25/7/14

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τη μεταστέγαση του Νικολαΐδειου Γυμνασίου Πάφου



Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τη
μεταστέγαση του Νικολαΐδειου Γυμνασίου Πάφου


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) ανακοινώνει την τελική του θέση σε σχέση με τη μεταστέγαση του Νικολαΐδειου Γυμνασίου, η οποία κρίθηκε αναγκαία λόγω ακαταλληλότητας του σχολικού κτιρίου που το φιλοξενούσε.  Το  ΥΠΠ έχει μελετήσει διεξοδικά τη σχετική πρόταση που υπέβαλαν πρόσφατα φορείς της Πάφου. Η εξέταση της πρότασης έγινε στη βάση των τεσσάρων κριτηρίων που έθεσε το ΥΠΠ για την αξιολόγηση όλων των εναλλακτικών επιλογών για το θέμα αυτό. Πιο κάτω παρατίθενται για σκοπούς σύγκρισης, τα χαρακτηριστικά της πρότασης που υπέβαλαν οι πιο πάνω φορείς καθώς και τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά της πρόσφατης σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου:

Κριτήριο
Πρόταση ορισμένων φορέων της Πάφου:

 Συστέγαση στο Λύκειο Κύκκου τόσο του Λυκείου Κύκκου όσο και του Νικολαϊδείου Γυμνασίου
Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου:

Μεταστέγαση του Νικολαΐδειου Γυμνασίου στις εγκαταστάσεις του Λυκείου Κύκκου Πάφου, το οποίο σταδιακά θα καταργηθεί.
Ποιότητα ζωής, φοίτησης και ευημερία μαθητών
Μεγάλος αριθμός (περίπου 115) μαθητών o οποίος θα στεγάζεται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς  2014-2015 σε λυόμενες αίθουσες.
 Ανάγκη για σταδιακή ανέγερση 5 νέων αιθουσών διδασκαλίας και 10 νέων εξειδικευμένων αιθουσών. Τόσο οι λυόμενες όσο και οι μόνιμες αίθουσες θα αναπτυχθούν στον χώρο της αυλής περιορίζοντας σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τον χώρο ξεκούρασης, άθλησης και άσκησης  των μαθητών.
Η συνύπαρξη των μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου δημιουργεί πολλαπλά παιδαγωγικά και διοικητικά προβλήματα (καταρτισμός ωρολογίου προγράμματος, διαφορετικό ημερήσιο πρόγραμμα Γυμνασίου Λυκείου, τεράστια ανάγκη της χρήσης των εργαστηρίων λόγω συνδιδασκαλιών, η ύπαρξη δύο ξεχωριστών Διευθύνσεων χωρίς τον απαραίτητο διαχωρισμό του χώρου, πρόβλημα όσον αφορά την αντιμετώπιση και διαχείριση παραπτωμάτων μαθητών δύο διαφορετικών σχολείων που στεγάζονται στον ίδιο χώρο), που καταγράφηκαν και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις και είχαν οδηγήσει σε διαχωρισμό των σχολείων (π.χ. Λανίτειο Γυμνάσιο και Λανίτειο Λύκειο Α΄).
Επίσης, ο αριθμός των μαθητών του Λυκείου Κύκκου παραμένει μικρός, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα με τις επιλογές μαθημάτων στη Β’ και Γ’ Λυκείου. Οι μαθητές είτε θα παραμένουν στο ίδιο σχολείο έχοντας περιορισμένες επιλογές, είτε θα μετεγγράφονται σε άλλα, μεγαλύτερα Λύκεια, καθιστώντας το πρόβλημα του μειωμένου αριθμού μαθητών στο Λύκειο Κύκκου πιο οξύ.
Όλοι οι μαθητές σε κανονικές αίθουσες. Καμία ανάγκη για χρησιμοποίηση λυόμενων ή ανέγερση νέων αιθουσών.
Βελτίωση της κατανομής των μαθητών σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια  της Πάφου σύμφωνα με τα πρότυπα σχεδιασμού και το κτηριολογικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για παροχή  καλύτερης ποιότητας   εκπαίδευσης. 
Οι μαθητές θα παρακολουθούν εργαστηριακά και εξειδικευμένα μαθήματα  σε σύγχρονες ειδικές αίθουσες και εργαστήρια .
Αποτελεσματική αξιοποίηση υφιστάμενων χώρων των σχολείων της περιοχής
Θα παραμένουν σχολεία στην περιοχή με αναξιοποίητους χώρους, τη στιγμή που στο σημερινό Λύκειο Κύκκου, μαθητές θα βρίσκονται σε λυόμενες αίθουσες ή/και θα χτίζονται νέες αίθουσες. Επίσης με τη λύση αυτή δεν επιλύεται το πρόβλημα υπερπληθυσμού στο Γυμνάσιο του Αποστόλου Παύλου.
Αξιοποιείται πλήρως ο χώρος που σήμερα βρίσκεται το Λύκειο Κύκκου, αφού σε αυτόν θα φιλοξενηθούν τόσο οι μαθητές του Νικολαΐδειου Γυμνασίου όσο και μέρος των μαθητών του Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου. Με αυτό τον τρόπο επιλύεται και το πρόβλημα υπερπληθυσμού του Γυμνασίου Απ. Παύλου. Παράλληλα αξιοποιούνται καλύτερα οι χώροι του Λυκείου Αγ. Νεοφύτου και  των δύο άλλων Λυκείων που χτίστηκαν πρόσφατα στην ευρύτερη περιοχή και σήμερα δεν αξιοποιούνται επαρκώς.
Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της προτεινόμενης λύσης
Η λύση εφαρμόζεται σταδιακά. Η χρήση των απαιτούμενων λυομένων αιθουσών από την 1/1/2015. Η χρήση μονίμων αιθουσών από την  1/09/2016.
Η λύση εφαρμόζεται άμεσα.
Κόστος
Η εφαρμογή της λύσης θα κοστίσει 1.3 εκατομμύρια ευρώ.
Η εφαρμογή της λύσης θα κοστίσει 10.000 ευρώ.

