18/6/14

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών αναφορικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης Κυπριακού Ομολόγου στις διεθνείς αγορές

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών αναφορικά με την ολοκλήρωση
της διαδικασίας έκδοσης Κυπριακού Ομολόγου στις διεθνείς αγορές


Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης προέβη σήμερα, στο Υπουργείο Οικονομικών, σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους αναφορικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης Κυπριακού Ομολόγου στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα στην εισαγωγική του δήλωση ο κ. Υπουργός είπε τα ακόλουθα: «Η Κύπρος από σήμερα είναι στις αγορές. Μια πολύμηνη προσπάθεια στέφθηκε σήμερα με απόλυτη επιτυχία. Όπως είχαμε αυτοπεποίθηση για τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς μας γιατί βασίζονταν σε δεδομένα, όμως έχουν ξεπεραστεί και οι καλύτερες μας προσδοκίες. Έχουμε πετύχει μια σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης, έχουμε τελικά επιλέξει να αντλήσουμε δανεισμό 750 εκ. 5ετές με ένα επιτόκιο 4,75% και με απόδοση 4,85%. Αυτό σημαίνει πως θα μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε ένα σημαντικό μέρος του υφιστάμενου εσωτερικού χρέους, επεκτείνοντας τη μέση διάρκεια του υφιστάμενου χρέους επιτυγχάνοντας ακόμη περισσότερο και χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης σε σχέση με το υφιστάμενο χρέος που θα αποπληρώσουμε. Έχουμε δηλαδή πολλαπλά οφέλη με σημαντικότερο όμως ίσως το γεγονός πως με τον πιο ωραίο τρόπο έχει επιβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη προς την κυπριακή οικονομία και τις προοπτικές της.

Θέλω να ξεκαθαρίσω πως με κανένα τρόπο η σημερινή εξέλιξη, η επάνοδος δηλαδή της Κύπρου στις αγορές μετά από αρκετά χρόνια δεν σημαίνει πως η δύσκολη προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και της εξυγίανσης σταματά ή πως έχει ολοκληρωθεί. Αντιθέτως, είναι ακριβώς λόγω αυτής της προσπάθειας που ξανακερδίσαμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και μάλιστα ένα-ενάμισι χρόνο νωρίτερα απ’ ότι ήταν ο στόχος αρχικά.

Συνεπώς, το λέω ξανά, η δύσκολη προσπάθεια προς την διόρθωση της οικονομίας, για την μεταρρύθμιση και τη δημιουργία των προοπτικών για ανάπτυξη συνεχίζεται».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Ο στόχος είναι η επόμενη έκδοση να υπάρξει έτσι ώστε η σημερινή να μην είναι μια μεμονωμένη πράξη αλλά άλλο ένα βήμα προς τη συστηματική πλέον παρουσία της Κύπρου στις αγορές, τη διαρκή δυνατότητα της Κύπρου να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της, συνεπώς στόχος και επιδίωξη μας είναι να υπάρξει και η επόμενη κίνηση όταν βεβαίως τα δεδομένα το επιτρέψουν, και να είναι με ακόμη καλύτερους όρους. Έτσι είναι που θα χαράσσεται και θα υλοποιείται μια στρατηγική που τελικά θα φέρει την Κύπρο σε θέση, με την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος, με ένα τρόπο οριστικό και μόνιμο και χωρίς εξαρτήσεις, να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της.

