12/6/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Ν. Αναστασιάδη
στην Ετήσια Γενική Συνέλευση
του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων


Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, εκφράζοντας προς τα μέλη του την εκτίμηση της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά, τόσο για το έργο που επιτελείτε όσο και για την άψογη συνεργασία που διατηρείτε με τους αρμόδιους για τον τουρισμό φορείς.

Η σημασία του τουριστικού τομέα για τον τόπο μας είναι αδιαμφισβήτητη. Ο τουρισμός αποτελεί την κινητήριο δύναμη της οικονομίας της Κύπρου και συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάκαμψη και επανεκκίνησή της.

Δράττομαι της σημερινής ευκαιρίας για να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι ο τουριστικός τομέας αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, και έτσι θα παραμείνει.

Μέχρι σήμερα λάβαμε σημαντικά μέτρα και πολιτικές για στήριξη του τουρισμού οι οποίες θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Θα συνεχίσουμε όχι μόνο να παρακολουθούμε προσεκτικά τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις, αλλά προβαίνουμε και σε συγκεκριμένες δράσεις για αξιοποίηση των ευκαιριών και αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Το 2013, δίκαια πιστεύω, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια καλή χρονιά για τον τουρισμό μας ο οποίος, με τις επιδόσεις που κατέγραψε, προσέφερε στήριξη στην κυπριακή οικονομία σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.

Αναγνωρίζοντας ότι ένα από τα προβλήματα της τουριστικής βιομηχανίας μας είναι η προσβασιμότητα στην Κύπρο, με στοχευμένες ενέργειες πετύχαμε σημαντικές συμφωνίες για διατήρηση υφιστάμενων αλλά και προσθήκη σημαντικών νέων δρομολογίων προς την Κύπρο, με οκτώ μεγάλες, διεθνείς αεροπορικές εταιρίες. Οι προσπάθειες αυτές, παράλληλα με την πολιτική των ανοικτών αιθέρων, θα συνεχιστούν με στόχο την αύξηση του τουριστικού μας ρεύματος.

Ήδη διαφαίνεται περαιτέρω αύξηση από την πολύ σημαντική αγορά της Ρωσίας, και η ανατροπή της καθοδικής τάσης από παραδοσιακές χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζονται από πλευράς Κυβέρνησης και οι άοκνες προσπάθειες για δυναμική προβολή και προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό.

Συνεχίζουμε παράλληλα, τις στοχευμένες ενέργειές μας για αναβάθμιση, εμπλουτισμό αλλά και διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος.

Μερικά μόνο παραδείγματα αφορούν:
(α) - Την προώθηση, με ταχύρρυθμες διαδικασίες της υλοποίησης της απόφασης για αδειοδότηση και λειτουργία ενός «integrated casino resort» στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο έργο, ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, που σκοπό έχει τη σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο από γειτονικές χώρες αλλά και τη συμπερίληψη της Κύπρου σε τουριστικά πακέτα από την Ασία την Ευρώπη.
  • Το νομοθετικό πλαίσιο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός των επόμενων εβδομάδων.

(β) Προχωρήσαμε αξιοποιώντας ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρει η Κύπρος ως νησί. Την προώθηση του ναυτικού τουρισμού. Η Μαρίνα Λεμεσού έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ για τη Μαρίνα της Αγίας Νάπας προχωρούν οι διαδικασίες για την έκδοση των απαραίτητων αδειών από τον στρατηγικό επενδυτή. Έχει ολοκληρωθεί επίσης το νομοθετικό πλαίσιο για την προώθηση και ενθάρρυνση χώρων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, κάτι το οποίο θα προσδώσει μια αναβαθμισμένη ποιοτική έννοια στο τουριστικό μας προϊόν.

(γ) Την εισαγωγή πλαισίου, για πρώτη φορά στην Κύπρο, που να επιτρέπει τη λειτουργία μικτών τουριστικών αναπτύξεων όπως για παράδειγμα «condo hotels».

(δ) Παράλληλα δώσαμε σημαντικά κίνητρα για την ενθάρρυνση της κατασκευής γηπέδων γκόλφ και άλλων τουριστικών υποδομών.

Αντιλαμβανόμαστε τον καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η κυπριακή ξενοδοχειακή βιομηχανία σε αυτή την προσπάθεια. Στην προσπάθεια για επίτευξη του κοινού μας στόχου να καταστήσουμε την Κύπρο έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

Τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματά μας, άλλωστε, αποτελούν το πιο βασικό στοιχείο για την επιτυχία και καταξίωση της Κύπρου στο ευρωπαϊκό και διεθνές τουριστικό σκηνικό. Εξ ου και η έμπρακτη κυβερνητική στήριξη στην ξενοδοχειακή βιομηχανία όπως:
  • η εισαγωγή πολεοδομικών κινήτρων που δίδουν την ευκαιρία στους ξενοδόχους να επεκτείνουν και αναβαθμίσουν τις μονάδες τους, και
  • το σχέδιο κινήτρων για ενθάρρυνση επενδύσεων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος.

Πέρα όμως από την εισαγωγή τέτοιων μέτρων και κινήτρων, ως Κυβέρνηση αναγνωρίζουμε την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας αλλά και των ίδιων των ξενοδοχείων και τουριστικών μας καταλυμάτων. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν θεσμικές, διαδικαστικές, νομοθετικές και ρυθμιστικές στρεβλώσεις οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη σε αυτή την προσπάθεια. Το επόμενο διάστημα, από πλευράς Κυβέρνησης, σε συνεργασία με την τουριστική βιομηχανία και τους αρμόδιους φορείς, θα επικεντρωθούμε ώστε να διορθωθούν οριστικά οι όποιες στρεβλώσεις προκειμένου να καταστήσουμε την Κύπρο ένα πραγματικά ανταγωνιστικό προορισμό.

Αυτό πάντως που θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό σας, στηρίζοντας ουσιαστικά τις προσπάθειες τις δικές σας και ευρύτερα της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου.

Γνωρίζετε, όμως, πως η επένδυση στον τουρισμό δεν είναι αποκλειστική υποχρέωση του κράτους αλλά συλλογικό χρέος όλων των εμπλεκόμενων εταίρων.

Αναμένουμε άρα και από εσάς ανάλογες ενέργειες σε θέματα επιμόρφωσης του προσωπικού σας, τιμολογιακής πολιτικής και αξιοποίησης των κινήτρων που προσφέρονται έτσι ώστε η σχέση ποιότητας και τιμής να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο στις δύσκολες εποχές που διανύει η τουριστική μας βιομηχανία.

Την ίδια στιγμή οι ξενοδόχοι μας έχουν ηθική και κοινωνική υποχρέωση να στηρίξουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται, είτε προσλαμβάνοντας περισσότερο ντόπιο προσωπικό είτε στηρίζοντας και τους τοπικούς παραγωγούς.

Αναμένουμε, επίσης, να αξιοποιήσετε όσο το δυνατό περισσότερο τους Κύπριους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις σας, εκμεταλλευόμενοι σχετικά κυβερνητικά σχέδια και προγράμματα όπως το «Πρόγραμμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για Νεοπροσλαμβανόμενους Ανέργους στον Τομέα της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας». Αυτό θα μας βοηθήσει άλλωστε να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε ένα από τα δυνατά χαρτιά της τουριστικής Κύπρου, την πατροπαράδοτη κυπριακή φιλοξενία.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να συγχαρώ και πάλι τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων για τη διαχρονική προσφορά τους στον τόπο και να τους ευχηθώ ό,τι καλύτερο στη δυναμική τους πορεία. Σας καλώ, όπως και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά και συντονισμένα για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

________________