12/6/14

Ο Υπουργός Άμυνας χαιρέτισε εκδήλωση για την «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών»



Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα η Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών».


Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι η εκδήλωση αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης, το οποίο, όπως είπε, απειλεί και επηρεάζει κυρίως τη νεολαία, υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ολιστική και πολυεπίπεδη προσέγγιση, η οποία να διαλαμβάνει τη συνεργασία και τη συνδρομή όλων των πολιτειακών θεσμών και κοινωνικών φορέων που μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Για το Υπουργείο Άμυνας, τόνισε, η επιτυχής ολοκλήρωση της θητείας των εθνοφρουρών και η επιστροφή τους πίσω στις οικογένειές τους, με υγεία και απαλλαγμένους από κάθε λογής εξάρτηση, αποτελεί πρώτιστή προτεραιότητα, προσθέτοντας ότι ακολουθείται μια συντονισμένη και καθολική πολιτική πολυεπίπεδων παρεμβάσεων, κατά την οποία ο εθνοφρουρός, ως άνθρωπος πρωτίστως, τοποθετείται στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών.
Οι ενέργειες μας, είπε ο κ. Υπουργός, εστιάζουν κυρίως στην έγκαιρη εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και στην προώθηση υγιών μορφών ψυχαγωγίας, μακριά από καταχρήσεις και εξαρτήσεις. «Με την κατάλληλη διαφώτιση επιχειρείται η ευαισθητοποίηση των εθνοφρουρών μας, αλλά και η προαγωγή αντισωμάτων αξιών και ήθους, που θα τους καταστήσουν ικανούς να αντισταθούν στην πρόκληση της χρήσης ουσιών», συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε δε ότι έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, με το οποίο σημαντικοί φορείς όπως το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Υγείας, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, η ΥΚΑΝ, το ΚΕΝΘΕΑ καθώς και Πανεπιστήμια, συστρατεύονται στον αγώνα για αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης.

Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε επίσης ότι οι φετινές δραστηριότητες έχουν ως κεντρικό μήνυμα την «Στράτευση της Τέχνης στον Αντιναρκωτικό Αγώνα» και ότι αποσκοπούν στην προσέγγιση των εθνοφρουρών μας από μια διαφορετική γωνία, αυτή της τέχνης και της δημιουργίας για την αποτελεσματική καταπολέμηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών μέσω της ανάδειξης των δημιουργικών τους δυνατοτήτων.

Εξάλλου, σημείωσε, η συμβολή της τέχνης στον αγώνα κατά της ουσιοεξάρτησης είναι κάτι περισσότερο από καθοριστική, αφού λειτουργεί ως αντίδοτο σε κάθε είδους αδράνεια και ψυχική κατάπτωση. Μέσα από τη δημιουργική έκφραση, ανέφερε, ενισχύονται μεταξύ άλλων οι κοινωνικοί δεσμοί, η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη, στοιχεία τα οποία αποτελούν γνωρίσματα ενός ορθά οργανωμένου κοινωνικού συνόλου. Με τη συμμετοχή και τα έργα τους οι εθνοφρουροί, πρόσθεσε ο Υπουργός Άμυνας, «γίνονται εκφραστές των αγνών δημιουργικών αντιστάσεων της κοινωνίας μας, ενάντια σε κάθε μορφής εξάρτηση που οδηγεί στη δυστυχία και πολλές φορές στον θάνατο».

Καταλήγοντας είπε ότι «οφείλουμε να μεταδώσουμε το μήνυμα της πρόληψης, της γνώσης και της συνεχούς προσπάθειας στους εθνοφρουρούς μας και στη νεολαία γενικότερα, ώστε με τη σειρά τους να γίνουν και οι ίδιοι πυρήνες πρόληψης στον συνεχή και δύσκολο αγώνα κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών». Έστειλε, τέλος, το μήνυμα ότι τα καλά αποτελέσματα δεν έρχονται παρά μόνο όταν υπάρχει πίστη και θέληση, αλλά και συνεργασία και ομοψυχία από όλους τους φορείς, και διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ στηρίζουν κάθε ενέργεια η οποία στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση και μεταδίδει μηνύματα ζωής και αισιοδοξίας για ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Ο Υπουργός βράβευσε, επίσης, τους πρωτεύσαντες εθνοφρουρούς που συμμετείχαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Ζω τις Χαρές της Ζωής-Ελπίζω και Ονειρεύομαι».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκτέθηκαν και έργα της ζωγράφου Ρέας Baily, μέρος των οποίων είναι έργα που δημιουργηθήκαν μέσα από βιωματικό εργαστήρι με εθνοφρουρούς. Ομιλία με θέμα «Η Στράτευση της Τέχνης στον Αντιναρκωτικό Αγώνα» απηύθυνε ο δρ Κλείτος Ιωαννίδης, Συγγραφέας, Ερευνητής, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΤΕΠΑΚ και Πρόεδρος της Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

________________