13/6/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου κατά την τελετή έναρξης της Εθνικής Αιμοδοσίας Νέων 2014

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου
κατά την τελετή έναρξης της Εθνικής Αιμοδοσίας Νέων 2014


Αντιμετωπίζοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα της αιμοδοσίας και αναγνωρίζοντας τη μεγάλη αξία της προσφοράς αίματος ως πράξης αλτρουισμού, αγάπης και ανιδιοτέλειας, χαιρετίζουμε και συγχαίρουμε την πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Reaction, Youth for the Prevention Ltd» για τη σημερινή παγκύπρια αιμοδοσία νέων, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.
 
Η Βουλή των Αντιπροσώπων θεωρεί πως η φετινή Εθνική Αιμοδοσία Νέων αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι αφιερωμένη στην οδική ασφάλεια, που στις μέρες μας αποτελεί ύψιστη αναγκαιότητα, δεδομένου ότι κατά τις οδικές συγκρούσεις - από τις μεγαλύτερες μάστιγες στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία - χάνονται καθημερινά πολλές ανθρώπινες ζωές. Με αφορμή την αιμοδοσία, η Βουλή απευθύνει έκκληση προς όλους και ιδιαίτερα προς τους νέους όπως με τη σωστή οδική συμπεριφορά συμβάλουν στον περιορισμό των αυτοκινητικών δυστυχημάτων, γιατί η ζωή είναι πολύτιμη.
 
Η φετινή αιμοδοσία πραγματοποιείται στη μνήμη της Σώτιας Ιωάννου, της 25χρονης νέας που έχασε τη ζωή της από λευχαιμία πριν από λίγα χρόνια.   Η Σώτια ήταν από τα πρώτα μέλη του Reaction, Youth for the Prevention, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και δραστηριοποιημένη σε θέματα νέων. Το παράδειγμά της αποτελεί φάρο τόσο για τον Oργανισμό όσο και για τη νεολαία ευρύτερα.
 
Με τη σημερινή αιμοδοσία τιμούμε ακόμα τη μνήμη του εξαίρετου ανθρώπου και πολιτικού Τάσου Μητσόπουλου, που διετέλεσε Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας τον τελευταίο χρόνο πριν από το θάνατό του. Ο αείμνηστος Τάσος Μητσόπουλος, που ο ξαφνικός και πρόωρος θάνατός του στις 22 Μαρτίου συγκλόνισε την Κύπρο, κατά το χρόνο που υπηρέτησε τον τόπο μας από την πιο πάνω θέση κατέβαλε άοκνες προσπάθειες και, σε αρμονική συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, συνέβαλε στην αισθητή μείωση των σοβαρών οδικών συγκρούσεων, με αποτέλεσμα το 2013 να καταστεί η καλύτερη χρονιά από το 1960 στο θέμα των θανάτων από οδικές συγκρούσεις.
 
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω ξανά τους νέους για την απόφασή τους να πρωτοστατήσουν στον αγώνα κατά του Μολώχ της ασφάλτου, ευελπιστώντας πως το παράδειγμά τους θα βρει μιμητές, ώστε να εμπεδωθεί σε όλους πως η απόκτηση οδικής συνείδησης συνιστά επιβεβλημένη αναγκαιότητα.
 
Ταυτόχρονα, η Βουλή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεγάλες ανάγκες που έχει ο τόπος μας σε αίμα. Οι ελλείψεις σε αίμα στις τράπεζες αίματος παρατείνουν την αγωνία συνανθρώπων μας που η πορεία και η ποιότητα της υγείας τους εξαρτάται από αυτό. Επιπλέον, οι ελλείψεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας που χρειάζονται άμεσα αίμα συνεπεία αυτοκινητικών ατυχημάτων ή άλλων απρόοπτων προβλημάτων υγείας. Η ανάγκη σε αίμα μπορεί να ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό με την εθελοντική αιμοδοσία και τη συνεισφορά όλων. Η κινητοποίηση και η ευαισθητοποίηση όλων μας για προώθησή της συνιστά άμεση ανάγκη. Καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε ζωή και ελπίδα σε όσους τη χρειάζονται και μαζί ένα μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
 
Ως εκ τούτου, η Βουλή καλεί όσους μπορούν να συμμετέχουν σε αιμοδοσίες που πραγματοποιούνται με διάφορες ευκαιρίες, συμβάλλοντας έτσι στην κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε αίμα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ας μην ξεχνούμε πως η αιμοδοσία είναι μια πράξη ανώδυνη, που διαρκεί λίγα λεπτά, αρκετή ωστόσο να σώσει ανθρώπινες ζωές.
 
Εύχομαι όλες οι χρονιές που έρχονται να είναι αναίμακτες, γεμάτες υγεία, ελπίδα, οδική ασφάλεια και δημιουργία.