Είχαμε θέσει ως στόχο τα 500εκ., είχαμε δεχθεί προσφορές τετραπλάσιες δύο σχεδόν δισεκατομμυρίων και σε συνεργασία με τους συμβούλους μας θεωρήθηκε πως η άντληση ενός ποσού 750 εκ. ήταν η ορθότερη υπό τις περιστάσεις. Το σύνολο αυτού του καινούργιου εξωτερικού δανεισμού θα διοχετευτεί στην αποπληρωμή υφιστάμενου εσωτερικού δανεισμού ο οποίος σήμερα κοστίζει ακριβότερα, επιτρέποντας ή επιφέροντας καλύτερα και μια άλωση της ρευστότητας σε μια οικονομία που το έχει ανάγκη όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει και πως ήταν ευθύς εξ’ αρχής ο στόχος μας. Θέλω μάλιστα να πω πως η πρώτη έκδοση επιβεβαιώνεται σήμερα πως αποτελούσε μέρος μια ευρύτερης στρατηγικής και να κάποιος επιμετρήσει το συνολικό κόστος δανεισμού του σημερινού αλλά και της ιδιωτικής τοποθέτησης των 100 εκ. παραμένει αισθητά πιο χαμηλά από το κόστος του υφιστάμενου δανεισμού τον οποίο θα αποπληρώσουμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το σημερινό ήταν ένα μεγάλο τεστ, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Ήταν κάτι περισσότερο από ένα τεστ. Τεστ ίσως ήταν η πρώτη κίνηση με την ιδιωτική τοποθέτηση προ διμήνου. Η σημερινή αποτελούσε μια πολύ ουσιαστική πράξη με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία μας αλλά χωρίς αμφιβολία στόχος είναι η επιστροφή τελικά στην πλήρη ομαλότητα, δηλαδή αυτές οι κινήσεις της συνεχούς αναχρηματοδότησης του χρέους να έχουν και συνέχεια».

Σε ερώτηση για το πότε ετοιμάζεται η επόμενη έκδοση και τι σημαίνει στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα: «Ο χρόνος της κάθε κίνησης καθορίζεται από τα δεδομένα των αγορών μετά από πολύ προσεκτική τεχνοκρατική αξιολόγηση. Γι’ αυτό επιλέξαμε και σχεδιάσαμε τη σημερινή κίνηση με τον ίδιο τρόπο και χωρίς να προαποφασίζουμε να επιχειρήσουμε και την επόμενη κίνηση. Συνεπώς όταν τα δεδομένα αξιολογηθούν πως είναι τα κατάλληλα, και η χρονική στιγμή το ίδιο θα προκύψει και η επόμενη κίνηση.

Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, άμεσο θα είναι το όφελος ενίσχυσης και της ρευστότητας αλλά και της κεφαλαιουχικής επάρκειας των τραπεζών, κυρίως της Τράπεζας Κύπρου που κατέχει πέραν του μισού από το υφιστάμενο εσωτερικό χρέος και η κατοχή εσωτερικού κυπριακού χρέους συνεπάγεται και δέσμευση ρευστότητας αλλά και πρόβλεψη σε κεφάλαια. Συνεπώς και σε αυτό το επίπεδο, άλλο ένα όφελος δηλαδή, θα είναι σημαντικό και καταγράφεται ήδη από όσους παρακολουθούν και κρίνουν την προσπάθεια για την πλήρη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας».

Ερωτηθείς σχετικά με τις δυνατότητες της Τράπεζας Κύπρου μετά από αυτή την κίνηση, ο Υπουργός Οικονομικών είπε: «Δεν θα ήθελα να προβώ σε δηλώσεις που ανήκουν στην Τράπεζα Κύπρου. Αλλά χωρίς αμφιβολία αποτελεί γενική εκτίμηση πως η σημερινή πετυχημένη επάνοδος του κυπριακού κράτους στις αγορές προετοιμάζει και προλειαίνει το έδαφος και για μια ενδεχόμενη κίνηση των τραπεζών μας επίσης προς τις αγορές σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της κεφαλαιουχικής τους βάσης».

