6/5/14

Επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Βουλής προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για την παράνομη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας



Επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Βουλής προς τον Πρόεδρο
του Ευρωκοινοβουλίου για την παράνομη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου απηύθυνε προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz επιστολή διαμαρτυρίας, με αφορμή την πρόσφατη ενέργεια της Τουρκίας να αποστείλει ρηματική διακοίνωση προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία γνωστοποιούσε νέες συντεταγμένες της ούτω καλούμενης οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή της Τουρκίας, καθώς και η αξίωσή της για επίσημη δημοσίευση της εν λόγω ρηματικής διακοίνωσης στην περιοδική έκδοση του Δικαίου της Θάλασσας και ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του Τμήματος του ΟΗΕ για τα θέματα Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας, συνιστούν την πιο πρόσφατη από μια σειρά παράνομων και προκλητικών ενεργειών της χώρας αυτής σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία πλήττει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Τονίζει δε ότι η ενέργεια αυτή, η οποία ισοδυναμεί με «παραχώρηση» από το παράνομο κατοχικό καθεστώς τμήματος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκία, αποτελεί μία ακόμα ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ειδικότερα του ευρωπαϊκού δικαίου του οποίου, όπως επισημαίνει ο κ. Ομήρου, η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 έχει καταστεί αναπόσπαστο τμήμα. Η νέα πρόκληση της Τουρκίας σε βάρος των ενεργειακών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής, είναι απαράδεκτη, αλλά και παράδοξη, αφού η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση.

Το γεγονός ότι η Τουρκία προχώρησε στην ενέργεια αυτή εν μέσω συνομιλιών και ενώ το σεισμογραφικό πλοίο της «Μπαρμπαρός» συνεχίζει ανενόχλητα τις παράνομες έρευνές του σε τμήματα της Κυπριακής ΑΟΖ, τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής, είναι ενδεικτικό της αλαζονικής συμπεριφοράς της χώρας αυτής και της εκ μέρους της παντελούς έλλειψης καλής θέλησης να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), προς επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Η Τουρκία ποτέ δεν απέκρυψε τους διχοτομικούς στόχους της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προς εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών της επιδιώξεων, κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή, επισημαίνει ο κ Ομήρου. Τουναντίον, αναφέρει, η Τουρκία προχωρεί ακάθεκτη στην υλοποίηση των σχεδιασμών της, που δεν είναι άλλοι από την τουρκοποίηση των κατεχομένων και τη διεθνή αναγνώριση του υποτελούς σε αυτήν παράνομου κατοχικού καθεστώτος, ενώ αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος μέλος της ΕΕ, στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να ενταχθεί.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής τονίζει την ανάγκη αυστηρής προσήλωσης της ΕΕ στις θεμελιώδεις αρχές της, από την οποία προσήλωση, όπως υποδεικνύει, εξαρτάται η αξιοπιστία της Ένωσης. Απευθύνει δε έκκληση προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ασκήσει την επιρροή του, ώστε τέτοιες παράνομες και προκλητικές ενέργειες να μη γίνονται πλέον ανεκτές.

------------------------------