11/4/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση για την οικονομική στήριξη των κοινωνικών παντοπωλείων από τον ΟΠΑΠ



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση
για την οικονομική στήριξη των κοινωνικών παντοπωλείων από τον ΟΠΑΠ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, στο Προεδρικό Μέγαρο, με στόχο την οικονομική ενίσχυση των κοινωνικών παντοπωλείων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ΟΠΑΠ προσέφερε ποσό ύψους 300 χιλιάδων ευρώ προς το σκοπό αυτό.
 
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Είναι με μεγάλη χαρά, αλλά και συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στους πιο ανθρώπινους από τους ανθρώπους, σε εκείνους που αφιερώνουν κάθε ελεύθερο χρόνο, ανεξάρτητα κόπου, μόχθου ή κόπωσης προκειμένου μέσα από την εθελοντική προσφορά να συμπαρασταθούν σε συνανθρώπους, να υποκαταστήσουν πολλές φορές το κράτος, λόγω της οικονομικής κρίσης που διερχόμαστε.
 
Θέλω να σας συγχαρώ θερμά για τη σημαντική συνεισφορά όλων σας, τις δύσκολες αυτές ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας. Για να έχουμε μια καλύτερη κοινωνία είναι σημαντική η βοήθεια όλων. Και η ιδιωτική, εθελοντική πρωτοβουλία έχει ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή την προσπάθεια.

Όλοι αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά του ΟΠΑΠ στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Σήμερα, μετά από το συγκινητικό βίντεο που παρακολουθήσαμε και την εξαγγελία της σημαντικής οικονομικής στήριξης προς τα κοινωνικά παντοπωλεία, ο ΟΠΑΠ καθίσταται και ένας σημαντικός εταίρος στον τομέα του ανθρωπισμού.

Σας συγχαίρω για την προσφορά σας, και για τα υγιή πρότυπα που προβάλλετε, όπως η Πρωταθλήτριά μας, Ελένη Αρτυματά, η οποία είναι σήμερα μαζί μας. Να είστε πάντοτε καλά όλοι οι αθλητές μας να μας κάνετε περήφανους. Η προσφορά σας αποκτά ιδιαίτερη αξία τις μέρες αυτές, που το Πάσχα πλησιάζει.

Η λιτή αυτή εκδήλωση αποδεικνύει ότι η κοινωνία μας έχει αξίες και αρετές. Οπλισμένοι με αυτές μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της εποχής και να δημιουργήσουμε πραγματική ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Η Πολιτεία αναγνωρίζει το σημαντικό έργο του εθελοντισμού στον τόπο μας. Ο εθελοντισμός αναδεικνύεται η αναδυομένη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, σήμερα.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού με πληροφόρησε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας νομοσχέδιο που θα εκσυγχρονίζει τη σχετική νομοθεσία και που θα τεθεί εντός των ημερών στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα ρυθμίζεται ο ρόλος των εθελοντικών οργανώσεων για να υπάρχει αναβάθμιση της προσφοράς και της αξίας τους και να μην παρεμβαίνουν στο έργο τους κάποιοι παρείσακτοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται κατά διεφθαρμένο τρόπο το πρόσωπο που δήθεν θέλουν να εμφανίζουν. Ευτυχώς είναι ελάχιστες εξαιρέσεις, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τον υγιή εθελοντισμό, ο οποίος είναι μια αναδυόμενη δύναμη που συμβάλλει δυναμικά στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος μας σήμερα.

Είναι μεγάλη η τιμή που καλωσορίζω στο Προεδρικό, εσάς τους ήρωες της κοινωνίας, που στηρίζετε ανιδιοτελώς τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Δεν μπορώ παρά να κάνω αναφορά και στην Εκκλησία. Η ίδια η θρησκεία μας μέσα από τη χριστιανική διδασκαλία μιλά για εθελοντική συνεισφορά, αγάπη και διαμοιρασμό. Ευχαριστώ την Εκκλησία για τη μεγάλη συνεισφορά της.

Αναγνωρίζοντας το σημαντικό σας έργο αλλά και τα μεγάλα οφέλη του εθελοντισμού, δημιουργήσαμε το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για να συντονίσει και να φέρει πιο κοντά όλους τους φορείς του εθελοντισμού.