Ερωτηθείς αν οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες για έκδοση 10ετούς αντί 5ετούς ομολόγου έτσι ώστε να σπρώξουμε την λήξη των ομολόγων και του χρέους πέραν του 2020, διότι πολλά χρέη λήγουν μεταξύ 2016-2020, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Βεβαίως πρέπει να διακρίνουμε την διαφορά μεταξύ της απόδοσης στη δευτερογενή αγορά που μέχρι σήμερα ήταν πολύ ρηχή έως ανύπαρκτη από μια πραγματική έκδοση που μεταξύ άλλων δημιουργεί και μια δευτερογενή αγορά, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται. Οι κινήσεις μας θα είναι το ίδιο συστηματικές. Αυτές οι αποφάσεις, όπως για παράδειγμα η διάρκεια του χρέους αποτελούν εξόχως τεχνοκρατικές αποφάσεις στη βάση αξιολόγησης των δεδομένων της αγοράς. Ήδη έχουμε πετύχει σημαντικότατη επιμήκυνση στη διάρκεια του υφιστάμενου χρέους αλλά και σημαντικότατη μείωση στο υφιστάμενο κόστος του υφιστάμενου χρέους. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε ώστε αυτή η προσπάθεια να έχει και συνέχεια και η διαχείριση του δημόσιου χρέους να επανέλθει σε ακόμη πιο καλά επίπεδα».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι «πριν ένα χρόνο το μέσο κόστος του κυπριακού δημοσίου χρέους ήταν στο 4,3%. Μέχρι σήμερα ήταν ελαφρώς πάνω από το 3%. Με τη σημερινή εξέλιξη, δηλαδή τον δανεισμό ενός τόσο μεγάλου ποσού που θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους που έχει κόστος πέραν της μισής μονάδας και πάνω, ασφαλώς το μέσο κόστος θα είναι κάτω από το 3%. Έχουμε δανειστεί με 4,75% και θα αποπληρώσουμε χρέος παλαιότερο το οποίο κληρονομήσαμε, το οποίο έχει ονομαστικό κόστος 5,15% και πραγματικό κόστος πολύ μεγαλύτερο. Συνεπώς θα είναι ένα άμεσο και πολύ σημαντικό όφελος και για τα δημόσια οικονομικά – για εξοικονόμηση δηλαδή στους τόκους που πληρώνουμε - αλλά και συνολικά για το υφιστάμενο συνολικό δημόσιο χρέος των 18,5 δισεκατομμυρίων ακόμη μια αποφασιστική μείωση στο μέσο κόστος του.

Καθοριστική ήταν προ μηνών η επαναδιαπραγμάτευση από αυτή την Κυβέρνηση των όρων και του κόστους του ρωσικού δανείου και εκείνη η κίνηση είχε καθοριστικό όφελος για τη μείωση του συνολικού κόστους του χρέους ενώ ασφαλώς και ο δανεισμός μας από την Τρόικα ο οποίος θα συνεχιστεί, καλύπτει διαφορετικό μέρος του χρέους και δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση του δανεισμού που λαμβάνουμε και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε από την Τρόικα με αυτού του είδους δανεισμού επειδή ακριβώς άλλου είδους δάνεια, άλλους είδους κατηγορίες χρέους καλύπτει και αναχρηματοδοτεί ο δανεισμός από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλες ανάγκες θα καλύψει και θα αναχρηματοδοτήσει η σημερινή μας κίνηση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κυπριακή οικονομία παραμένει στην κατηγορία σκουπίδια και ερωτηθείς εάν αισιοδοξεί ότι μετά από αυτή την έκδοση ακολουθούν και αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Υπουργός είπε: «Αυτό ακριβώς το δεδομένο καθιστά τη σημερινή κίνηση ακόμη πιο σημαντική. Το γεγονός δηλαδή ότι παρά τις αναβαθμίσεις που έχουμε ξεκινήσει να εξασφαλίζουμε παραμένουμε ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, αλλά παρόλα αυτά μπορέσαμε να επανέλθουμε στις αγορές και να δανειστούμε, καταδεικνύει και από αυτή την άποψη το μέγεθος της επιτυχίας της σημερινής. Και χωρίς αμφιβολία θα καταγραφεί πλέον το γεγονός πως η κυπριακή οικονομία που ήταν αποκλεισμένη από τις αγορές και δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της, πλέον το πράττει».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Οικονομικών είπε: «Οι αγορές καθορίζουν το επιτόκιο και κανείς άλλος. Αλλά η επιδίωξη μας είναι μέσα από τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας όλο και περισσότερο να ενισχύουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την κυπριακή οικονομία, με στόχο όλο και πιο εύκολο και χαμηλού κόστους να είναι το επιτόπιο χρέος».

____________________