24/6/14

Γραπτή απάντηση του Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Β. Παπαδόπουλου σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Γραπτή απάντηση του Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου
κ. Β. Παπαδόπουλου σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα


Είναι πραγματικά με έκπληξη, αλλά και θλίψη που διαπιστώνουμε ότι το ΑΚΕΛ αντιμετωπίζει με μικροψυχία και με μικροκομματικά κίνητρα μια πραγματικά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που εισάγει το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), θεωρώντας ότι «δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κόσμου» και ότι τάχα «αποτελεί επίδομα επιβίωσης και όχι το όριο αξιοπρεπούς ζωής».

Το ΕΕΕ αντικαθιστά το δημόσιο βοήθημα συνολικού ύψους 190 εκ. ευρώ το οποίο λάμβαναν ουσιαστικά μόνο 20.000 συμπολίτες μας. Τώρα, και με παραδοχή του ΑΚΕΛ, διευρύνονται κατά πολύ οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που θα λαμβάνουν βοήθεια, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται κατά 50 εκ. ευρώ συνολικά, η δαπάνη για τα επιδόματα.

Όσον αφορά τα ερωτήματα που θέτει τόσο το ΑΚΕΛ όσο και το ΔΗΚΟ για το πού θα εξευρεθούν τα επιπλέον 50 εκ. ευρώ ετησίως, η Κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι το συγκεκριμένο ποσό θα εξευρεθεί εντός του υφιστάμενου αυστηρώς καθορισμένου κρατικού προϋπολογισμού, χωρίς να επιβληθούν επιπρόσθετες φορολογίες, αλλά από εξοικονομήσεις εκεί και όπου υπάρχουν περιττές δαπάνες, καθώς και από τον απαραίτητο εξορθολογισμό της επιδοματικής πολιτικής, έτσι ώστε να κατανέμονται οι πόροι σε περισσότερες ομάδες του πληθυσμού που έχουν ανάγκη.

--------------------