25/4/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Gala Dinner για τα 60χρονα του Απόλλωνα Λεμεσού

Να μη μεταδοθεί πριν τις 9 μ.μ.
 
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στο Gala Dinner για τα 60χρονα του Απόλλωνα Λεμεσού

 
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απόψε βρίσκομαι ανάμεσά σας, σε αυτή την ωραία εκδήλωση, για να τιμήσουμε μαζί τα 60χρονα του Απόλλωνα, του ιστορικού σωματείου της Λεμεσού και της Κύπρου.

Είναι μεγάλη η χαρά μου γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να χαιρετήσω την επέτειο του Απόλλωνα σε μια περίοδο που το σωματείο διαγράφει μια πολύ επιτυχημένη πορεία στην ποδοσφαιρική δράση του. Θέλω να σημειώσω την πρόσφατη ευρωπαϊκή διαδρομή του, τις σπουδαίες διεθνείς εμφανίσεις και τα πολύ καλά αποτελέσματα που πέτυχε το τελευταίο διάστημα. Και αναφέρομαι τόσο στην αντρική ομάδα, όσο και τους έφηβους της ακαδημίας σε πολλά διεθνή τουρνουά που μαζί με τη γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα, μάς έχουν κάνει υπερήφανους με τις επιτυχίες τους. Ειδικά, η αντρική ομάδα έφτασε στη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της, με τη συμμετοχή της στους ομίλους του Europa League.

Είναι η πρώτη και μέχρι στιγμής μοναδική κυπριακή ομάδα που πέτυχε νίκη εκτός έδρας σε αγώνες των ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης, κερδίζοντας στη Βαρσοβία την Λέγκια, είναι η πρώτη ομάδα που σκόραρε εναντίον όλων των αντιπάλων της, αλλά και που πέτυχε γκολ, και μάλιστα δύο, επί τουρκικού εδάφους. Δεν είναι τυχαία που ανακηρύχθηκε από τους αθλητικούς συντάκτες ως η κορυφαία ομάδα της Κύπρου, το 2013. Να σημειώσω, ακόμα, ότι ο Απόλλωνας ήταν ο πρώτος κυπριακός σύλλογος που πανηγύρισε νίκη στην καλαθόσφαιρα ανδρών, μέσα στην Τουρκία.

Όταν ο Απόλλωνας ιδρύθηκε, πριν 60 χρόνια, τον Απρίλιο του 1954, είχε ξεφυτρώσει από τα σπλάχνα των Εθνικολαϊκών Συλλόγων της Λεμεσού, με σκοπό να αποτελέσει, όπως ο αρχηγός Διγενής επιθυμούσε, καμουφλαρισμένο προπύργιο για τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.   Μια εκλεκτή ομάδα νέων, γνωστών και διαπρεπών ανθρώπων της κοινωνίας της πόλης, συνέστησαν τον Σύλλογο που στην πορεία των χρόνων καθιερώθηκε σαν ο Θρύλος της Λεμεσού.

Το ποδόσφαιρο τότε για τον Απόλλωνα δεν ήταν η κύρια απασχόληση, αλλά το καμουφλάζ των μαχητών ποδοσφαιριστών, που καθένας τους είχε στο ενεργητικό του και από μια ηρωική πράξη. Μέλη του διώχθηκαν από τους Άγγλους κατακτητές, άλλα συνελήφθησαν και άλλα στάληκαν στα κρατητήρια των αποικιοκρατών.

Κατά την τούρκικη εισβολή του 1974, αθλητές και μέλη του Απόλλωνα έπεσαν στα πεδία των μαχών.   Μεταξύ τους ο τερματοφύλακας της ομάδας Γιαννάκης Παπαϊωάννου, έφεδρος ανθυπολοχαγός, ο επίσης έφεδρος ανθυπολοχαγός Σπύρος Πετούσης, μέλος του Απόλλωνα και οι Σωκράτης Σωκράτους από την Ερήμη, και Ελισσαίος Ελισσαίου, μέλη του χορευτικού συγκροτήματος και αθλητές του σωματείου και ο Παναγιώτης Ευμενίου, μέλος.

