11/7/14

Εισαγωγική ομιλία του Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη σε συνέντευξη Τύπου στο Ενεργειακό Συνέδριο στη Μάλτα

Εισαγωγική ομιλία του Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη
σε συνέντευξη Τύπου στο Ενεργειακό Συνέδριο στη Μάλτα


Αυτό το πρώτο Ενεργειακό Συνέδριο στην Μάλτα σηματοδοτεί την έναρξη μιας ενδυναμωμένης συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου στην περιοχή της Μεσογείου και, παράλληλα, αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό, με την αναγνώριση του σπουδαίου ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η περιοχή μας στην ασφάλεια της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι καρποφόρες συζητήσεις μας υπογράμμισαν τα μεγάλα πλεονεκτήματα που μπορεί να επιφέρει μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και άλλων χωρών της Μεσογείου. Η περιοχή της Μεσογείου μπορεί να εξελιχθεί σε μια νέα υποσχόμενη πηγή προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου και να καταστεί μία εναλλακτική διαδρομή μεταφοράς για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μπορούν να έχουν μια άμεση θετική επίδραση στην ενεργειακή ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Εγκαθιδρύοντας μίας Ευρωπαϊκή Μεσογειακή Πλατφόρμα για το Φυσικό Αέριο θα φέρει μαζί πολιτικούς, βιομήχανους, χρηματοδότες, ρυθμιστές και στελέχη οργανισμών ενέργειας. Αυτό μπορεί να είναι υποβοηθητικό στην ανάπτυξη μιας κοινής συνεννόησης μεταξύ εισαγωγικών και εξαγωγικών κρατών, και στη διαπίστωση αμοιβαία επωφελών ρυθμίσεων σε θέματα όπως ενεργειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, εξαγωγής υποδομών, χρηματοδότησης επενδύσεων και ενεργειακής ασφάλειας.

Η ενέργεια μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για την επίλυση των συγκρούσεων και την περιφερειακή συνεργασία. Η ενεργειακή συνεργασία μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις και στις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των χωρών της Μεσογείου.

Οι συζητήσεις κατέδειξαν το ζωτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, δεδομένης της πρόσφατης σημαντικής ανακάλυψης φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας και οι πολύ ελπιδοφόρες προοπτικές για περαιτέρω ανακαλύψεις φυσικού αερίου που απορρέουν από το πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα εξερεύνησης που είναι σήμερα σε εξέλιξη από δύο μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η Κύπρος, όντας το μόνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου και δεδομένου και των εξαιρετικών μακροχρόνιων σχέσεών της με τους εκτός ΕΕ μεσογειακούς γείτονές της, είναι στρατηγικά τοποθετημένη για να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Μια βάση εγκατάστασης ΥΦΑ στην Κύπρο θα μπορούσε να προσφέρει στους ευρωπαίους καταναλωτές τη μέγιστη ευελιξία σε ανταγωνιστικές τιμές με μηδενικό κίνδυνο διέλευσης. Η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που αναδύεται ως εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου και να υλοποιήσει την έννοια του διαδρόμου φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για τη διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής και των διαδρομών.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η Κύπρος, ως το νοτιότερο κράτος μέλος της ΕΕ σε μια ευμετάβλητη και ταραχώδη περιοχή, έχει τη δυνατότητα να γίνει περιφερειακός κόμβος υγροποίησης και να συμβάλει στην μακροπρόθεσμη γεωπολιτική σταθερότητα, στην προώθηση της ειρήνης και της οικονομικής ανάπτυξης.

________________