6/6/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε χρηματική εισφορά του κράτους του Κουβέιτ προς τη ΔΕΑ

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε επιταγή ύψους 200 χιλιάδων ευρώ ως εισφορά του κράτους του Κουβέιτ προς τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) την οποία επέδωσε ο Πρέσβης του Κουβέιτ στη Λευκωσία κ. Ahmad Salem Ahmad Al-Wehaib.


Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “θα ήθελα πρωτίστως να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη και βαθιά εκτίμηση στην Κυβέρνηση και στον Εμίρη του Κουβέιτ Σεΐχη Sabah al-Ahmed al-Jaber al-Sabah εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για την εισφορά 200 χιλιάδων ευρώ στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ).

Αυτή η χρηματική συνεισφορά η οποία ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης μου στο Κουβέιτ τον Οκτώβριο αντανακλά τις ιστορικά εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας, αλλά επίσης και τα κοινά δεινά των λαών μας.

Τόσο η Κύπρος όσο και το Κουβέιτ ήταν θύματα εισβολής. Δυστυχώς, η Κύπρος παραμένει θύμα συνεχιζόμενης κατοχής. Επιπρόσθετα τόσο η Κύπρος όσο και το Κουβέιτ έχουν αγνοούμενους και συνεπώς το Κουβέιτ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για αυτό το ανθρωπιστικό θέμα και το επιδεικνύει αυτό με το να βοηθά την Κύπρο σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή.

Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά παραμένουμε δεσμευμένοι στο να υποβοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο τη ΔΕΑ, η οποία έχει ως πρώτιστο στόχο να δώσει απαντήσεις στις οικογένειες των αγνοουμένων μας οι οποίες υπέμειναν τεράστιο πόνο όλα αυτά τα χρόνια.
Είναι επιτέλους καιρός για όλα τα μέρη που μπορούν να συνεισφέρουν αποφασιστικά στην επιτάχυνση της εργασίας της Επιτροπής, όπως είναι η παροχή πρόσβασης σε στρατιωτικές περιοχές, να εφαρμόσουν τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Για άλλη μια φορά εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε ένα πραγματικό φίλο, το κράτος του Κουβέιτ, για τη σημαντική του εισφορά στη ΔΕΑ.

Περαιτέρω προσβλέπω τα μέγιστα στην επίσημη επίσκεψη του Εμίρη του κράτους του Κουβέιτ, σε χρόνο που θα συμφωνηθεί, η οποία θα δώσει την ευκαιρία να ενισχυθούν περαιτέρω οι ήδη εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Εκφράζω βαθιά εκτίμηση σε εσάς προσωπικά κ. Πρέσβη, αφού εσείς εργαστήκατε με μεγάλο ζήλο κατά τη διάρκεια της θητείας σας στη Λευκωσία προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς και θέλω να σας επαινέσω για αυτό».

Εξάλλου, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Πρέσβης του Κουβέιτ ανέφερε ότι «η δωρεά 200 χιλιάδων ευρώ στοχεύει στη στήριξη των προσπαθειών για ταυτοποίηση και επιστροφή των λειψάνων των αγνοουμένων στην Κύπρο, στις οικογένειες τους. Η δωρεά ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση του κράτους του Κουβέιτ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κουβέιτ τον περασμένο Οκτώβριο και συνάδει με την πολιτική του Κουβέιτ για στήριξη των προσπαθειών για εξεύρεση δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Είναι σθεναρή πεποίθηση του Κουβέιτ ότι στηρίζοντας αυτόν τον ανθρωπιστικό στόχο και ανακουφίζοντας τον πόνο χιλιάδων κυπριακών οικογενειών που έχουν για δεκαετίες υπομείνει τον πόνο της αβεβαιότητας για την τύχη των αγαπημένων τους, υποστηρίζεται και ο στόχος της επανένωσης της νήσου».
_______________