30/7/14

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο δράσης για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος



Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο δράσης
για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος


Tο Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρία τον προγραμματισμό και το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) για προετοιμασία, διαμόρφωση και υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος.  Οι μεταρρυθμίσεις αυτές καλύπτουν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο την εκπαιδευτική πολιτική όσο και την αναδιάρθρωση των δομών, των υπηρεσιών και ευρύτερα του τρόπου λειτουργίας του ΥΠΠ.

Το σχέδιο δράσης λαμβάνει υπόψη τις σχετικές εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας, που είχαν ετοιμαστεί στα πλαίσια της μνημονιακής υποχρέωσης του κράτους, επιλέγοντας για περαιτέρω μελέτη, διαμόρφωση και υλοποίηση, εκείνες τις συστάσεις και εισηγήσεις που είναι σύμφωνες με τις προτεραιότητες και τις επιδιώξεις του ΥΠΠ. Το περιεχόμενό του συζητήθηκε με εκπροσώπους της Τρόικας κατά την τελευταία αξιολόγηση (Ιούλιος 2014) και συμφωνήθηκε όπως αυτό προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Το σχέδιο δράσης χαρακτηρίζεται από μια ορθολογική τεχνοκρατική προσέγγιση όσον αφορά τις διαδικασίες ανάπτυξης εκπαιδευτικής πολιτικής και σχεδιασμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών αλλαγών. Με βάση την προσέγγιση αυτή έχουν προσδιορισθεί ξεκάθαρα οι επιμέρους δράσεις αλλά και οι βασικές ενέργειες που απαιτούνται για διαμόρφωση και υλοποίηση της κάθε αλλαγής, έχουν ορισθεί τεχνοκρατικές ομάδες εργασίας για προετοιμασία, τεκμηρίωση και υποστήριξη της κάθε αλλαγής και έχουν καθορισθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για κάθε ενέργεια που απαιτείται. Επιπρόσθετα, για να διασφαλιστεί η σωστή παρακολούθηση και υλοποίηση των πιο πάνω και με στόχο τον έγκαιρο και αποτελεσματικό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων Διευθύνσεων, Τμημάτων και Υπηρεσιών του ΥΠΠ, έχει συσταθεί Ομάδα Έργου υπό την εποπτεία της Γενικής Διευθύντριας.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται μέσα από το σχέδιο δράσης στις διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης, δομημένου διαλόγου και συνεννόησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να συνδιαμορφωθούν με συναίνεση οι επιμέρους αλλαγές, εκεί και όπου αυτό είναι εφικτό, προβλέποντας αρκετό χρόνο στα χρονοδιαγράμματα για τον σκοπό αυτό. O δομημένος διάλογος και η διαβούλευση θα εντατικοποιηθούν από τις επόμενες μέρες.

Το ΥΠΠ αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα και τις δυσκολίες που σχετίζονται με την υλοποίηση των προγραμματιζόμενων μεταρρυθμίσεων. Εκφράζει, όμως, την ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στις αλλαγές και να πετύχει τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με αισιοδοξία και όραμα, με σύνθεση απόψεων και συναινετικές διαδικασίες, με τεκμηρίωση και συλλογικότητα, με προσήλωση στον στόχο και σκληρή δουλειά, δεν μπορεί παρά να προχωρήσει αποτελεσματικά ο εξορθολογισμός της δομής και του τρόπου λειτουργίας του ΥΠΠ καθώς και η πορεία αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος.

-------------------