Θα είμαστε ευτυχείς μόνο όταν θα αρχίσουν οι
αριθμοί των ανέργων να μειώνονται και όταν το ένα μετά το άλλο τα
κοινωνικά παντοπωλεία θα κλείνουν, είπε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της
Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Μιλώντας στη χοροεσπερίδα του ΔΗΣΥ Λεμεσού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για να μπορείς να πεις ότι επιτέλους έχουμε επιτύχει τους στόχους που θέσαμε, δεν αρκεί μόνο η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, που είναι πια επιτυχέστατη ύστερα από τέσσερις αξιολογήσεις της Τρόικας - και οι τέσσερις να είναι θετικότατες. (Δεν αρκεί) Να αποτελεί η χώρα σου το μοντέλο της απόλυτης δημοσιονομικής ευταξίας, να παρατηρείται στους οκτώ μήνες, ύστερα από 22 συνεχείς υποβαθμίσεις, η πρώτη αναβάθμιση, για να ακολουθήσουν άλλες δύο. Να παρακολουθείς την απόδοση των ομολόγων να μειώνεται από το 17 στο 5, που είναι αν θέλετε η εμπιστοσύνη των παγκόσμιων αγορών σε μια οικονομία που πριν από 15 τόσους μήνες ήταν έτοιμη να οδηγηθεί στην άτακτη χρεοκοπία.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ένα: Μέσα από τις πολιτικές που ακολουθούμε, τότε και μόνο θα είμαστε ευτυχείς, όταν θα αρχίσουν οι αριθμοί των ανέργων να μειώνονται, όταν το ένα μετά το άλλο τα κοινωνικά παντοπωλεία θα κλείνουν. Άλλοι τα άνοιξαν, εμείς θα τα κλείσουμε, άλλοι άφησαν ανέργους, εμείς θα τους εργοδοτήσουμε.
Ακολουθούμε πολιτικές που μας δικαιώνουν. Ήταν σκληρές οι αποφάσεις της Ευρώπης, αλλά ήταν και είναι αλληλέγγυα η Ευρώπη. Και ας μην ξεχνούν κάποιοι πως, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Κυβέρνησης, υπήρξε αύξηση των κονδυλίων πέραν και μακράν του κοινοτικού προϋπολογισμού κατά 200 εκατομμύρια, ενώ η αύξηση της συγχρηματοδότησης ή της συνεισφοράς στα συγχρηματοδοτούμενα, ήταν από 50% στο 95%. Αν ήμασταν εκτός Ευρώπης διερωτώμαι πού θα τα βρίσκαμε άραγε και ποιοι θα ήταν εκείνοι που θα συνέδραμαν ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε τη χρεοκοπία, είτε των τραπεζών είτε των δημοσίων οικονομικών.
Η Ευρώπη είναι που στάθηκε αλληλέγγυα, όπως και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως που στάθηκε αλληλέγγυα με 150 εκατομμύρια για την υποβοήθηση με άλλα 150 εκατομμύρια των κυπριακών τραπεζών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με άλλα 100 εκατομμύρια που θα λειτουργήσουν ως εγγυοδοτικός μηχανισμός. Και είναι η πρόσφατη αποδοχή επέκτασης των εργασιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως που θα φέρει άλλα 500 με 700 εκατομμύρια τα επόμενα πέντε χρόνια.
Όλα αυτά θα αρχίσουν να υλοποιούνται τους αμέσως επόμενους μήνες, ενώ την ίδια περίοδο περιμένω ότι η πορεία μας προς τις χώρες του Αραβικού Κόλπου και όχι μόνο, η εμφαντική εμμονή μας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να συνεχίσουν να μας συμπαραστέκονται, οι άριστες σχέσεις που δημιουργούμε με φίλες χώρες, αποδίδουν ήδη και απέδωσαν.
Αν μιλούμε για τη Βρετανική Κυβέρνηση, κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι για 54 χρόνια οι εκάστοτε Κυβερνήσεις προσπαθούσαν να ελευθερώσουν και να δώσουν πίσω στους ιδιοκτήτες για ανάπτυξη, 200 συνολικά τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό το έχει πετύχει η δική μας Κυβέρνηση και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να το παραγνωρίσει κανένας, διότι έχει αξία. Υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα μερικά δισεκατομμύρια. Και δεν είναι τυχαίο που η βοήθεια από τη Γερμανία σε θέματα τεχνικής στήριξης θα υπερβαίνει το 1 δις, εκτός από τα υπόλοιπα. Ούτε και τυχαίο είναι το γεγονός ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, πέραν της επίσκεψης μου στη Γαλλία, θα βρίσκεται το φθινόπωρο στην Κύπρο και, βεβαιότατα, ούτε και τυχαίο είναι το γεγονός ότι ο Αντιπρόεδρος μιας εκ των ισχυρότερων δυνάμεων του κόσμου, θα βρίσκεται μετά από 52 ολόκληρα χρόνια στην Κύπρο. Δεν θα του αποδώσω ιδιαίτερες ερμηνείες, εκ του αποτελέσματος εξάλλου κρίνεται και ο καθένας αλλά και κάθε επίσκεψη και προσπάθεια.
Αυτό όμως που θα ήθελα να πω είναι ένα: Το να σε καλεί η Καγκελάριος Μέρκελ, να επισκέπτεται την πατρίδα σου ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, το να επιδεικνύει ενδιαφέρον ο Γάλλος ή ο Βρετανός ή ο Πάπας ή οι οποιοιδήποτε, ξέρετε τι σημαίνει; Αποκατάσταση επιτέλους της αξιοπρέπειας ενός κράτους που ήταν υπό χρεοκοπία. Τώρα σε εμπιστεύονται οι τράπεζες. Τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, θα δείτε και την εμπιστοσύνη των παγκόσμιων αγορών σε μια άλλη προσπάθεια για να ενισχύσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Να δούμε την επανεκκίνηση της οικονομίας να πραγματώνεται και να αφήσω κάποιους να αρέσκονται στην κριτική που μου άσκησαν.
Τα μέτρα λαμβάνονται, δεν αποδίδουν την επόμενη μέρα. Χρειάζεται προσπάθεια, κόπος και τουλάχιστον όσον αφορά τις προσπάθειες και τον κόπο, την ένταση της δουλειάς, αλλά και το πείσμα, μόνο όσοι εργάζονταν στο παρελθόν και συνεχίζουν να εργάζονται στο Προεδρικό γνωρίζουν από ποιες μέχρι ποιες ώρες διαρκούν οι εργάσιμες ώρες αυτής της Κυβέρνησης. Και δεν θα ησυχάσουμε αν δεν δούμε, όπως είπα, την προκοπή.
Την άλλη Κυριακή, οι Ευρωεκλογές πραγματοποιούνται για να αναδείξουν τη σημασία που αποδίδουν οι λαοί στην Ευρώπη, την εμπιστοσύνη που έχουν προς την Ευρώπη ή ακόμα και τη δυσαρέσκεια.
Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καλώ το σύνολο του λαού, όπου ιδεολογικά και αν ανήκει, να συμμετάσχει ενεργά. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι, η Κύπρος είναι έντονα πιστή στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Αυτό, εξάλλου, αξιώνουμε από την Ευρώπη για να δώσουμε μια επιτέλους δίκαιου περιεχομένου λύση στο κυπριακό πρόβλημα, αν υλοποιηθούν οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ. Εκεί στραφήκαμε και στρέψαμε την προσοχή μας όσον αφορά τη βάση της λύσης».