8/6/14

Επικήδειος του Υπουργού Εσωτερικών, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην κηδεία του ήρωα Μιχαλάκη Γρούτα, στο Δάλι




Επικήδειος του Υπουργού Εσωτερικών,
εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας,
 στην κηδεία του ήρωα Μιχαλάκη Γρούτα, στο Δάλι


Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας για να κηδεύσουμε ένα ήρωα του 1974, τον Μιχαήλ Γρούτα, 40 ολόκληρα χρόνια μετά τη θυσία του.

Τιμούμε και ευγνωμονούμε τον Μιχαήλ Γρούτα για τη θυσία του προς την πατρίδα. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσους με τη θυσία τους επιτρέπουν σε εμάς να είμαστε εδώ σήμερα υπερήφανοι για την ιστορία του πολύπαθου τόπου μας. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας, όσους πρόσφεραν τη ζωή τους θυσία στην ελευθερία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.  

Κηδεύουμε σήμερα τον Μιχαλάκη Γρούτα με τιμές που αρμόζουν σε κάθε ήρωα. Γιατί ο Μιχαλάκης Γρούτας μαζί με τους άλλους υπερασπιστές της γης μας, τίμησαν στο ακέραιο τον όρκο τους προς την πατρίδα και την ελευθερία της.

Είναι με βαθιά συγκίνηση και απέραντο σεβασμό που τον αποχαιρετούμε. Απευθύνουμε το ύστατο χαίρε στον εικοσιενιάχρονο  λεβέντη, του οποίου η τύχη αγνοείτο από το 1974. Σήμερα, 40 χρόνια μετά, επιστρέφει στη γη που έζησε και περπάτησε, στο σπίτι που τον γέννησε και τον μεγάλωσε. Ελάχιστη παρηγοριά στην οικογένειά του που επί τέσσερις δεκαετίες, μαζί με τον πόνο της απώλειάς του, ζούσε και την αγωνία της τύχης του. Σήμερα επιστρέφει στον τόπο του και τους δικούς του ανθρώπους. 

Η Πολιτεία οφείλει  τιμή και ευγνωμοσύνη στον ήρωα που μέσα στη φρίκη και το χάος του 1974 δεν ετάφη με τις δέουσες τιμές, όπως όλοι οι ηρωικοί πεσόντες εκείνου του προδομένου πολέμου. Κατά τρόπο ανάρμοστο και αντίθετο προς τις προγονικές μας παραδόσεις παλληκάρια που αναδείχθηκαν ήρωες στα πεδία της άνισης αναμέτρησης με τον Αττίλα ετάφησαν στριμωγμένοι σε ομαδικούς τάφους και σε χαρακώματα. Άγνωστοι, χωρίς στοιχεία, χωρίς τη δέουσα αναγνώριση, χωρίς τον οφειλόμενο έπαινο της πατρίδας.

Είναι μέσα σε εκείνα τα χαρακώματα και τους ομαδικούς τάφους που θάφτηκαν εγκληματικά οι ήρωες του 1974. Ήρωες πιστοί στα ιδανικά της αγάπης για την πατρίδα και την ελευθερία.

Το στεφάνι που αποθέτουμε σήμερα μπροστά στα λείψανα του Μιχαλάκη Γρούτα είναι το στεφάνι της αιώνιας τιμής, που ανήκει σε όλους τους ανθρώπους αυτού του τόπου που πολέμησαν για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου μας.

Ο Μιχαλάκης Γρούτας, ήταν μόλις 29 χρόνων, όταν θεάθηκε ζωντανός για τελευταία φορά, στις 15 Αυγούστου του 1974. Παντρεμένος με την Ελένη Νικολάου, απέκτησε δυο παιδιά, την Ειρήνη τριών χρόνων και τον Νίκο, μόλις ενός χρόνου, τότε. Με το κάλεσμα της πατρίδας, στις 20 Ιουλίου, κατατάγηκε έφεδρος στο 305 Τ.Π. η έδρα του οποίου βρισκόταν εδώ, στο Δάλι. Υπό τις διαταγές του ταγματάρχη Τάσου Μάρκου, που ακόμα αγνοείται, το τάγμα του Μιχαλάκη Γρούτα μετακινείται στην περιοχή της Μιας Μηλιάς για να ενισχύσει τις αμυντικές θέσεις μεταξύ Μιας Μηλιάς και Κουτσοβέντη.

Είναι γνωστό ότι εκείνη η περιοχή δέχτηκε μεγάλη και συντονισμένη επίθεση από υπεράριθμα και πάνοπλα τουρκικά στρατεύματα, στις 14 Αυγούστου. Ο Γρούτας και αριθμός άλλων στρατιωτών κινήθηκαν προς το Τραχώνι Κυθρέας και κατέληξαν στη Βώνη. Εκεί, στις 15 Αυγούστου, 45 στρατιώτες και πολίτες, συνελήφθησαν από τους Τούρκους και οδηγήθηκαν προς το τουρκοκυπριακό χωριό Επηχώ.

Από τότε δεν έδωσαν σημεία ζωής. Ανάμεσά τους και ο Μιχαήλ Γρούτας, τα οστά του οποίου εντοπίσθηκαν σε ομαδικό τάφο στο γειτονικό τουρκοκυπριακό χωριό, Μπέκιογιου.

Σήμερα επιστρέφει στο χωριό του, κλείνοντας τον κύκλο της ηρωικής πορείας του. Προς τη σύζυγό του Ελένη, τα παιδιά και τα εγγόνια του, η πολιτεία εκφράζει τη βαθειά ευγνωμοσύνη της για τη θυσία του αγαπημένου τους Μιχαήλ Γρούτα.
  
