6/6/14

Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας

Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας

Έρευνες στον τομέα της υγείας


Σε σχέση με το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2002 για το Υπουργείο Υγείας, σημειώνονται τα ακόλουθα:

Ο περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμος είναι σαφής: Αv καταγγελθεί στηv αρμόδια αρχή (που είναι ο Υπουργός) ή υπoπέσει στηv αvτίληψη της ότι δημόσιoς υπάλληλoς δυvατόv vα έχει διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα, η αρμόδια αρχή oφείλει vα μεριμvήσει αμέσως όπως διεξαχθεί πειθαρχική έρευνα με καθορισμένο τρόπο. Η διεξαγωγή έρευνας ουδόλως σημαίνει ενοχή του υπό διερεύνηση δημόσιου λειτουργού.

Υπερωρίες στο Νοσοκομείο Λεμεσού

Στο θέμα των υπερωριών υπήρχε διοικητική διερεύνηση η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να ευσταθούσαν οι καταγγελίες που είχαν γίνει. Τούτο βασιζόταν στη διαπίστωση ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε διαφορά στον γραφικό χαρακτήρα αναγραφής των ονομάτων γιατρών που υποτίθεται υπέγραφαν στο βιβλίο επειγόντων επεμβάσεων που τηρούν οι νοσηλευτές, υπήρχε διαφορά στην αναγραφή ονομάτων μεταξύ του βιβλίου που τηρούν οι ειδικευόμενοι χειρουργοί και των φακέλων των ασθενών, ενδεχομένως να εγίνοντο επεμβάσεις, καθορισμοί τραύματος, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις ή και άλλες επεμβάσεις ως επείγουσες ενώ δεν ήταν επείγουσες και πολλές φορές προγραμματισμένα.

Η Ερευνώσα Λειτουργός που ήταν Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε τη διακοπή ή αναστολή της πειθαρχικής έρευνας και τη διεξαγωγή ποινικής ανάκρισης. Τούτο προφανώς καταδεικνύει τη σοβαρότητα του θέματος.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία υπογραμμίζει ξανά ότι η διερεύνηση ενός θέματος δεν σημαίνει ενοχή του υπό διερεύνηση λειτουργού. Η λογοδοσία θα πληγεί όμως ανεπανόρθωτα αν η πολιτεία μας υιοθετήσει προσεγγίσεις που υποβάλλουν, για παράδειγμα, ότι οι ιατροί δεν ελέγχονται πειθαρχικά, ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι καταχράστηκαν τη θέση τους, επειδή η εργασία τους αφορά την ανθρώπινη ζωή. Είναι θέση της Υπηρεσίας μας, την οποία θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε, ότι όποιος ενδεχομένως να έχει καταχραστεί τη θέση του προς ίδιο όφελος θα πρέπει να ελέγχεται με τον καθορισμένο στη νομοθεσία τρόπο. Αν είναι ένοχος ή αθώος, και αν ευσταθούν οι κατηγορίες εναντίον του θα διαφανεί στην έρευνα. Η ατιμωρησία έχει διαχρονικά εκτρέψει τη διαφθορά.

Αν η πολιτεία μας θεωρεί ότι η αμοιβή των ιατρών, ή οποιουδήποτε άλλου εργαζόμενου στον δημόσιο τομέα, θα πρέπει να αυξηθεί, τότε θα πρέπει να προωθήσει μια τέτοια αύξηση μισθών, αυτό όμως δεν μπορεί, κατά την άποψη μας, να αποτελεί άλλοθι για μη διερεύνηση ενδεχόμενων πειθαρχικών ή άλλων παραπτωμάτων.

Τιμές Φαρμάκων μεταξύ των ετών 2009 και 2012

Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Φαρμάκων έχει εκφράσει την άποψη πως οι κατηγορίες κατά συγκεκριμένων λειτουργών των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, ότι με τις ενέργειες τους οδήγησαν τις χονδρικές τιμές φαρμάκων του ιδιωτικού τομέα της περίοδο 2009 – 2012 σε υψηλά επίπεδα, ωφελώντας τους εισαγωγείς φαρμάκων, δεν ευσταθούν. Ο Σύνδεσμος έχει δώσει στην Υπηρεσία μας κάποια στοιχεία τα οποία έχουμε καθηκόντως παραδώσει στον Ερευνώντα Λειτουργό, καλώντας τον Σύνδεσμο να δώσει απευθείας στον Ερευνώντα Λειτουργό αυτά και όποια άλλα στοιχεία θεωρούν ότι θα ήταν χρήσιμα για να υπάρξει ένα ορθό και ακριβοδίκαιο πόρισμα. Σίγουρα υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, όπως για παράδειγμα ότι τα στοιχεία αυτά του Συνδέσμου, που με εξαίρεση ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν είναι νέα στοιχεία, δεν αλλοιώνουν την εικόνα ότι η μη επικαιροποίηση για 3 χρόνια των τιμών των φαρμάκων οδήγησε σε διατήρηση των τιμών σε επίπεδα που είναι υψηλότερα του επιπέδου που θα έπρεπε να βρίσκονται. Υπενθυμίζεται ότι η επικαιροποίηση των τιμών το 2012 οδήγησε σε μείωση του κόστους φαρμάκων στον ιδιωτικό τομέα κατά 6% περίπου, που σημαίνει περίπου €9εκ. ευρώ ετησίως. Η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει καταγράψει διάφορα στοιχεία στην Ετήσια Έκθεση του 2012, ζητώντας ακριβώς αυτά τα στοιχεία να διερευνηθούν στα πλαίσια διοικητικής έρευνας.

Κατά την άποψη μας, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Φαρμάκων, και όλοι οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να αναμένουν την ολοκλήρωση της διοικητικής έρευνας που γίνεται από ανεξάρτητο λειτουργό, το πόρισμα της οποίας, και μόνο, θα καταδείξει κατά πόσο θα πρέπει να γίνει οποιαδήποτε πειθαρχική έρευνα και, εάν ναι, εναντίον ποιων λειτουργών.

Παρά τις όποιες αντιδράσεις, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα συνεχίζει να στηρίζει την σοβαρή προσπάθεια του Υπουργού Υγείας για μείωση των τιμών των φαρμάκων προς όφελος του πολίτη.

----------------------