2/4/14

Αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων μεταβαίνει στην Αθήνα

Αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων μεταβαίνει στην Αθήνα, για να συμμετάσχει στην 4η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), η οποία διοργανώνεται από την Βουλή των Ελλήνων, στις 3 και 4 Απριλίου, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).


Η αντιπροσωπία αποτελείται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας κ. Γιώργο Βαρνάβα και τα μέλη των Επιτροπών κ.κ. Νίκο Κατσουρίδη (Αναπλ. Πρόεδρος Επιτροπής Άμυνας), Πρόδρομο Προδρόμου (Αναπλ. Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), Δημήτρη Συλλούρη και Γιώργο Προκοπίου. Την αντιπροσωπία συνοδεύει η Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων Α' της Βουλής κα Σόφη Τσουρή.

Κατά τη Διάσκεψη, θα ανταλλαγούν απόψεις με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, σχετικά με τις προκλήσεις ασφάλειας στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Επίσης, θα διεξαχθεί η καθιερωμένη συζήτηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βαρόνη Catherine Ashton, αναφορικά με τις τρέχουσες προτεραιότητες στον τομέα της ΚΕΠΠΑ – ΚΠΑΑ και ειδικότερα την κατάσταση στην Ουκρανία. Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχει ως κύριος ομιλητής και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος, ο οποίος, μαζί με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), αρμόδιο για διαθεσμικές υποθέσεις κ. Maciej Popowski, θα αναφερθεί στα αποτελέσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013 και τις συναφείς εξελίξεις στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Στα πλαίσια της Διάσκεψης, θα οργανωθούν, εξάλλου, συζητήσεις σε τρείς παράλληλες Ομάδες Εργασίας. Η πρώτη αφορά στην Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, και τη Θαλάσσια Διάσταση της ΚΠΑΑ. Η δεύτερη, στην οποία θα συμμετέχει ως κύριος ομιλητής ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, αφορά στις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ η τρίτη έχει ως θέμα την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων στα πλαίσια της ΚΠΑΑ, τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τις σχετικές κοινοβουλευτικές πρακτικές.

Κατά τη Διάσκεψη, θα συζητηθούν, τέλος, οι Κανονισμοί Λειτουργίας του θεσμού.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί, εξάλλου, πριν την έναρξη των εργασιών, άτυπη συνάντηση των επικεφαλής των αντιπροσωπιών των Κοινοβουλίων των χωρών του Νότου της ΕΕ, την οποία συνδιοργανώνουν με κοινή τους πρωτοβουλία οι επικεφαλής των αντιπροσωπιών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Βουλής των Ελλήνων κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Κωνσταντίνος Τσιάρας. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι ο συντονισμός μεταξύ των χωρών του Νότου της Ένωσης για προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος τους εν όψει των εκάστοτε Διασκέψεων.