Να σας πληροφορήσω πως από το Γραφείο του Επιτρόπου και σε συνεργασία με το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, σχεδιάζεται ένα κοινό λογισμικό σύστημα με το όποιο θα συνδέονται όλοι οι φορείς του δικτύου, ώστε να συντονίζεται η δίκαιη κατανομή της βοήθειας προς τους έχοντες ανάγκη και να αποφεύγεται η τυχόν εκμετάλλευση του συστήματος. Με αυτό τον τρόπο η δράση σας θα γίνει πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας και σας συγχαίρω και πάλι για την ανεκτίμητης αξίας συνεισφορά σας στην αντιμετώπιση των δύσκολων προβλημάτων που η κοινωνία μας αντιμετωπίζει σήμερα».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννης Γιαννάκη στο χαιρετισμό του ανέφερε:   «Η λέξη Εθελοντισμός είναι μια απλή λέξη αλλά με πολλές σημαντικές έννοιες. Όπως είναι και η σημερινή εκδήλωση - απλή, λιτή αλλά με μεγάλη σημασία. Δεν θα σας αναλύσω το πόσο σημαντικός είναι ο εθελοντισμός. Το ξέρεται καλύτερα από εμάς.

Γι’ αυτό τον λόγο, σημαντικός πυλώνας πολιτικής της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη είναι η στήριξη και ο εκσυγχρονισμός του εθελοντικού κινήματος και η εφαρμογή εργαλείων για τον ενεργό πολίτη και ειδικότερα των νέων. Το όραμα μας είναι για έναν εθελοντισμό σύγχρονο, που να καλύπτει όλους του τομείς της κοινωνίας.

Η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας γρήγορα, ευέλικτα αλλά και αποτελεσματικά, δημιούργησε ένα δίκτυο φορέων οι οποίοι έχουν στόχο να στηρίξουν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Αυτό το δίκτυο το οποίο αποτελείται από τις Εθελοντικές Οργανώσεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία, έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία να στηρίζει χιλιάδες συνανθρώπους μας. 

Μια από τις πρώτες δραστηριότητες του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ήταν ο συντονισμός και η στήριξη των φορέων αυτών.
Πρόσφατα, σε συνεργασία με τον Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων και το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, σχεδιάσαμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη διαδικασία έγκρισης και εφαρμογή κοινών κριτηρίων αλλά και ενίσχυσης του δικτύου ηλεκτρονικά, ώστε να υπάρχει ομοιογένεια στη διαχείριση των συμπολιτών μας που αιτούνται βοήθεια, να προστατεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα αλλά και να υπάρχει πιο στενή συνεργασία μεταξύ των φορέων. Η εφαρμογή της νέας αυτής διαδικασίας θα αρχίσει τον Μάιο.

Θα ήθελα να σταθώ στη σημαντική προσφορά όλων εσάς. Τις Εθελοντικές Οργανώσεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία. Είναι συγκινητική η προσπάθεια που καταβάλλετε. Η δράση σας απορροφά τους κραδασμούς των κοινωνικών προβλημάτων τα οποία έχουν δημιουργηθεί λόγο της οικονομικής κρίσης, και συμβάλλετε στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής σε μια πολύ δύσκολη εποχή για την κοινωνία μας.

Ένας άλλος στόχος του Γραφείου είναι να δημιουργήσουμε συνέργιες και συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα – Πολιτεία, Εθελοντικό κίνημα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία, Ιδιωτικός τομέας. Ο ΟΠΑΠ ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα αυτό. Όλοι αναγνωρίζουμε την προσφορά του ΟΠΑΠ στον αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Σημαντική συνεισφορά του ΟΠΑΠ είναι και η προβολή προτύπων υγιούς απασχόλησης, ιδιαίτερα προς τη νέα γενιά – όπως η Πρωταθλήτρια μας Ελένη Αρτυματά, την οποία και ευχαριστώ για την παρουσία της. Σήμερα, δείχνοντας και το πρόσωπο της κοινωνικής προσφοράς του, ο ΟΠΑΠ, λίγες μέρες πριν από τις γιορτές του Πάσχα, ενισχύει το δίκτυο των φορέων αυτών, με μια αξιόλογη οικονομική στήριξη. Η συνεισφορά αυτή, διασφαλίζει, την επίτευξη του στόχου που είχαμε βάλει - κανένας συμπολίτης μας να μην στερηθεί τα βασικά αγαθά τις γιορτές του Πάσχα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΟΠΑΠ για την πολύ σημαντική οικονομική βοήθεια προς τους φορείς οι οποίοι στηρίζουν με τρόφιμα και άλλα αγαθά τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Σας ευχαριστώ για τη σημαντική προσφορά σας και την άψογη συνεργασία και προσβλέπω σε περαιτέρω συνεργασία

