26/7/14

«Πράσινο φως» δίνει η Τρόικα στους χειρισμούς του Υπουργείου Υγείας για μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στην Κύπρο

Το «πράσινο φως» έλαβε από την Τρόικα η τροχιά υλοποίησης που έχει τεθεί από το Υπουργείο Υγείας σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος υγείας και την εφαρμογή Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και έχοντας λάβει τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα που αφορούν σε παραδοτέα του Μνημονίου για το 2ο τρίμηνο του 2014, το κλιμάκιο της Τρόικας διαπίστωσε για ακόμη μία φορά την ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητα που υπάρχει στο Υπουργείο Υγείας για υλοποίηση των προγραμματιζόμενων μεταρρυθμίσεων.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου που μεσολάβησε από την προηγούμενη επίσκεψη της Τρόικας στην Κύπρο, το Υπουργείο Υγείας είχε να επιδείξει σημαντική πρόοδο σε σχέση με τις υποχρεώσεις που πηγάζουν μέσα από το Μνημόνιο για τον τομέα της Υγείας. Βασικές ενέργειες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν κατά τη χρονική αυτή περίοδο περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

(1) Την ετοιμασία και λήψη έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο του Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο του οποίου γίνεται παράθεση και προγραμματισμός αναλυτικά όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
(2) Την ετοιμασία οδικού χάρτη για την εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας του Υπουργείου Υγείας σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας και τη λήψη έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο για άμεση προώθηση της διαδικασίας.
(3) Τη σύσταση δύο ομάδων: της Βασικής Ομάδας και της Διευρυμένης Ομάδας Υλοποίησης των Μεταρρυθμίσεων. Η πρώτη, εντός του Υπουργείου Υγείας, στοχεύει στον έγκαιρο και αποτελεσματικό χειρισμό όλων των προγραμματιζόμενων δράσεων και στον συντονισμό των εμπλεκομένων Διευθύνσεων, Τμημάτων και Υπηρεσιών του Υπουργείου. Στη δεύτερη ομάδα, συμμετέχουν όλοι οι Διευθυντές των Τμημάτων και Διευθύνσεων του Υπουργείου με τις ομάδες τους, όπως και εκπρόσωποι άλλων Οργανισμών, άμεσα εμπλεκόμενων στις μεταρρυθμίσεις.
(4) Εντατικές προπαρασκευαστικές ενέργειες για σύσταση Ομάδας Υποστήριξης της Υλοποίησης, μέσω της ετοιμασίας σχετικής συμφωνίας συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
(5) Τη νομοτεχνική επεξεργασία και διερεύνηση νομικών, τεχνικών και άλλων θεμάτων που άπτονται των μεταρρυθμίσεων και των διαδικασιών προκήρυξης προσφορών για το λογισμικό που θα υποστηρίξει το ΓεΣΥ.
(6) Την πραγματοποίηση δημόσιου διαλόγου με διάφορους εμπλεκόμενους στο εθνικό σύστημα υγείας, για την επίτευξη κοινής συναίνεσης και ομοφωνίας προς την επίτευξη των κοινών στόχων μεταξύ του Υπουργείου και κοινωνικών εταίρων. Ο δημόσιος διάλογος αυτός θα συνεχίσει και θα εντατικοποιηθεί από τις επόμενες μέρες.

Εκφράζοντας ιδιαίτερη ικανοποίηση από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, το Υπουργείο Υγείας επαναλαμβάνει την ισχυρή δέσμευσή του για ικανοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί για την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στον Τομέα της Υγείας πρωτίστως προς όφελος του Κύπριου πολίτη, μέσα από ένα σύστημα ανθρωποκεντρικό.

Αναγνωρίζουμε ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ και η μεταρρύθμιση ολόκληρου του συστήματος είναι ένα πολύπλοκο και πολύ δύσκολο μεταρρυθμιστικό έργο. Γι’ αυτό συγκρατημένα, μετρημένα, με σοβαρότητα, με προσήλωση στον στόχο και με πολλή δουλειά, θα προσπαθήσουμε να το επιτύχουμε, επενδύοντας το μέγιστο των δυνατοτήτων μας.