27/6/14

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο γραφείο του, με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Liu Xinsheng.

Ο Κινέζος Πρέσβης συνοδευόταν από τον Διοικητή της Ναυτικής Δύναμης της Κίνας στην περιοχή και τον Διοικητή της φρεγάτας HUANCSHAN, η οποία μετείχε στην επιχείρηση απομάκρυνσης των επικίνδυνων χημικών υλικών από τη Συρία, υπό την επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας.

Ο κ. Υπουργός, κατά τη συνάντηση, χαιρέτισε την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δεδηλωμένων χημικών ουσιών του συριακού χημικού οπλοστασίου εκτός της χώρας. Εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την μέχρι σήμερα πορεία του έργου της Κοινής Αποστολής ΟΗΕ-ΟΑΧΟ, όπως αυτή περιλαμβάνεται στο σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της απόφασης του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Από πλευράς του ο Πρέσβης της Κίνας, ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τον ρόλο που επιτέλεσε ως παροχέας διευκολύνσεων προς τις χώρες που συνέβαλαν σε αυτή την επιχείρηση για κατάργηση των όπλων μαζικής καταστροφής και της εφαρμογής των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Ο κ. Υπουργός επεσήμανε πως μέσα από το συγκεκριμένο της ρόλο και δράση, η Κυπριακή Δημοκρατία ανέδειξε την προστιθέμενη αξία που έχει για την εμπέδωση συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Πέραν των πιο πάνω, κατά τη συνάντηση ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον Πρέσβη και την αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ευχαριστώντας παράλληλα τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για τη διαχρονική στάση αρχών της, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Τέλος, διαβίβασε τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Άμυνας της Κίνας και την Κινεζική Κυβέρνηση για την επίσημη πρόσκληση για επίσκεψή του στο Πεκίνο, η οποία έχει προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα.