2/4/14

Καταδίκες από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας για παραβάσεις της Νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία

Καταδίκες από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας για παραβάσεις
της Νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία

 
Μέσα στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προώθησε την ποινική δίωξη εργοδοτών και διευθύντριας Εταιρείας που παρέβηκαν τις διατάξεις της Νομοθεσίας η οποία αφορά θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Ως αποτέλεσμα των διώξεων αυτών το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας καταδίκασε μέσα στο 2013 τους πιο κάτω:

  1. Την εταιρεία « HALIFAXTS ( CYPRUS ) PROPERTIES LTD » , που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε πρόστιμο €300, για παράλειψη υποβολής στον Αρχιεπιθεωρητή πριν από την έναρξη των εργασιών,  γνωστοποίησης για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών που ανέλαβε και εκτελούσε, κατά παράβαση των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών.

2.      Την Χριστούλα Ανδρέου , διευθύντρια της εταιρείας « HALIFAXTS ( CYPRUS ) PROPERTIES LTD » , σε συνολικό πρόστιμο €1300, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών, που έθεσαν σε κίνδυνο τρίτα πρόσωπα:

·       Παράλειψη κατασκευής και διατήρησης κατάλληλης και ικανοποιητικής αντοχής περίφραξης των χώρων όπου διεξάγονταν διάφορες οικοδομικές εργασίες.  
·       Παράλειψη υποβολής στον Αρχιεπιθεωρητή πριν την έναρξη των εργασιών, γνωστοποίησης για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών από την εταιρεία την οποία διεύθυνε.

  1. Τη Στέλλα Θεοδώρου, εργοδότρια οικιακής βοηθού, σε συνολικό πρόστιμο €3300, για τις πιο κάτω παραβάσεις του περί Υποχρεωτικής Ασφάλισης της Ευθύνης των Εργοδοτών Νόμου και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό εργοδοτούμενής της:

·       Παράλειψη λήψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας, με αποτέλεσμα το δεξί χέρι εργοδοτούμενής της να παγιδευτεί στα κοπτικά εργαλεία μηχανής παρασκευής κιμά και να ακρωτηριαστεί.
·       Παράλειψη ασφάλισης της ευθύνης της έναντι ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας για εργοδοτούμενή της.

4.                Τον κ. Μάριο Αντωνίου, εργοδότη επιχείρησης παρασκευής μπιφτεκιών και σιεφταλιών, σε πρόστιμο €2300, για παράλειψη διεξαγωγής των δραστηριοτήτων του με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι πρόσωπα που δεν εργοδοτούνται από αυτόν, αλλά που επηρεάζονται από τις δραστηριότητες της επιχείρησής του, δεν εκτίθενται σε κίνδυνο, κατά παράβαση των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων.
 
 
____________
 
2 Απριλίου, 2014