30/6/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε
τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αναστάσιο Μητσιάλη.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μητσιάλης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είχα την τιμή να γίνω δεκτός από το Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από τη θλιβερή επέτειο των 40 ετών της τουρκικής εισβολής, και είναι ακριβώς μια περίοδος που πρέπει όλοι με προσοχή και σύνεση να σκύψουμε πάνω από το πρόβλημα και να εργαστούμε από κοινού για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση δίκαιη και βιώσιμη για το Κυπριακό.

Η συγκυρία των διακοινοτικών συνομιλιών όπως γίνονται είναι μία καινούργια ευκαιρία σε αυτήν την περίοδο για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να βρουν την πολυπόθητη λύση. Ασφαλώς και η Αθήνα συμπαρίσταται και παρακολουθεί τις εξελίξεις και πιστεύουμε ότι οι εμπειρίες, οι αποτυχίες του παρελθόντος, χωρίς φυσικά να επιρρίπτει κανείς ευθύνες στη μία ή στην άλλη πλευρά, πρέπει να οδηγήσουν όλους τη φορά αυτή με αμοιβαίες υποχωρήσεις, να μπορέσουν να βρουν τον κοινό παρονομαστή που θα επιτρέψει σε όλο τον Ελληνισμό και τουρκοκυπριακό λαό να ζήσουν μαζί στο μέλλον».

Σε ερώτηση κατά πόσο οι χιαστές συναντήσεις συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι στη Λευκωσία συζητείται αν αυτές μπορούν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό, ο κ. Μητσιάλης είπε: «Αυτή είναι μία πρόταση που υπάρχει και ακριβώς έγινε μία συνάντηση. Η ουσία είναι να έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος στο περιεχόμενο των συνομιλιών, ώστε να έχουν μία προστιθέμενη αξία.

Δεν είναι αυτοσκοπός και δεν είναι κάτι που προσφέρεται για επικοινωνιακή χρήση, ούτε είναι η πεμπτουσία για τη λύση του προβλήματος. Η λύση θα βρεθεί από τις εντατικές και ουσιαστικές ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών. Οι χιαστές συναντήσεις είναι μία από τις ιδέες, οι οποίες υπάρχουν στο τραπέζι και όταν είναι το κατάλληλο χρονικό διάστημα και φανεί ότι έχουν κάτι να προσφέρουν, ασφαλώς θα τις δούμε όλοι με την προσοχή που πρέπει».

--------------------