6/6/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Πέτρου Πόρακου

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου
στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Πέτρου Πόρακου


Ένας καλλιτέχνης έχει χρέος να μεταδώσει ένα ξεκάθαρο όραμα που να εκφράζει την αλήθεια χωρίς διαθλάσεις, εκπτώσεις και παραμορφωμένες θεωρήσεις. Ένας καλλιτέχνης προτείνει διαδραστικές σχέσεις στοχασμού μεταξύ οπτικού πεδίου και προορισμού της τέχνης ως κοινωνικής και πολιτισμικής προσφοράς, ιδιαίτερα τις δύσκολες αυτές ώρες που περνά η πατρίδα μας.

Αυτές τις θέσεις υιοθετεί ο Πέτρος Κυριάκου Πόρακος με τα έργα του που τον καθιέρωσαν ως ένα δημιουργό που ξεχωρίζει για την πολυδιάστατη και πολυσχιδή πνευματική του προσφορά στον τόπο μας.

Ο Πέτρος Κυριάκου Πόρακος, μουσικός, συγγραφέας με πλούσια ποιητική παραγωγή, εμφανίζεται απόψε και με μια ακόμη ιδιότητα, αυτή του ζωγράφου. Μας παρουσιάζει την 13η ατομική του έκθεση με γενικό τίτλο «Η δύναμη του χρώματος σε γκρίζους καιρούς». Ένας τίτλος που αποτυπώσει τη σημερινή πραγματικότητα αλλά στέλνει ταυτόχρονα ένα ισχυρό μήνυμα. Ότι η τέχνη μπορεί να διαλύσει το μαύρο σύννεφο που έχει επικαλύψει επικίνδυνα τη ζωή μας και μας εμποδίζει να δούμε καθαρά τον ορίζοντα των προσδοκιών μας και να διεισδύσουμε ενοραματικά στην ουσία της ανθρώπινης συνειδητότητας. Αυτό το νεφέλωμα ο Πέτρος Πόρακος πασχίζει να διαλύσει με τη ζωγραφική του, με το χρώμα και την ενέργεια που αυτό μεταδίδει.

Ο καλλιτέχνης αισθάνεται την ανάγκη να πλάσει με την ύλη του μια αέναη σύνθεση υπαρξιακών αναζητήσεων και στοχασμού που αντανακλούν ένα οίστρο δημιουργίας από τη μια και μιας συνειδησιακής αφύπνισης από την άλλη. Φορτισμένος με συναισθηματικούς εσωτερικούς κραδασμούς αποκαλύπτει βιώματα και εμπειρίες που αποτιμούν τις ανθρώπινες αξίες, επισημαίνουν τις εύθραυστες γραμμές της ύπαρξής μας και καταγράφουν τους ψυχικούς παρορμητισμούς, οι οποίοι υπερβαίνουν την εικόνα και μετατρέπονται σε διανοητικό εγχείρημα, διαλογική σχέση και συγκινησιακή αίσθηση.
Ο Πέτρος Πόρακος είναι ένας καλλιτέχνης που με συνέπεια ακολουθεί ένα ολοδικό του δρόμο. Δεν μιμείται, δεν ακολουθεί πεπατημένες. Μένει πιστός στις πεποιθήσεις του, καθορίζει τα πλαίσια της δημιουργίας του με ισόρροπη αντιστοιχία μορφής και περιεχομένου.

Ζωγραφίζει το κυπριακό τοπίο μέσα σε μια διάχυτη φωτεινή λαμπρότητα που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε το χρώμα της πατρίδα μας, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της. Η έκρηξη των χρωμάτων σε συνδυασμό με το ανελέητο φως του τόπου μας, ο λυρισμός των εικόνων σε συνδυασμό με την πλαστική δημιουργία, δίνουν μια ξεχωριστή και μοναδική διάσταση στις συνθέσεις του ζωγράφου που προσδιορίζουν την υπερβατική στάση μιας γνήσιας αισθητικής έκφρασης. Μιας έκφρασης που αναζητά την αλήθεια των πραγμάτων, τη στιλπνότητα του φυσικού περιβάλλοντος που μας περιβάλλει αλλά και τη δύναμη των αισθήσεων που καθαγιάζουν την υπέρτατη πράξη του καλλιτέχνη και τον ερωτά του για το ωραίο, το αρμονικό και το αληθινό.

Οι δημιουργίες του Πέτρου Πόρακου διαγράφουν μια πολιτισμική παραγωγή, αντιστοιχούν σε σημαντικό συμβολικό κεφάλαιο το οποίο διαμεσολαβεί για να μας αφυπνίσει τη συνείδηση, για να μας ενθαρρύνει να κοιτάξουμε με διαφορετική οπτική γωνιά θεμελιώδεις σχέσεις ανθρώπινης φύσης και φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και μιας ιστορικής παράδοσης που μακροπρόθεσμα μας συνοδεύει ως υπάρξεις.

Συγχαίρω τον ξεχωριστό αυτό καλλιτέχνη για το πλούσιο πνευματικό του έργο και του εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσει να επενδύει και να δημιουργεί ακούραστος και συνεπής στις αξίες που τάχθηκε να ακολουθήσει στη ζωή του.
_________________