21/5/14

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών σε δημοσίευμα για προσφυγικά ζητήματα

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών σε δημοσίευμα
για προσφυγικά ζητήματα


Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χαραυγή με τίτλο: «Διαγράφηκαν 2.000 αιτήσεις προσφύγων», ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

·        Ο αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούν σήμερα είναι σύνολο 5.900, εκ των οποίων οι 1.838 αφορούν τα τερματισθέντα σχέδια. Οι αιτητές των τερματισθέντων σχεδίων διατηρούν όμως το δικαίωμα να μετατρέψουν την αίτηση τους σε αίτηση για ένα εκ των σχεδίων που βρίσκονται σε ισχύ, διατηρώντας μάλιστα τη σειρά προτεραιότητας τους με βάση την αρχική ημερομηνία υποβολής της αίτησης τους. Για το εν λόγω δικαίωμα τους μάλιστα έχουν όλοι ενημερωθεί και γραπτώς. Ως εκ τούτου οι εν λόγω αιτήσεις σίγουρα δεν μπορούν να θεωρούνται διαγραμμένες.

·        Όσον αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις (περίπου 4.000), αφορούν ουσιαστικά τις αιτήσεις των τελευταίων δύο ετών, με εξαίρεση περίπου 150 αιτήσεις που εκκρεμούν στην Επαρχία Λευκωσίας και έχουν υποβληθεί περί τα τέλη του 2011 (Νοέμβρη και Δεκέμβρη).

·        Οι εκκρεμούσες αιτήσεις θα εξεταστούν σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια που έχει ψηφίσει το Υπουργικό Συμβούλιο στις 6/11/2013 στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, για τη στόχευση των κοινωνικών παροχών και για την ορθότερη διαχείριση των μειωμένων διαθέσιμων πιστώσεων για την εφαρμογή των Στεγαστικών Σχεδίων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών και απευθύνονται σε εκτοπισθέντες.

 
Επιπλέον, το Υπουργικό Συμβούλιο απεφάσισε την πλήρη εξίσωση των εκ μητρογονίας εκτοπισθέντων με τους εκ πατρογονίας εκτοπισθέντες, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στα εκάστοτε ισχύοντα στεγαστικά σχέδια που απευθύνονται στους εκτοπισθέντες, καταργώντας με αυτό τον τρόπο τη διάκριση ανάμεσα στους εκτοπισθέντες που υπήρχε από το 1974.

·        Η μείωση της παραχωρηθείσας βοήθειας στους ήδη εγκεκριμένους δικαιούχους κατά 15%, ψηφίστηκε στις 29/4/2013 από το Υπουργικό Συμβούλιο για τους λόγους που έχουν αναφερθεί πιο πάνω. Ο Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε στις 25/7/2013 ότι ‘στις σχετικές συμφωνίες για παραχώρηση οικονομικής χορηγίας που έχουν ήδη υπογραφεί, μπορεί να εφαρμοστεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση του σχετικού ποσού κατά 15%’.

·        Πράγματι, για 705 οικόπεδα που σχεδιαζόταν να διαχωριστούν, έχει αναβληθεί ο διαχωρισμός. Σημειώνεται ότι, εκ των 705 οικοπέδων των οποίων ο διαχωρισμός έχει προσωρινά αναβληθεί, για τα 594 έχουν ήδη υπογραφεί συμβόλαια με τους δικαιούχους και η υποχρέωση του Κράτους απέναντι τους είναι δεδομένη.
    
Τέλος, επαναλαμβάνουμε ότι η προσφυγική πολιτική της Κυβέρνησης συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, πάντοτε μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους, οι οποίες είναι, προς το παρόν, περιορισμένες, σαν αποτέλεσμα της προηγούμενης σπάταλης διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ.