25/4/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή εγκαινίων του Κτηρίου Πρυτανείας του ΤΕΠΑΚ

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στην τελετή εγκαινίων του Κτηρίου Πρυτανείας του ΤΕΠΑΚ


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να είμαι μαζί σας σήμερα στην τέλεση των εγκαινίων του Κτηρίου της Πρυτανείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), ενός σημαντικού οικοδομήματος που κοσμεί το κέντρο της Λεμεσού.    
 
Είναι γεγονός ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης αναμορφώνεται και μετατρέπεται σε μια περιοχή που αναδίνει περηφάνια, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Η σταδιακή αυτή θετικότατη εξέλιξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και την παρουσία της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας.
 
Δέκα χρόνια μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου διαπιστώνει κανείς τα πολλαπλά οφέλη που επέφερε η λειτουργία του για την κοινωνία. Ο εμπλουτισμός της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, η διεύρυνση των ευκαιριών μόρφωσης για τους Κύπριους νέους, η ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, η αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας στον ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό χάρτη, η διάνοιξη νέων δημιουργικών προοπτικών για τη διασύνδεση της Ακαδημίας με τον παραγωγικό ιστό και την πραγματική οικονομία, όλα αυτά αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της λειτουργίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και της δραστηριοποίησης της πανεπιστημιακής του κοινότητας.

Ένα σύνολο μορφωμένων συμπατριωτών μας, με εξαίρετα ακαδημαϊκά προσόντα και αξιόλογες διεθνείς εμπειρίες, που έχουν την ευγενή φιλοδοξία να συνεισφέρουν, να συνδράμουν στην πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας.
 
Ως Κυβέρνηση, αλλά και εγώ προσωπικά, θεωρούμε τους πανεπιστημιακούς μας ως πολύτιμους εταίρους και συνεργάτες, στην επίπονη προσπάθεια που καταβάλλουμε για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του κράτους, για αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την ανάδειξη των αρίστων σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής. Σε αυτή την πορεία προς τα εμπρός, τα πανεπιστήμιά μας έχουν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.
 
Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι οι Κύπριοι ακαδημαϊκοί είναι σε θέση να στηρίξουν αποτελεσματικά την υπόθεση της μεγάλης αλλαγής στον τόπο μας και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου. Την αλλαγή στους θεσμούς, την αλλαγή στις νοοτροπίες του παρελθόντος, την αλλαγή σε όλα όσα για δεκαετίες ταλαιπώρησαν τη χώρα και τους πολίτες μας.
 
Θέλουμε να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους Κύπριους ακαδημαϊκούς σε μια σειρά από θέσεις δουλειάς και προσφοράς, πέραν των καθηκόντων τους στα πανεπιστήμια. Αυτή μας την πεποίθηση μετουσιώσαμε πολύ πρόσφατα σε πράξη, εμπιστευόμενοι ανθρώπους του Πανεπιστημίου σε σημαντικές διοικητικές και συμβουλευτικές θέσεις του κράτους. Ο διορισμός για παράδειγμα, στην προεδρία της Κρατικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων της Καθηγήτριας Τούλας Ονουφρίου, αποτελεί μια έμπρακτη έκφραση αυτής μας της εμπιστοσύνης.
 
Επιπρόσθετα, ο πρόσφατος διορισμός άλλων αξιόλογων ακαδημαϊκών και στελεχών του Πανεπιστημίου σε συμβούλια ημικρατικών οργανισμών έγινε ακριβώς στο πλαίσιο αυτής μας της προσέγγισης.
 
Η ίδρυση και λειτουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς και η έως τώρα αναπτυξιακή του πορεία αποτελούν το αθροιστικό αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας τόσο των ανθρώπων που υπηρετούν στο Πανεπιστήμιο όσο και της ίδιας της Πολιτείας. Τέσσερις διαδοχικές Κυβερνήσεις και όλες ανεξαιρέτως οι κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου στήριξαν αυτή την πορεία και προσέφεραν στο μέτρο του δυνατού όλα όσα το Πανεπιστήμιο χρειάστηκε. Αυτή τη συλλογικότητα, αυτή την ενότητα είναι που χρειάζεται η πατρίδα μας προκειμένου να αντιμετωπίσει με επιτυχία όλες τις προκλήσεις στα μεγάλα θέματα που την απασχολούν. Και αυτό προσδοκώ ότι θα συνεχιστεί.

Εγκαινιάζοντας το κτήριο της Πρυτανείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σάς εύχομαι κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.
______________