25/4/14

Ο Υπουργός Παιδείας δρ Καδής κήρυξε την έναρξη του Έκτου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου EUROMATH 2014



Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρ Κώστα Καδής κήρυξε σήμερα 25 Απριλίου την έναρξη του Συνεδρίου EUROMATH 2014 καθώς και την έναρξη των Ευρωπαϊκών Διαγωνισμών Μαθηματικού Θεάτρου MATHeatre Europe 2014 και του Διαγωνισμού Επικοινωνίας των Μαθηματικών MATHFactor Europe 2014.


Το Έκτο Ευρωπαϊκό Συνέδριο EUROMATH 2014, με διεθνή συμμετοχή, οργανώνεται φέτος στην Κύπρο. Στο συνέδριο συμμετέχουν 400 περίπου μαθητές από 18 χώρες με 129 παρουσιάσεις. Οργανώνονται επίσης 6 εργαστήρια από ακαδημαϊκούς. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του συνεδρίου οργανώνονται
  • Διαγωνισμός καλύτερης παρουσίασης από μαθητές στο συνέδριο EUROMATH,
  • Διαγωνισμός Μαθηματικής Αφίσας μεταξύ μαθητών,
  • Επικοινωνία των μαθηματικών μέσω ζωγραφικής

Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εργασίες τους ως άτομα ή ως ομάδες και να δημοσιεύσουν την εργασία τους στα πρακτικά του συνεδρίου.

Το Ευρωπαϊκό Έργο Le-MATH: Μάθηση μαθηματικών μέσω νέων παραγόντων επικοινωνίας (Learning mathematics through new communication factors) (www.le-math.eu) ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2012 και διαρκεί 2 χρόνια. Αναπτύχθηκαν νέες μέθοδοι στην εκμάθηση και τη διδασκαλία των μαθηματικών για μαθητές ηλικίας 9 – 18 ετών μέσω της δημιουργίας δύο κύριων εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην επιμόρφωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν μαθηματικά σε μαθητές ηλικίας 9-18. Τα δύο εργαλεία είναι:

  • MATHeatre: Διδασκαλία και μάθηση των μαθηματικών μέσω του μαθηματικού θεάτρου
  • MATHFactor: Διδασκαλία και μάθηση των μαθηματικών μέσω μαθηματικών δραστηριοτήτων επικοινωνίας.
Με αυτά τα εργαλεία, η μάθηση των μαθηματικών γίνεται πιο ελκυστική για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Στο πλαίσιο του έργου διοργανώνονται οι δύο τελικοί των Ευρωπαϊκών Διαγωνισμών MATHFactor και MATHeatre στην Κύπρο. Ο τελικός διαγωνισμός MATHFactor θα γίνει το Σάββατο 26 Απριλίου 2014 η ώρα 17:15 και ο τελικός διαγωνισμός MATHeatre την Κυριακή 27 Απριλίου 2014 η ώρα 9:30. Οι προκριματικοί ολοκληρώθηκαν μέσω διαδικτύου στα μέσα Φεβρουαρίου 2014. Χώρος διεξαγωγής των διαγωνισμών είναι το Ξενοδοχείο Hilton Cyprus. Οι διαγωνισμοί αυτοί θα γίνουν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του EUROMATH 2014 (www.euromath.org)

Στους τελικούς διαγωνισμούς λαμβάνουν μέρος 120 μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Τσεχία, το Λίβανο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Κροατία και τη Σερβία. Οι μαθητές αυτοί έχουν διακριθεί στη Φάση 1, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 250 μαθητές και εκπαιδευτικοί. Συντονιστής του Έργου είναι η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία μαζί με 12 συνεργάτες από την Κύπρο, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αυστρία, Σουηδία, Γαλλία, Τσεχία, Βέλγιο και Ουγγαρία .

Οι διαγωνισμοί MATHFactor και ΜΑΤΗeatre είναι ανοικτοί προς το κοινό.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού καλωσόρισε τους μαθητές και αφού τόνισε τους στόχους του Υπουργείου και τη σημασία της ανάπτυξης νέων μεθόδων στη διδασκαλία δήλωσε την υποστήριξη του στην ιδέα του συνεδρίου EUROMATH καθώς και στο Ευρωπαϊκό έργο Le-MATH. Τελειώνοντας, συνεχάρη την Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία και το Ίδρυμα ΘΑΛΗΣ για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν ώστε οι νέοι να αγαπήσουν τα μαθηματικά και οι εκπαιδευτικοί να βρίσκουν νέα εργαλεία για το διδακτικό τους έργο.

________________