13/6/14

Ο Υπουργός Ενέργειας συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο

Ο Υπουργός Ενέργειας συμμετείχε
στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο


Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ενίσχυση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι η εκμετάλλευση των εγχώριων πηγών υδρογονανθράκων της ΕΕ, ιδιαίτερα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου όπου υπάρχουν ήδη ανακαλύψεις φυσικού αερίου, πρέπει να αποτελέσει μέρος των σχεδιασμών της Ένωσης. Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο, λόγω της ευελιξίας που προσφέρει, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης. Αναφερόμενος στους σχεδιασμούς της Κυπριακής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι προτεραιότητα της Κύπρου αποτελεί η κατασκευή σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, τόσο για την εκμετάλλευση των εγχώριων αποθεμάτων της όσο και ενδεχομένως γειτονικών χωρών παραγωγών. Παράλληλα, σημείωσε πως αυτοί οι σχεδιασμοί είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τη στρατηγική επιδίωξη της ΕΕ για απεξάρτηση από συγκεκριμένες πηγές και διαδρομές ενεργειακού εφοδιασμού.

Σχολιάζοντας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία Μεσογειακού Κόμβου Φυσικού Αερίου (“Mediterranean Gas Hub”) όπως αυτή καταγράφεται στη σχετική Ανακοίνωση που υιοθέτησε η Επιτροπή στο τέλος Μαΐου, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η Μεσόγειος, εφόσον γίνουν οι απαραίτητες υποδομές, μπορεί να καταστεί ένας ενεργειακός κόμβος παραγωγής και προμήθειας φυσικού αερίου. Είμαστε πρόθυμοι και δηλώνουμε έτοιμοι ως μελλοντικός παραγωγός φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και λόγω των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρούμε με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο, να ηγηθούμε της πραγματοποίησης αυτής της πρωτοβουλίας, υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Πολιτική της ΕΕ για το Κλίμα και την Ενέργεια για την περίοδο 2020-2030, ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι για την επίτευξη των εθνικών στόχων για μείωση των εκπομπών αλλά και για περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προτεραιότητα για την Ένωση πρέπει να είναι η δημιουργία ισότιμων συνθηκών μεταξύ των κρατών μελών. Ο κ. Λακκοτρύπης υποστήριξε, παράλληλα, ότι οι αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου με ορίζοντα το 2030, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις εθνικές συνθήκες και προτιμήσεις, τις οικονομικές και τεχνικές δυνατότητες του κάθε κράτους μέλους, καθώς και το ποσοστό διασύνδεσης με την εσωτερική αγορά ενέργειας.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Ενέργειας πραγματοποίησε διμερείς επαφές με τους ομολόγους του από την Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβακία και Μάλτα, καθώς και με τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Gunther Oettinger.

________________