13/6/14

Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Παιδείας για την παρουσίαση του Κώδικα συμπεριφοράς κατά του ρατσισμού

Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Παιδείας
για την παρουσίαση του Κώδικα συμπεριφοράς κατά του ρατσισμού


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, συνέντευξη Τύπου με σκοπό την παρουσίαση του Κώδικα Συμπεριφοράς κατά του Ρατσισμού και Οδηγού Διαχείρισης και Καταγραφής Ρατσιστικών Περιστατικών.

Στη συνέντευξη Τύπου απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρ Κώστας Καδής και ο Επικεφαλής της Αρχής κατά των Διακρίσεων και του Ρατσισμού στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως κ. Άριστος Τσιάρτας. Τον Κώδικα και Οδηγό παρουσίασαν σε συντομία οι συγγραφείς του, δρ Έλενα Παπαμιχαήλ, Λειτουργός του Γραφείου Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και δρ Μιχαλίνος Ζεμπύλας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές, ο ρατσισμός αφορά στο κάθε σχολείο, στον κάθε μαθητή, στον κάθε εκπαιδευτικό, στους γονείς και, κατ’ επέκταση, σε ολόκληρη την κοινωνία. Είναι υποχρέωση όλων μας να βεβαιωθούμε ότι όλα τα πρόσωπα απολαμβάνουν το αγαθό της παιδείας χωρίς διακρίσεις και χωρίς εκφοβισμούς. Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Παιδείας παροτρύνει και να ενθαρρύνει τους δέκτες οποιασδήποτε ρατσιστικής συμπεριφοράς να την καταγγέλλουν, προστατεύοντάς τους από τυχόν δυσμενείς συνέπειες. Δημιουργούνται, έτσι, παράλληλα, συνθήκες εμπιστοσύνης για διερεύνηση των περιστατικών, βελτιώνονται οι συνθήκες μάθησης και αναβαθμίζεται το σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η ανάπτυξη και εφαρμογή του Κώδικα και του Οδηγού ανταποκρίνεται σε σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) προς όλα τα μέλη-κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.



Ο σκοπός του Κώδικα και Οδηγού είναι:
α) η αναγνώριση των οποιωνδήποτε άμεσων ή έμμεσων, σκόπιμων ή άσκοπων λόγων, πράξεων και διαδικασιών που οδηγούν σε αρνητικές διακρίσεις συγκεκριμένων ατόμων με βάση τη διαφορετικότητά τους.
β) η ανάληψη ενεργού δράσης για πρόληψη και αντιμετώπιση ρατσιστικών περιστατικών, και
γ) η ανάληψη ενεργού δράσης για ανάπτυξη αντιρατσιστικής κουλτούρας.

Τονίζεται ότι η αναφορά των περιστατικών δεν αποτελεί αδυναμία των σχολείων, αλλά δηλώνει έμπρακτα την αποφασιστικότητά τους να ενεργούν προς όφελος ολόκληρης της σχολικής κοινότητας και των δικαιωμάτων των μελών της. Ως θέμα αρχής, ο χειρισμός των ρατσιστικών περιστατικών γίνεται πρωτίστως με παιδαγωγικούς όρους και αποσκοπεί στην αλλαγή συμπεριφορών και πρακτικών, χωρίς αυτόματη προσφυγή σε τιμωρητικά μέτρα. Η εισήγηση των κυρώσεων γίνεται στη βάση της πολιτικής του Υπουργείου για τα μέτρα πειθαρχίας στα σχολεία.

Η πολιτική για διαχείριση και αντιμετώπιση των ρατσιστικών περιστατικών θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή σε οκτώ δημοτικά και γυμνάσια τον Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο του 2014 και θα ακολουθήσει αξιολόγηση πριν την εθελοντική και αργότερα καθολική εφαρμογή της. Η εφαρμογή του Κώδικα και Οδηγού στηρίζεται παράλληλα από το Πρόγραμμα Σπουδών Αγωγής Υγείας και τις δράσεις που εμπίπτουν σε αυτό αναφορικά με θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφορετικότητας.

___________________