3/5/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή στην επιστημονική ημερίδα του Συνδέσμου Οικονομολόγων Καθηγητών Κύπρου

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή
στην επιστημονική ημερίδα
του Συνδέσμου Οικονομολόγων Καθηγητών Κύπρου

 
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να χαιρετίσω τη σημερινή επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Οικονομολόγων Καθηγητών Κύπρου από κοινού με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Στην ημερίδα θα εξεταστεί ένα επίκαιρο και σοβαρό θέμα για την κυπριακή κοινωνία: «Η Κύπρος μετά το Μνημόνιο». Είμαι σίγουρος ότι το θέμα θα τύχει της καλύτερης ανάπτυξης σε όλες τις πτυχές του από τους εκλεκτούς εισηγητές.

Η οικονομική κρίση, παρά τα δεινά που επισώρευσε σε διάφορους τομείς της ζωής μας, δεν έφερε μεγάλες μειώσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, η μείωση για το 2014 είναι της τάξης του 4,4%, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα €924 εκ. (σε σύγκριση με €969 εκ. που ήταν την προηγούμενη χρονιά). Αυτό αποδεικνύει έμπρακτα τη μεγάλη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση στον τομέα της εκπαίδευσης, της οποίας το έργο πρέπει να επηρεαστεί όσο γίνεται λιγότερο από τα προβλήματα, καθώς αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την πρόοδο και το μέλλον της κοινωνίας μας. Οι υψηλές επενδύσεις στην παιδεία καθιστούν ακόμη πιο μεγάλη την ευθύνη που επωμίζεται το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να προβαίνει σε κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να αξιοποιούνται αποτελεσματικά όλοι οι πόροι που διαχειρίζεται και παράλληλα να εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται το εκπαιδευτικό μας σύστημα.  

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διαχρονικά δίνει τεράστια σημασία στον τομέα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και ενθαρρύνει κάθε ενέργεια που προέρχεται από τους ίδιους και αφορά στη διοργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων όπως η σημερινή. Οι εισηγητές της ημερίδας θα ασχοληθούν με το θέμα της κυπριακής οικονομίας και θα αναλύσουν τις προοπτικές και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Με αυτόν τον τρόπο θα διαφωτίσουν αρκετά τους οικονομολόγους καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης οι οποίοι θα αποκομίσουν χρήσιμες γνώσεις, και με τη σειρά τους θα τις μεταφέρουν με τον πιο εύληπτο και εποικοδομητικό τρόπο στους μαθητές τους.

Θέλω να καλωσορίσω όλους τους εκλεκτούς εισηγητές και τους συνέδρους που βρίσκονται σήμερα εδώ. Είμαι βέβαιος ότι με τις εισηγήσεις που θα ακουστούν και τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν θα αναπτυχθεί ένας γόνιμος προβληματισμός και θα προκύψουν για όλους πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και πορίσματα.

Τέλος, συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Οικονομολόγων Καθηγητών Κύπρου για τη διοργάνωση της σημερινής επιστημονικής ημερίδας αλλά και για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν με την όλη δράση τους στην ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου και προβληματισμού για σημαντικά εκπαιδευτικά ζητήματα και προβλήματα του τόπου μας.

Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, τόσο για την επί σειρά ετών φιλοξενία των ετήσιων επιστημονικών ημερίδων του κλάδου του Συνδέσμου Οικονομολόγων Καθηγητών όσο και για την όλη προσφορά της στην παιδεία του τόπου.    

Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη της σημερινής επιστημονικής ημερίδας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της.

______________