12/6/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή στα εγκαίνια πρότυπης τάξης στο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Σπυρίδωνα

Με μεγάλη ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για την τέλεση των εγκαινίων της Πρότυπης Τάξης – Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα στον Στρόβολο. Η αίθουσα θα συμβάλει στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών μας και στη διεύρυνση των πνευματικών τους οριζόντων.


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος και την προετοιμασία των μαθητών μας για ενεργό και δημιουργική συμμετοχή στην κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή. Οι νέοι πρέπει να διακρίνονται από αρχές και αξίες τέτοιες ώστε να είναι δημοκρατικοί, να επικοινωνούν έντιμα με τους συνανθρώπους τους, να έχουν πολιτιστικά ενδιαφέροντα, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες, να στηρίζονται στην ιστορία και την παράδοσή τους, και, μέσα από αυτήν, να προσαρμόζονται στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία και να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Με αυτά τα δεδομένα η εκπαίδευση δεν πρέπει να περιορίζεται στην προσαρμογή του παιδιού στα «μέτρα» του σχολείου, αλλά, αντίθετα, το σχολείο πρέπει λαμβάνει υπόψιν τα «μέτρα» και τις ανάγκες του παιδιού. Η πρότυπη τάξη ηλεκτρονικών υπολογιστών, την οποία εγκαινιάζουμε σήμερα, ανταποκρίνεται κάλλιστα στις απαιτήσεις αυτές, τόσο όσον αφορά στη διαρρύθμιση και τον τεχνολογικό και άλλο εξοπλισμό της, όσο και ως προς την αναπροσαρμογή της μαθησιακής διαδικασίας.

Συγχαίρω τη διεύθυνση και το προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα, γιατί με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας κατάφεραν να επανασχεδιάσουν και να διαμορφώσουν την αίθουσα σε εργαστήρι εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, στηριγμένοι σε πολύχρονη σχετική έρευνα. Οι προσπάθειες που κατέβαλαν για να γίνει πραγματικότητα αυτό το εργαστήρι ήταν ακούραστες κι έφεραν στο σχολείο πολλές βραβεύσεις στην αντίστοιχη ημερίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αξιέπαινες και πρέπει να βρίσκουν μιμητές. Εύχομαι, τέλος, στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα κάθε πρόοδο κι επιτυχία στα μαθήματά τους.

_________________