25/4/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στα εγκαίνια της έκθεσης «Ταξίδι 2014», στη Λευκωσία

Χαιρετισμός του Υπουργού Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη
στα εγκαίνια της έκθεσης «Ταξίδι 2014», στη Λευκωσία



Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την ευγενική πρόσκληση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου για να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και να τελέσουμε τα εγκαίνια της έκθεσης «Ταξίδι 2014». Πρόκειται για έναν πραγματικά αξιόλογο θεσμό, που πραγματοποιείται φέτος για 17η συνεχή χρονιά και για τη διοργάνωση του οποίου θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον Σύνδεσμό σας και, φυσικά, όλους τους συμμετέχοντες.

Επιτρέψτε μου, επίσης, να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία των σημερινών εγκαινίων για να ευχηθώ ό,τι καλύτερο στο Διοικητικό Συμβούλιο και στα Μέλη Συνδέσμου σας, που συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια δημιουργικής δράσης και προσφοράς. Άλλωστε, η έκθεση «Ταξίδι», ως μια από τις σημαντικές σας ετήσιες δραστηριότητες, έχει αγκαλιαστεί με πολλή θέρμη από τον κόσμο, που την επισκέπτεται με σκοπό να ενημερωθεί και να συζητήσει με επαγγελματίες του κλάδου όλα τα θέματα που αφορούν στις διακοπές τους.

Την εγκυρότητα και τον πλούτο των εξειδικευμένων πληροφοριών που μπορεί να προσφέρει η έκθεση σε όλους τους επισκέπτες της, εγγυάται ακριβώς το εύρος και η ποιότητα των συμμετοχών. Φέτος, συμμετέχουν με δικά τους περίπτερα οργανισμοί ταξιδίων, αεροπορικές εταιρείες, αλυσίδες ξενοδοχείων από την Κύπρο και το εξωτερικό, περιφερειακοί τουριστικοί οργανισμοί της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ινδίας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς στον τομέα των ταξιδίων και του τουρισμού. Παράλληλα, εχέγγυο για την ποιοτική πληροφόρηση που μπορεί να λάβει ο επισκέπτης αποτελεί το γεγονός ότι στις τάξεις του ο Σύνδεσμος ενσωματώνει την πλειοψηφία των Κύπριων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Διοργανωτών Ταξιδίων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το σύνολο σχεδόν των ξένων τουριστικών οργανισμών που συνεργάζονται με τη χώρα μας.

Έχω κάθε λόγο να θεωρώ ότι η έκθεση «Ταξίδι» αποτελεί, ενδεχομένως, την καλύτερη ευκαιρία για τους Κύπριους και τους ξένους που διαμένουν στην Κύπρο, να ενημερωθούν αναλυτικά για τις τάσεις που υπάρχουν για διακοπές και ταξίδια, όχι μόνο εκτός Κύπρου, αλλά και, κυρίως, εντός του πραγματικά πανέμορφου νησιού μας. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η χώρα μας προσφέρει κάθε χρόνο μια ποιοτική και ενδιαφέρουσα τουριστική εμπειρία σε εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο – 2.4 εκατομμύρια επισκέπτες συγκεκριμένα για το 2013. Αυτό, λοιπόν, που θέλω σήμερα να τονίσω είναι ότι και η Κύπρος δικαιούται να βρίσκεται ψηλά στη λίστα επιλογών των Κύπριων τουριστών.

Κυρίες και Κύριοι,

Πέραν των θεμάτων του τουρισμού εντός ή εκτός Κύπρου, τα οποία πραγματεύεται η έκθεση «Ταξίδι», πολύ σημαντικό για την οικονομία του τόπου μας είναι και το θέμα του εισερχόμενου τουρισμού. Καταφέραμε πέρσι, με σκληρή και συλλογική δουλειά, να κλείσουμε τη χρονιά με αύξηση στα τουριστικά έσοδα της τάξης του 8,2%, παρόλη τη μείωση 2,4% στις αφίξεις. Φέτος θέλουμε να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί. Γνωρίζουμε καλά ότι οι εποχές είναι δύσκολες για τον τουρισμό και γι’ αυτό οι προσπάθειές μας για προσέλκυση επισκεπτών είναι συνεχείς, στοχευμένες και εντατικές.

Οι πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα είναι τεράστιας σημασίας, εξ ου και μεγάλο μέρος των προσπαθειών μας αφιερώνεται σε αυτή τη σημαντική πτυχή. Την ίδια στιγμή, σε συνεργασία με τον ΚΟΤ και για σκοπούς ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο, δρομολογήσαμε ήδη λύσεις που αφορούν στην απλούστευση των διαδικασιών παραχώρησης βίζας, στην αύξηση της συχνότητας πτήσεων από και προς την Κύπρο και, φυσικά, σε νέα πτητικά προγράμματα όπως από Ντόχα, Βασιλεία, Ρίγα και Ελσίνκι. Επίσης, σημαντικά βήματα γίνονται για επέκταση της τουριστικής περιόδου, εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και εξορθολογισμό της αξιοποίησης των οικονομικών πόρων του ΚΟΤ.

Κλείνοντας λοιπόν, επιτρέψτε μου να συγχαρώ και πάλι τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου για όλες του τις πρωτοβουλίες και, συγκεκριμένα, για τον τόσο επιτυχημένο ετήσιο θεσμό της έκθεσης «Ταξίδι». Είμαι βέβαιος ότι και η φετινή διοργάνωση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

________________