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που παρά το πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα του είναι σήμερα μαζί μας, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο το πόσο σημαντικό είναι για τον ίδιο, τα θέματα την κοινωνικής προσφοράς άλλα και του εθελοντισμού γενικότερα.

Πάνω απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς, τους ακούραστους εθελοντές, που θυσιάζετε τόσα πολλά, για το κοινό καλό. Η προσπάθεια που καθημερινά καταβάλλετε είναι ακριβώς αυτά που εκφράζονται μέσα από τις αξίες και τις αρετές του Εθελοντισμού. Ανιδιοτέλεια, προσφορά, αγάπη, ανθρωπισμός. Η προσφορά σας δεν έχει σύνορα. Έχει όμως αποτέλεσμα και αυτό το βλέπετε κάθε μέρα. Και παρά την κούραση και τα προβλήματα, όλα ξεχνιούνται με ένα ευχαριστώ και ένα χαμόγελο από αυτούς που βοηθάτε.

Έχω μεγαλώσει μέσα στον Εθελοντισμό. Ο Εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Μια στάση ζωής η οπαία σε ακόλουθα πάντα. Και ο Εθελοντισμός με έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Σήμερα από τη θέση του Επιτρόπου Εθελοντισμού με κάνετε να νιώθω περήφανος αλλά νιώθω και το βάρος της ευθύνης στο να είμαι αποτελεσματικός και ουσιαστικός στην εφαρμογή των πολιτικών μας για να στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά τον Εθελοντισμό στο τόπο μας. Να είστε βέβαιοι ότι η Πολιτεία στέκετε μαζί σας σε αυτή την προσπάθεια. Συμπαραστάτης στο πιο αξιόλογο και αγνό κομμάτι της κοινωνίας μας – το Εθελοντικό κίνημα».

Χαιρετισμούς απηύθηναν, επίσης, ο Γενικό Διευθυντής του ΟΠΑΠ Κύπρου κ. Μιχάλης Χειμώνας και η πρωταθλήτρια Ελένη Αρτυματά.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την εκδήλωση, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είπε ότι θα υπάρχουν κοινά έντυπα αιτήσεων, αλλά και κριτήρια για όσους επιθυμούν να αποταθούν για στήριξη στα κοινωνικά παντοπωλεία. Πρόσθεσε ότι όλοι οι φορείς που στηρίζουν τα κοινωνικά παντοπωλεία θα έχουν την ευχέρεια να ενημερώνουν τους πολίτες για το πώς θα παρέχεται αυτή η βοήθεια.

Αναφερόμενος στο θέμα της νομοθεσίας για εγγραφή Σωματείων, Ιδρυμάτων και Λεσχών, είπε ότι σύντομα θα σταλεί στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο προς έγκριση, με δύο βασικά στοιχεία: πρώτο, τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, ρύθμιση η οποία θα αφορά την κατάργηση των λεσχών, και, δεύτερο, ότι όλες οι εθελοντικές οργανώσεις θα πρέπει να υποβάλλουν ελεγμένους λογαριασμούς. Αν για δύο συνεχή έτη δεν τους υποβάλουν τότε θα διαγράφονται αυτές οι οργανώσεις από το αρχείο εγγραφής, είπε ο κ. Γιαννάκη.

«Με αυτό τον τρόπο υλοποιείται η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για στήριξη των εκείνων οργανώσεων που έχουν ουσιαστική προσφορά στην κοινωνία μας», είπε ο κ. Γιαννάκη.

Πρόσθεσε ότι λειτουργούν παγκυπρίως 55 κοινωνικά παντοπωλεία και επισήμανε ότι «οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά από το Γραφείο Επιτρόπου στο τηλ. 22400163».

____________