12/6/14

Τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή σε εργαστήρι για την Ηλεκτρονική Υγεία ( e- Health)

Τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή
σε εργαστήρι για την Ηλεκτρονική Υγεία ( e- Health)


Είναι με ενδιαφέρον που έχω ακούσει τα συμπεράσματα που εξήχθησαν μετά την ολοκλήρωση του έργου «Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας σε εθνικό επίπεδο». Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο θεωρώ εξόχως επίκαιρο. Πιστεύω ακράδαντα πως η χρήση της τεχνολογίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τομέα της υγείας και αναμφισβήτητα, η αξιοποίηση της ηλεκτρονικής υγείας αποτελεί το πρώτο αναγκαίο βήμα για την επιτυχή υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας και των σχετικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας.

Είμαι πεπεισμένος πως η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού/ακαδημαϊκού τομέα στην προώθηση και υλοποίηση τέτοιου είδους ερευνητικών έργων μόνο οφέλη μπορεί να έχει για ολόκληρη την κοινωνία. Η ασφάλεια των ασθενών, η βελτίωση της πρόσβασης στην περίθαλψη και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του τομέα της υγείας και ο περιορισμός των εμποδίων, είναι πολιτικές στον τομέα   της έρευνας και της καινοτομίας στις οποίες το Υπουργείο Υγείας επενδύει.

Κατ’ επέκταση και λαμβάνοντας υπόψη τα στενά χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο σχεδιασμός του ηλεκτρονικού φακέλου, το περιεχόμενο και η διαθεσιμότητα της ιατρικής πληροφορίας, όπως και η προστασία των ιατρικών δεδομένων είναι επένδυση υψίστης σημασίας για το Υπουργείο Υγείας, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του συστήματος.

Και λέω απαραίτητη προϋπόθεση καθώς μέχρι σήμερα είχαμε ένα σύστημα υγείας επαρκές από πλευράς ποσοτικών δεικτών, αλλά γεμάτο στρεβλώσεις από πλευράς ποιοτικής και ουσιαστικής επάρκειας. Τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν, απότοκο της σοβαρής οικονομικής κρίσης, αλλά και η αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών υγείας από τα δημόσια νοσηλευτήρια, έθεσαν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Βασική παράμετρος για ανάκαμψη είναι η ανασυγκρότηση και η προσαρμογή του χώρου της υγείας στα νέα δεδομένα, η δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος υγείας και ο περιορισμός των ανισοτήτων. Η προσαρμογή αυτή επιβάλλει τον άμεσο επανασχεδιασμό   και την επείγουσα υλοποίηση μιας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα.

Είμαι πεπεισμένος στην ανάδειξη των ευεργετικών αποτελεσμάτων που μπορεί να προσφέρει η ηλεκτρονική υγεία στους ασθενείς, στα συστήματα υγείας και στην κοινωνία. Στο σύστημα του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, ο πολίτης – ασθενής θεωρείται συμμέτοχος και χρήστης. Αποτελεί, λοιπόν, βασικό σημείο   επαφής των πολιτών με το σύστημα υγείας, όπου η πληροφοριακή οργάνωση θα παρέχει ένα πλήρες σύνολο υπηρεσιών προς τους πολίτες – ασθενείς. Και είναι βέβαιο ότι για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο ολοκληρωμένος Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας είναι προϋπόθεση και θα αποτελεί το κοινό στοιχείο σε όλο το σύστημα. Το πιο σημαντικό όμως   στοιχείο στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας θα πρέπει να είναι η ασφάλεια και η ακεραιότητα των δεδομένων, ειδικότερα στην εποχή που ζούμε όπου ο ασθενής διακινείται από το ένα ιατρικό κέντρο στο άλλο και από μια χώρα στην άλλη.  

Οι εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας μπορούν να δώσουν νέα διάσταση στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Ειδικά, δε, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, οι εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας που συνδράμουν ουσιαστικά στην αύξηση της βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγείας μέσω απελευθέρωσης της καινοτομίας, στη βελτίωση της περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή, στον εξορθολογισμό των δαπανών με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, και στην ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον.

Κοιτώντας λοιπόν προς την άμεση εφαρμογή του ΓεΣΥ και στη συμμετοχή του Κύπριου πολίτη – ασθενή μέσα στην ενωμένη Ευρώπη, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας αποτελεί κλειδί σε αυτές τις προκλήσεις και αναγκαιότητα που επιβάλλεται για την επιτυχή αντιμετώπιση των ουσιαστικών προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας.

_____________