6/4/14

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ





Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε
στο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ


Ολοκληρώθηκαν χθες στην Αθήνα οι εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (GYMNICH), στις οποίες εκπροσώπησε την Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης. Κατά την πρωινή συνεδρία συμμετείχαν και οι Υπουργοί Εξωτερικών των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ κρατών, Τουρκίας, Σερβίας, Μαυροβουνίου και ΠΓΔΜ.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην Ουκρανία και στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, με τους Υπουργούς Εξωτερικών να ανταλλάσουν απόψεις αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία. Μέσα από την ανταλλαγή απόψεων επικράτησε η αντίληψη ότι τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία πρέπει να διατηρηθούν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες της Υπάτης Εκπροσώπου για μια ευέλικτη, αποτελεσματική και στοχευμένη Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, έδωσε έμφαση στη Νότια Γειτονία όπου η κρίση στη Συρία και οι περιφερειακές της επιπτώσεις απαιτούν συνεχή και ενεργό εμπλοκή. Επισήμανε ότι η Κύπρος στηρίζει την ΕΕ με συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες.

Ως προς την Ουκρανία, μετά από σύντομη αναφορά στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης συνέστησε όπως γίνει προσεκτική αξιολόγηση της κατάστασης, των επιπτώσεων και των ενεργειών μας ούτως ώστε η διαμορφωθείσα πολιτική να διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία της ΕΕ.

----------------------