4/6/14

Επίδοση από την Επίτροπο Περιβάλλοντος Κοινής Διακήρυξης στον Υπουργό Γεωργίας για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκο Κουγιάλη θα έχουν αύριο Πέμπτη, στις 9 π.μ. στο Γραφείο του Υπουργού, ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου και εκπρόσωποι από 21 οργανώσεις και κινήματα.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κα Παναγιώτου θα επιδώσει στον κ. Κουγιάλη Κοινή Διακήρυξη για «Ανακήρυξη της Κύπρου σε ζώνη ελεύθερη από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς», η οποία διαμορφώθηκε κάτω από την ομπρέλα του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και την οποία συνυπογράφουν η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, η Νέα Αγροτική Κίνηση, ο Ευρωαγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου, η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών Κύπρου, ο Σύνδεσμος Βιοκαλλιεργητών Κύπρου, οι Φίλοι της Γης, η ΑΚΤΗ, το Συμβούλιο Γεωπόνων, η Οικολογική Κίνηση, το Κίνημα Ζωής Κύπρου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων, οι WAKE Up Cyrpus, η Terra Cypria, η REACTION, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, ο Παναγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου, η Παναγροτική Ένωση Κύπρου και Ένωση Κυπρίων Αγροτών.

Το κείμενο της Κοινής Διακήρυξης έχει ως ακολούθως:

Εισαγωγή

Η Γενετική Μηχανική έχει τη δυνατότητα να εξάγει γενετικό υλικό ενός οργανισμού και να τα εισάγει στα κύτταρα ενός άλλου οργανισμού δημιουργώντας έτσι ένα νέο Γενετικά Τροποποιημένο οργανισμό με καινούρια γνωρίσματα, χωρίς αυτά να γίνονται αντιληπτά από την εξωτερική του εμφάνιση.

Διερωτόμαστε:
• Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της διαρροής γονιδίων στο περιβάλλον λόγω μεταφοράς της γύρης και διασταύρωσης των γενετικά τροποποιημένων φυτών με την άγρια βλάστηση ή γειτονικές φυτείες;
• Τι θα κάνουμε όταν οι παραδοσιακές ποικιλίες εκλείψουν, μειωθεί η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα χάσουν τις ισορροπίες τους;
• Πως θα αντιμετωπίσει η ιατρική τη δημιουργία - εξαιτίας των δράσεων της γενετικής μηχανής - βακτηρίων με αυξημένη αντοχή στα αντιβιοτικά;
• Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της εισαγωγής γονιδίων από οργανισμούς που ποτέ δεν αποτελούσαν μέρος της διατροφής του ανθρώπου;

Ζητούμε την ανακήρυξη της Κύπρου σε ζώνη ελεύθερη από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.

Οι κυριότεροι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την πρόταση είναι:

• Οι μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η Κύπρος ως νησί για την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών αγροτικής ανάπτυξης, όπως οι βιολογικές καλλιέργειες και ο αγροτουρισμός, με περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και οικονομικά οφέλη.
• Η προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος.
• Η αποφυγή επιμόλυνσης των καλλιεργούμενων ειδών, βιολογικών καλλιεργειών και ειδών άγριας ζωής επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα απόσυρσης και επανόρθωσης σε περίπτωση επιμόλυνσης από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.
• Η προστασία της δημόσιας υγείας (αρχή της προφύλαξης), αφού οι καταναλωτές καθίστανται πειραματόζωα παρά τη θέληση τους καθότι δεν έχει τεκμηριωθεί ότι οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί δεν είναι βλαπτικοί για την υγεία και το περιβάλλον.
• Η επιστήμη δε διαθέτει σήμερα μεθοδολογία πρόβλεψης της συμπεριφοράς των γονιδίων που ενδεχομένως να διαφύγουν στη φύση και κατά συνέπεια εκτίμησης και παρακολούθησης αυτών των κινδύνων. Πράγματι η απελευθέρωση του γενετικού υλικού δεν είναι αναστρέψιμη και οι ανασυνδιασμοί του είναι απρόβλεπτοι μέσα στο χρόνο, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στον ανθρώπινο οργανισμό.
• Ο μικροτεμαχισμός του κλήρου δεν επιτρέπει την προστασία των συμβατικών και/ή βιολογικών καλλιεργειών από την επιμόλυνση.