16/5/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στον 6ο διαγωνισμό «Η παραγωγικότητα στην εκπαίδευση»

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στον 6ο διαγωνισμό «Η παραγωγικότητα στην εκπαίδευση»


Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση, η οποία είναι αφιερωμένη στον 6ο Διαγωνισμό «Η Παραγωγικότητα στην Εκπαίδευση». Ο διαγωνισμός εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Ενσωμάτωση της έννοιας της Παραγωγικότητας στην Εκπαίδευση», κάτω από τον άξονα «Ανάπτυξη Κουλτούρας Παραγωγικότητας» του Εθνικού Προγράμματος Παραγωγικότητας. Ο διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Μέσα από τον διαγωνισμό αυτό δίνεται η δυνατότητα στα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την έννοια της παραγωγικότητας, να συνθέσουν και να αναλύσουν με απώτερο στόχο να δημιουργήσουν. Η σχέση εργασίας, βαθμού προσπάθειας και κόστους σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα έχουν να κάνουν άμεσα με την έννοια της παραγωγικότητας. Είναι κοινά αποδεκτό πως η ανάπτυξη της παραγωγικότητας εξαρτάται τόσο από την τεχνολογική πρόοδο και τις νέες μορφές οργάνωσης, όσο, κυρίως, από το επίπεδο του φυσικού κεφαλαίου και τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού. Στην εποχή, μάλιστα, που ζούμε και στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια στην κοινωνία μας, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον ανθρώπινο παράγοντα, ο οποίος κρίνεται σημαντικότερος και από το φυσικό κεφάλαιο.

Αντικείμενο του φετινού Διαγωνισμού ήταν η εμπλοκή των μαθητών σε δημιουργικές δραστηριότητες, όπως το θέατρο, η μουσική, ο χορός και η ζωγραφική, ώστε να μπορέσουν να γνωρίσουν και να προωθήσουν την έννοια της παραγωγικότητας μέσα από τη δική τους έρευνα, δημιουργική σκέψη και συνεργασία. Η ευαισθητοποίηση, όμως, των μαθητών σε θέματα παραγωγικότητας μέσα από καλλιτεχνικές δημιουργίες, πέρα από την επίτευξη του κύριου στόχου, συντελεί και στην ηθική και πνευματική τους καλλιέργεια. Τους διδάσκει να αναλαμβάνουν ευθύνες και να συνεργάζονται, να σέβονται και να αποδέχονται τη διαφορετική άποψη, να εκτιμούν το ωραίο και τους δημιουργούς του.

Με τις σκέψεις αυτές συγχαίρω όλους τους μαθητές και μαθήτριες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, ιδιαίτερα τους μαθητές που διακρίθηκαν, καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς που βοήθησαν και στήριξαν τη διαδικασία αυτή. Η πορεία προς τη δημιουργία είναι σημαντικότερη από το αποτέλεσμα, και η προσπάθεια που κατέβαλαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες είναι άξια συγχαρητηρίων. Συγχαίρω επίσης και όλους τους συντελεστές των δύο Υπουργείων που συνεργάστηκαν για την επιτυχή διοργάνωση του διαγωνισμού.

------------------------