Την περίοδο 1955-‘56 άρχισε την ποδοσφαιρική του δράση με την είσοδο του στην ΚΟΠ και το πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας, το οποίο κατέκτησε την επόμενη περίοδο 1956-57.   Από τότε, ανήλθε στην Α’ Κατηγορία, στην οποία συμμετέχει ανελλιπώς μέχρι σήμερα.

Τρεις φορές αναδείχθηκε πρωταθλητής και εφτά φορές κυπελλούχος.

Στην εξηντάχρονη διαδρομή του ο Απόλλωνας διέπρεψε στους εθνικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς αγώνες. Εδραιώθηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά σωματεία της Κύπρου. Αυτό που παραμένει ακόμη ως εκκρεμότητα είναι η απόκτηση ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού γηπέδου το οποίο να ανταποκρίνεται στις υψηλές ανάγκες του Απόλλωνα και των άλλων σωματείων της Λεμεσού.  

Είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο όλοι οι φορείς πρέπει να εγκύψουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και να δώσουμε μια σωστή και οριστική λύση. Γι’ αυτό προτίθεμαι να συγκαλέσω σύντομα μια ευρεία σύσκεψη στην οποία να μετάσχουν οι αρμόδιοι υπουργοί, οι βουλευτές και τα σωματεία της Λεμεσού, καθώς και ο ΚΟΑ και η ΚΟΠ για να θέσουμε τις βάσεις για τη ρύθμιση του προβλήματος.

Η συνεισφορά του Απόλλωνα στον αθλητισμό της Κύπρου είναι ανεκτίμητη. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να σημειώσω την αξία του αθλητισμού σε μια κοινωνία και να τονίσω το σημαντικό ρόλο που ο Απόλλωνας διαδραμάτισε σε αυτόν τον κρίσιμο χώρο. Θέλω, επίσης, να σας διαβεβαιώσω για την προσωπική πίστη μου στις ευεργετικές, για την κοινωνία και τους νέους, ιδιότητες του αθλητισμού.

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό, γενικότερα, ως υγιής και δημιουργική απασχόληση, μπορεί να λειτουργήσει σαν όπλο και εργαλείο για την ανάπτυξη κοινωνικών και ψυχικών αντιστάσεων ενάντια στις εξαρτήσεις, στην εγκληματικότητα, στον ρατσισμό, στην αποξένωση και γενικότερα στην κρίση θεσμών, αξιών και σχέσεων που απασχολούν σήμερα την κοινωνία μας. Ο αθλητισμός, με τις υπέρτατες αξίες που πρεσβεύει, αποτελεί ένα από τα πλέον ισχυρά και αποτελεσματικά αντίδοτα κατά της νεανικής παραβατικότητας και κάθε μορφής αντικοινωνική συμπεριφορά.

Η Κυβέρνηση, έχοντας στο επίκεντρο της δράσης της τον πολίτη και τις ανάγκες του, δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση του αθλητισμού και του αθλητικού πνεύματος γενικότερα.   Ανάμεσα στους στόχους που θέσαμε στον τομέα του αθλητισμού είναι η δια βίου ενασχόληση με τον αθλητισμό για όλους τους πολίτες, η στήριξη των αθλητικών σωματείων και των αθλητών, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της εποχής, η περαιτέρω ανάπτυξη του αγωνιστικού αθλητισμού, τον οποίο θεωρούμε ως τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό, η καταπολέμηση της βίας και του ρατσισμού στους αθλητικούς χώρους κ.ά.

Η περαιτέρω προώθηση του αθλητισμού και η αξιοποίησή του για σωστή ανάπτυξη των παιδιών, των αυριανών πολιτών, αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα και βασική   προϋπόθεση για να έχει μέλλον η κοινωνία και ο τόπος μας, Γι’αυτό και εμείς, ως Κυβέρνηση, τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της περαιτέρω προώθησης του και αντιμετωπίζουμε θετικά κάθε νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην προώθηση του αθλητισμού και των ολυμπιακών ιδεωδών.

Με αυτές τις σκέψεις και εκφράζοντας τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους προέδρους, τους διοικητικούς παράγοντες και τα μέλη του Απόλλωνα για την πολύχρονη και ανιδιοτελή προσφορά τους, εύχομαι στον θρύλο της Λεμεσού περισσότερες και μεγαλύτερες επιτυχίες. Και φυσικά… πολύχρονος.   

_____________