Αυτή την ώρα που αποτίνουμε φόρο τιμής σε ένα ακόμα ήρωα, απευθύνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι συνεχίζουμε  τον αγώνα μας για μια έντιμη, αξιοπρεπή, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Θέλω να επαναλάβω πως είμαι αποφασισμένος να εργαστώ συνειδητά, εάν και η άλλη πλευρά διαθέτει τη βούληση, να επιτύχουμε το συντομότερο μια λύση που θα διασφαλίζει την απαλλαγή της χώρας μας από τα κατοχικά στρατεύματα.  Μια λύση που θα εδράζεται σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, που θα επιτρέπει την ειρηνική συμβίωση και συνδημιουργία μεταξύ των νομίμων πολιτών της πατρίδας μας.

Θεωρώ πως το κοινό ανακοινωθέν της 11ης  Φεβρουαρίου 2014 καθορίζει με σαφήνεια τα πλαίσια μέσα στα οποία και οι δυο πλευρές καλούνται να εργαστούν, ώστε το όραμα της επανένωσης να γίνει πραγματικότητα.

Θλίβομαι πραγματικά γιατί μπροστά στη δική μας αποφασιστικότητα και ειλικρινή διάθεση αντιμετωπίζουμε τη συστηματική άρνηση της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς να τιμήσουν τις συγκλίσεις που έχουμε επιτύχει μέσα από το κοινό ανακοινωθέν. Περισσότερο, όμως, με απογοητεύει η στάση κάποιων πολιτικών δυνάμεων στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα που αντί να αξιοποιούν το χέρι συνεργασίας που τείνουμε και από κοινού να αντιμετωπίσουμε την τουρκική αδιαλλαξία, αγωνίζονται να παρερμηνεύσουν τα αδιαμφισβήτητα χάριν μικροπολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων.

Μου είναι αδιανόητο, αυτά που δεν τολμούν να επικαλεσθούν Τ/Κ ούτε ως παρερμηνεία για όσα περιέχονται στο κοινό ανακοινωθέν, να ακούονται φωνές από Ελληνοκύπριους πολιτικούς που ηθελημένα εμμένουν να διαστρεβλώνουν πρόνοιες οι οποίες ξεκάθαρα καθορίζουν πως η όποια λύση θα προνοεί την ύπαρξη ενός και μόνου ομόσπονδου κράτους.  Ενός κράτους με μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη ιθαγένεια.

Η μέχρι σήμερα ανοχή και σιωπή μου στα όσα ακούω αποδεικνύουν και τη θέλησή μου να αποφύγω τις όποιες αντιπαραθέσεις με κάποιες των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να επιτύχω τη μεγίστη δυνατή ενότητα για το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας μας.

Ούτε και η σημερινή μου αναφορά έχει άλλο από το μήνυμα: Να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους πως ούτε η Κυβέρνηση ούτε και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται σε αντιπαλότητα όταν ο κοινός στόχος της επανένωσης και απελευθέρωσης μόνον αντίπαλο έχουν την τουρκική αδιαλλαξία.

Απευθυνόμενος προς τους Τ/Κ συμπατριώτες μας αλλά και την Τουρκική κυβέρνηση, θέλω να επαναλάβω πως μόνη επιδίωξή μου είναι η επίτευξη λύσης με βάση τις συγκλίσεις του κοινού ανακοινωθέντος. Αυτές θα μας οδηγήσουν στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα νέο καθεστώς στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής του 77, του 79 και του 2006.  Ένα καθεστώς που θα οδηγεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κράτους το οποίο θα διασφαλίζει την ευημερία, τη προοπτική και το μέλλον του συνόλου των πολιτών αυτής της χώρας.

Θέλω να καταστήσω σαφές πως η αποφασιστικότητα και η απόλυτη προσήλωση μου στην εξεύρεση μιας λύσης που θα ανατρέπει την απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως αποδοχή των απαράδεκτων θέσεων που προβάλλει η τουρκοκυπριακή πλευρά.  Όσο είμαι αποφασισμένος για μια δίκαιη και λειτουργική λύση, άλλο τόσο είμαι αμετακίνητος στην ανάγκη η λύση που θα εξευρεθεί να σέβεται τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων αλλά, και θέλω να το τονίσω, δεν θα πρέπει να παραβλέπει τις εύλογες και απόλυτα δίκαιες διεκδικήσεις και ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Και είναι προς αυτή την κατεύθυνση που εργάζομαι συστηματικά και ακούραστα, ώστε κτίζοντας συμμαχίες και κινητοποιώντας το διεθνή παράγοντα να επιτύχουμε την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας.   

Η υπόσχεσή μας σ’ αυτούς που έφυγαν το καλοκαίρι του 1974, είναι πως δεν θα ξεχάσουμε. Με τη θυσία τους πρόσφεραν σ’ εμάς τους υπόλοιπους το δώρο της ζωής, το δικαίωμα να ζήσουμε με το κεφάλι ψηλά, να κάνουμε σχέδια και να ελπίζουμε. Ο Μιχαλάκης Γρούτας συνάντησε την αιώνια ζωή, πριν από 40 χρόνια στην κατεχόμενη γη μας και τώρα στα ιερά χώματα της γενέθλιας γης συναντά την ουράνια γαλήνη.

Μιχαλάκη Γρούτα,

μικρή η ξύλινη λάρνακα της ταφής σου, τεράστιο το μεγαλείο σου.  Ας είναι ελαφρύ το χώμα της γενέτειράς σου που θα σε σκεπάσει.

________________ 

Σημ.:  Τον επικήδειο λόγο διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος.