4/6/14

Χαιρετισμός της Αν. Γενικής Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας κας. Χριστίνας Γιαννάκη στη συνέντευξη Τύπου για την εκστρατεία με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη»


Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται ανά την υφήλιο ως η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη.

Στόχοι των προγραμματισμένων εκδηλώσεων είναι:
· Να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες, που με την πράξη τους προσφέρουν απλόχερα το πολυτιμότερο δώρο, την ίδια τη ζωή.
· Να διαφωτίσουμε το κοινό για την αιμοδοσία και να προσελκύσουμε νέους, εθελοντές αιμοδότες.
Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη είναι: ««Save blood for saving mothers». Κάθε μέρα, 800 γυναίκες σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από επιπλοκές της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Σοβαρές αιμορραγίες κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τον τοκετό, αποτελούν ένα σημαντικό αίτιο θνησιμότητας, νοσηρότητας και αναπηρίας. Σκοπός μας είναι η μετάδοση του μηνύματος ότι, η έγκαιρη πρόσβαση σε ασφαλή και ποιοτικά παράγωγα αίματος είναι κρίσιμη και σημαντική.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι, ο λαός μας λαμβάνει με περίσσεια κοινωνική ευαισθησία τα εκάστοτε μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη. Σημειώνω τα ακόλουθα σημαντικά στατιστικά στοιχεία της αιμοδοσίας στον τόπο μας:
· Η Κύπρος μας κατέχει την πρωτιά στο ποσοστό αιμοδοτών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο φτάνει στο 6.3% του πληθυσμού (Αγγλία 2.51%, Γαλλία 3.27%, Γερμανία 3.76%).
· Προσέρχονται εθελοντικά, με πλήρη ευσυνειδησία και με μόνο κίνητρο την ηθική ικανοποίηση που αποκομίζουν από την πράξη τους, 90.000 αιμοδότες ετησίως και συλλέγονται περίπου 60.000 μονάδες αίματος.
· Πέραν των 100.000 παραγώγων αίματος μεταγγίζονται κάθε χρόνο.
· Η αιμοδοσία παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια συνεχείς αυξήσεις, που προσεγγίζουν ποσοστό της τάξης του 20% την τελευταία πενταετία.
· Αξιοσημείωτη είναι η συνεισφορά των μαθητών των λυκείων μας (συμμετοχή πέραν του 60% του πληθυσμού της 3ης λυκείου).
Στον αντίποδα αυτών των εντυπωσιακών στατιστικών στοιχείων, βρίσκεται η ραγδαία και συνεχής αύξηση των περιστατικών για τα οποία απαιτείται η χορήγηση αίματος. Η ύπαρξη υψηλού ποσοστού θαλασσαιμικών ασθενών έχει σαν αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει και την πρωτιά στις ανάγκες σε παράγωγα αίματος. Δεν είναι λίγες οι φορές που η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά. Υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας και καθημερινή πρόκληση του Κέντρου Αίματος είναι η έγκαιρη διάθεση επαρκών ποσοτήτων αίματος και ταυτόχρονα η διαφύλαξη όλων των παραμέτρων, ώστε αυτό να είναι ποιοτικά σταθερό και ασφαλές για τους ασθενείς.
Η επίτευξη του στόχου της επάρκειας αίματος δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την προσφορά των ευσυνείδητων εθελοντών αιμοδοτών μας. Το αίμα δεν αγοράζεται, δεν κατασκευάζεται και δεν έχει υποκατάστατο. Προέρχεται μόνο από τους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ μας. Καθημερινά, οι άνθρωποι αυτοί ανταποκρίνονται στο κάλεσμα μας, για προσφορά αίματος. Πολλές φορές, κάτω από την πίεση του χρόνου, παραμερίζουν τις δικές τους ανάγκες και υποχρεώσεις και παρατάσσονται στο πλευρό μας, στο πλευρό του άγνωστου συνανθρώπου μας, που χρειάζεται τη βοήθεια τους.
Στις 14 Ιουνίου ευχαριστούμε όλους εσάς τους αιμοδότες μας, γιατί μέσω της προσφοράς σας βοηθάτε στη διάσωση πολλών ζωών κάθε χρόνο. Συνεπώς, είναι μεγάλη η χαρά που νοιώθω, που μου δίνεται η ευκαιρία να κηρύξω την έναρξη της διαφωτιστικής εκστρατείας του Κέντρου Αίματος και των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη, στα πλαίσια της οποίας προγραμματίζονται τα ακόλουθα :
· Από τις 4 μέχρι και τις 14 Ιουνίου 2014, θα διεξάγεται εκστρατεία για την αιμοδοσία, η οποία θα περιλαμβάνει την προβολή διαφωτιστικού υλικού και τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων.
· Την Τετάρτη 11 Ιουνίου και ώρα 7.00μ.μ. θα διεξαχθεί εκδήλωση στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα βραβευτούν οργανωμένα σύνολα που συμμετέχουν στα προγράμματα αιμοδοσίας και αιμοδότες. Μετά την εκδήλωση, θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία, με ελεύθερη είσοδο, για το κοινό. Οι καλλιτέχνες Μελίνα Ασλανίδου και Μιχάλης Σταβέντο θα βρίσκονται μαζί μας και θα αφιερώσουν τα τραγούδια τους σε όλους τους αιμοδότες.
· Την Παρασκευή 13 Ιουνίου, μεταξύ των ωρών 11.00π.μ.- 3.00μ.μ. θα διεξαχθεί μεγάλη αιμοδοσία στο Προεδρικό Μέγαρο, σε συνεργασία με τον οργανισμό
« Reaction youth for the prevention ».