Με βάση την πιο πάνω σύγκριση αποδεικνύεται ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπερτερεί εμφανώς σε όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί και ως εκ τούτου οριστικοποιείται. Με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου,  αντιμετωπίζεται μια εκκρεμότητα που υφίσταται για δέκα σχεδόν χρόνια, αφού η μεταστέγαση του Νικολαΐδειου Γυμνασίου Πάφου αποτελεί υλοποίηση παλαιότερης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκε ομόφωνα το 2005, επί Προεδρίας του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, στην Κυβέρνηση του οποίου συμμετείχαν τότε το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ. Τα δεδομένα που αφορούν το θέμα αυτό δεν έχουν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από τότε.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, για την οριστικοποίηση της τελικής απόφασης λήφθηκαν υπόψη όλες οι εναλλακτικές προτάσεις (συνολικά πέντε, πέραν αυτών που παρουσιάζονται πιο πάνω) που τέθηκαν σε δημόσιο διάλογο που διεξήχθη στην παρουσία του Υπουργού, τόσο στο γραφείο του όσο και κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψής του. Η λύση που τελικά επιλέγηκε υπερτερεί όλων των υπόλοιπων σε όλα τα πιο πάνω κριτήρια.

Επισημαίνεται τέλος ότι, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει τύχει της στήριξης αρκετών φορέων, συμπεριλαμβανομένου και του Συνδέσμου Γονέων του Νικολαΐδειου Γυμνασίου Πάφου.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα παρακολουθεί συστηματικά τους αριθμούς των μαθητών στην Πάφο με προβλέψεις πενταετίας και όποτε κριθεί αναγκαίο θα προγραμματίσει την ανέγερση άλλου σχολείου στην περιοχή.  

-----------------------