδα μας διανύει μια ιδιαίτερα δύσκολη και οδυνηρή κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης, οφείλουμε όμως να σταθούμε όρθιοι και να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά όλες τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Στην τελετή παραβρέθηκαν, ο Στρατηγός Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, εκπρόσωποι του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης και των Δημάρχων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Πρόεδροι του Συνδέσμου Βορειοελλαδιτών Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ 1974, της Μακεδονικής Κίνησης Αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό Λαό, και του Συνδέσμου Φιλίας «Ελλάς – Κύπρος». Μετά την Επιμνημόσυνη Ακολουθία, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας τελέστηκε από την Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας και το Δήμο Καλαμαριάς, τρισάγιο περί ανεύρεσης των αγνοουμένων στον Ι.Ν. του Αγίου Αλεξάνδρου και ακολούθως πραγματοποιήθηκε συμβολική περιποίηση του «Άλσους των Αγνοουμένων», στον παρακείμενο χώρο του ναού. Ακολούθησε πολιτιστική εκδήλωση στην πλατεία προσφυγικού ελληνισμού στην Καλαμαριά, με κύριο ομιλητή τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κ. Καδή.

__________________