9/5/14

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιανάκη Λ. Ομήρου για την Ημέρα της Ευρώπης




Δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
κ. Γιανάκη Λ. Ομήρου για την Ημέρα της Ευρώπης


Η 9η Μαΐου, που σήμερα εορτάζεται επίσημα ως «Ημέρα της Ευρώπης», αποτελεί, αναμφισβήτητα, μια ιστορική μέρα για ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο. Στις 9 Μαΐου του 1950, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ρόμπερτ Σιούμαν, εκφώνησε τη διακήρυξή του για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον οικονομικό τομέα.

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση άρχισε βασισμένη στις ανάγκες μιας συγκεκριμένης εποχής και στα οράματα των «πατέρων» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης Ζαν Μονέ και Ρόμπερτ Σιούμαν, οι οποίοι με τις καινοτόμες προτάσεις τους έπεισαν τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να παραμερίσουν τις διαφορές τους μπροστά στο κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ζαν Μονέ, «δεν κάνουμε συμμαχίες κρατών, ενώνουμε ανθρώπους», εννοώντας βεβαίως ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν αποτελεί ένα απρόσωπο τεχνοκρατικό εγχείρημα, αλλά απευθύνεται πάνω απ' όλα στους ανθρώπους.

Σήμερα βεβαίως, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η προαναφερθείσα ιδέα του Ζαν Μονέ τίθεται δυστυχώς υπό αμφισβήτηση από τους πολίτες. Από τα μονοδιάστατα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στο πλαίσιο της προσπάθειας για οικονομική ανάκαμψη, απουσιάζουν οι ανθρωποκεντρικές πολιτικές που ο Ζαν Μονέ είχε διακηρύξει, απουσιάζει η κοινωνική διάσταση και το κράτος πρόνοιας, με αποτέλεσμα οι ευρωπαίοι πολίτες σε αρκετές χώρες να οδηγούνται στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ενώ οι πολιτικές της Ένωσης τυγχάνουν απαξίωσης. Παράλληλα, επικίνδυνη παρενέργεια της κοινωνικής αποδόμησης αποτελεί η άνοδος ακραίων πολιτικών φαινομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπό το φως των πιο πάνω, η μόνη διέξοδος σε αυτά τα προβλήματα είναι να ενισχύσουμε τον δημοκρατικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τοποθετώντας τους πολίτες στο επίκεντρο των πολιτικών της. Οι επερχόμενες εκλογές της 25ης Μαΐου 2014, για την ανάδειξη των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους πολίτες, ώστε να στείλουν τα δικά τους μηνύματα και να επιλέξουν τα πρόσωπα που θεωρούν ότι αντιπροσωπεύουν τις πολιτικές που οι ίδιοι επιθυμούν να εφαρμοστούν, μειώνοντας το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο σημείο αυτό, υπογραμμίζεται ότι, στη βάση της Συνθήκης της Λισαβόνας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναβαθμιστεί σε ισχυρό νομοθετικό παράγοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ για πρώτη φορά φέτος, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα καθορίσει τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καινοτομία που αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης του δημοκρατικού ελλείμματος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι το μοναδικό άμεσα εκλεγόμενο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ουσιαστικά ισότιμο λόγο με τις εθνικές κυβερνήσεις όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων επί πολύ σημαντικών θεμάτων.

Είναι προφανές ότι μόνο μέσα από την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα ευρωπαϊκά δρώμενα και τις δημοκρατικές διαδικασίες μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και ότι, αντίθετα, η αποχή και η αποστροφή προς τους θεσμούς δεν αποτελεί λύση, αφού απλώς θα διαιωνίσει τα κακώς έχοντα και τη λήψη των αποφάσεων ερήμην τους.

Καλώ τους Κύπριους ευρωπαίους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές της 25ης Μαΐου για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Μόνο με τη συμμετοχή μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον.

----------------------