3/5/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο συνέδριο «Η Γεωγραφία της Κύπρου»

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή,
εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας,
στο συνέδριο «Η Γεωγραφία της Κύπρου»


Με ιδιαίτερη χαρά σας απευθύνω τον χαιρετισμό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και την ευαρέσκειά του για τη διοργάνωση αυτού του σημαντικού επιστημονικού συνεδρίου, το οποίο και θέτει υπό την υψηλή προστασία του.
 
Η επιστήμη της γεωγραφίας με τους διάφορους κλάδους της αποτελεί σήμερα τη γέφυρα που ενώνει τις φυσικές με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Το φυσικό περιβάλλον συμβάλλει καθοριστικά τόσο στη διαμόρφωση του πολιτισμού και της ιστορίας κάθε λαού όσο και στην οικονομική ανάπτυξή του. Έτσι η γεωγραφία γίνεται σήμερα, ή θα πρέπει να γίνεται, το απαραίτητο εργαλείο κάθε σύγχρονου κράτους για τη χάραξη ορθολογιστικής και αειφόρου πολιτικής: Υδατικής, ενεργειακής, γεωργικής, βιομηχανικής, εμπορικής, τουριστικής, κοινωνικής, οικονομικής, αμυντικής και εξωτερικής γεωστρατηγικής, και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο χάραξης της δικής αειφόρου πολιτικής, η Κυπριακή Δημοκρατία, συνεπής στις διεθνείς και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, έχει συγκροτήσει και εφαρμόζει συνεκτικά σχέδια για τη χωροταξία, την ανακύκλωση, τον περιορισμό της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, την προστασία των υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση πιο καθαρών μεταφορικών μέσων, την ένταξη της «καθαρής και πράσινης ενέργειας» στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, την αειφόρο εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Η θεματική των εισηγήσεων του σημερινού συνεδρίου, και οι διαφορετικές οπτικές γωνίες υπό τις οποίες θα φωτιστούν ποικίλες πτυχές της γεωγραφίας της Κύπρου, πιστεύω ότι θα αποτελέσουν το έναυσμα για την έναρξη ενός πολύτιμου διεπιστημονικού διαλόγου με ιδιαίτερη σημασία για τον εμπλουτισμό των στρατηγικών σχεδιασμών που στοχεύουν στην αειφόρο ανάπτυξη. Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που η Κύπρος, και συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχει πρωτοπορήσει στον τομέα κατάρτισης εθνικού σχεδίου για την εκπαίδευση στην αειφόρο ανάπτυξη.

Η οργάνωση του συνεδρίου αυτού μας ικανοποιεί ιδιαίτερα και για άλλους λόγους, καθαρά εκπαιδευτικούς. Αφενός, γιατί κινείται στο πλαίσιο του πρώτου στόχου της φετινής σχολικής χρονιάς «Γνωρίζω, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ», που έχει ως κύριες παραμέτρους: Γνωρίζω τον τόπο μου, Δεν ξεχνώ την κατεχόμενη γη μου και Διεκδικώ την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μου. Αφετέρου, γιατί οι ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις στο συνέδριο αυτό θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάλλιστα πηγές μάθησης για το γνωστικό αντικείμενο της Γεωγραφίας στη μέση εκπαίδευση, στο πλαίσιο των επιδιώξεων του Υπουργείου Παιδείας για ανανέωση, εκσυγχρονισμό και βελτίωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο αναλυτικό πρόγραμμα της Γεωγραφίας έχει βασιστεί στην εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη, ενώ παράλληλα με το νέο μαθησιακό υλικό προάγεται η κατανόηση, η ανοχή και η φιλία ανάμεσα σε όλα τα έθνη, τις φυλετικές και τις θρησκευτικές ομάδες, και καλλιεργούνται ιδέες και ενέργειες για τη διατήρηση της ειρήνης.

Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, συγχαίρω την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και τον Γεωγραφικό Όμιλο Κύπρου για την οργάνωση του εξαιρετικού αυτού επιστημονικού συνεδρίου και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του.