12/6/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στην τελετή βράβευσης για τον διαγωνισμό κατασκευής λογότυπου του Προγράμματος «Υιοθεσία Πλοίου»

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στην τελετή βράβευσης
για τον διαγωνισμό κατασκευής λογότυπου
του Προγράμματος «Υιοθεσία Πλοίου»

 
« Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι, για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει».
 
Με αυτή τη διαπίστωση ο Γάλλος ωκεανογράφος Ζαν Υβ Κουστώ συνοψίζει τη σημερινή πραγματικότητα, καθώς η ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης είναι πλέον αδήριτη. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερη η χαρά μου σήμερα, που καλωσορίζω στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τους συντελεστές της διοργάνωσης, καθώς και τους νικητές ενός διαγωνισμού με οικολογικό θέμα.
 
Η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και η εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη είναι από τις βασικές επιδιώξεις του Υπουργείου μας. Θέλουμε τα σχολεία μας να καταστούν οργανισμοί μάθησης, στους οποίους όλοι θα ενεργούν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την προάσπιση του δικαιώματος όλων να ζούμε σε συνθήκες οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αειφορίας.
 
Ένας από πιο στενούς συνεργάτες στην προσπάθειά μας αυτή είναι η Κυπριακή Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, πιο γνωστή ως CYMEPA, με την οποία συνεργαζόμαστε σε αρκετά περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Ένα από αυτά είναι και το Πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου», το οποίο φέρνει τα παιδιά των δημοτικών σχολείων πιο κοντά στη ναυτιλία και τη θάλασσα. Μέσα από την εβδομαδιαία ηλεκτρονική επικοινωνία που έχουν με το «υιοθετημένο» πλοίο τους,  τα παιδιά μαθαίνουν ό,τι αφορά το πλοίο τους την εβδομάδα αυτή. Μαθαίνουν το δρομολόγιο που ακολουθεί και σημειώνουν την πορεία του σε ναυτικό παγκόσμιο χάρτη, μαθαίνουν τα εμπορεύματα που μεταφέρει, τις καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζει σε κάθε του ταξίδι, τις δραστηριότητές των ναυτικών κτλ.

Το πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου» βρήκε μεγάλη απήχηση ανάμεσα στα παιδιά δημοτικής εκπαίδευσης, γι’ αυτό και η συμμετοχή στον διαγωνισμό κατασκευής λογότυπου υπήρξε αθρόα. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό δείγμα της σπουδαίας δουλειάς που μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του σχολείου και της αγωγής, με στόχο τη δημιουργία οικολογικά ευαισθητοποιημένων και συνειδητοποιημένων πολιτών. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε την πολύπλευρη συνεργασία μας, τόσο με τη CYMEPA όσο και με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς. Δράσεις όπως αυτή που ολοκληρώνεται με τη σημερινή βράβευση, συμβάλλουν τα μέγιστα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Συγχαίρω θερμά όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος και ιδιαίτερα εκείνα που διακρίθηκαν και βραβεύονται σήμερα. Συγχαίρω επίσης όλους τους συντελεστές της ωραίας αυτής προσπάθειας και εύχομαι να έχουν συνεχώς μιμητές.