3/6/13

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Γεωργίας, με τον Πρόεδρο κ. Κυριάκο Καϊλά και εκπροσώπους της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών, στην παρουσία εκπροσώπων των Αγροτικών Οργανώσεων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε τα ακόλουθα: «Είχαμε σήμερα μια συνάντηση με τους εκπροσώπους της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών κατά την οποία μας έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Θεωρούν ως σημαντικότερο πρόβλημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί το θέμα των εκταρικών επιδοτήσεων. Για τον σκοπό αυτό θα έχω αύριο συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα.

Παράλληλα, στη συνάντηση τέθηκαν και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους σιτηροπαραγωγούς όπως είναι τα κόστη παραγωγής και η προμήθεια λιπασμάτων. Έχουμε ανταλλάξει απόψεις επί όλων των θεμάτων και έχουμε δεσμευτεί ότι, ως Υπουργείο, θα είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους ώστε να βοηθήσουμε αυτή την ομάδα παραγωγών. Τα περισσότερα από αυτά τα θέματα άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών και γι’ αυτό κατά την αυριανή συνάντηση θα συζητηθούν θέματα που αφορούν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013, οι άμεσες πληρωμές και οι εκταρικές επιδοτήσεις».

Ερωτηθείς αναφορικά με το κλείσιμο κάποιων ημικρατικών οργανισμών, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε: «Αντιλαμβάνεστε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει από τον κάθε Υπουργό να καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο τις απόψεις του για το μέλλον των ημικρατικών οργανισμών όπως λειτουργούν σήμερα, κάτω από την ομπρέλα του κάθε Υπουργείου. Έτσι και εμείς θα αποστείλουμε τις δικές μας προτάσεις. Είναι δεδομένο ότι ο Οργανισμός Κυπριακής Γαλακτοβιομηχανίας θα αναστείλει τις λειτουργίες του πολύ σύντομα, όπως έχει γίνει και με το Συμβούλιο Ελαιοκομικών Προϊόντων. Είναι απόφαση της Κυβέρνησης ότι κανένας εργαζόμενος σε αυτούς τους οργανισμούς δεν θα χάσει τη θέση εργασίας του και όλοι οι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν από το δημόσιο, αλλά βέβαια χρειάζεται η κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση. Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει σχετική συζήτηση και για το μέλλον των υπόλοιπων οργανισμών, όπως είναι ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης, το Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων και ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Γεωργίας. Ευελπιστώ ότι θα παρθούν οι ορθές αποφάσεις ώστε οι οργανισμοί εκείνοι οι οποίοι εξυπηρετούν το κράτος και έχουν ακόμη σοβαρό ρόλο να επιτελέσουν, θα διατηρηθούν. Αναφορικά με τον Οργανισμό Κυπριακής Γαλακτοβιομηχανίας πρόκειται για ειλημμένη απόφαση, όπως και για το Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών. Υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να κλείσουν όσοι περισσότεροι εξ αυτών των οργανισμών, αλλά θα πρέπει να γίνει μια πιο λεπτομερής συζήτηση για να εξετασθεί ποιοι από αυτούς μπορούν να εξυπηρετήσουν το κράτος».

Κληθείς να αναφερθεί στο Σχέδιο Κατάρτισης Νέων Αγροτών, ο κ. Υπουργός είπε ότι έχουν ληφθεί γύρω στις 300 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους και πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου, και θα χωριστεί σε δύο μέρη – το θεωρητικό και στη συνέχεια το πρακτικό μέρος. Το επάγγελμα του γεωργού είναι πολύ δύσκολο και απαιτεί μόχθο, τόνισε και πρόσθεσε ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να αντιληφθούν τις απαιτήσεις του επαγγέλματος, τόσο τις οικονομικές όσο και τις άλλου είδους θυσίες που εμπεριέχει. Διευκρίνισε δε ότι όσον αφορά τα κριτήρια με βάση τα οποία θα παραχωρηθεί γεωργική γη, αυτά θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και σημείωσε ότι η γη αυτή θα δοθεί σε πολύ μικρή κλίμακα γιατί πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα και εάν πετύχει, θα προχωρήσει. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να βάλουμε ανθρώπους στο επάγγελμα και να δημιουργούμε επιπρόσθετα προβλήματα, είτε ανταγωνισμού είτε βιωσιμότητας, υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Υπουργός είπε ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών έχει καταβάλει προς τους δικαιούχους τα τρία εκατομμύρια που είχαν εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη ως έκτακτη ενίσχυση προς τους Κύπριους κτηνοτρόφους.