28/4/14

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης παρουσίασε τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Υπουργείου



Με επίκεντρο τον πολίτη ετοιμάστηκε το πρώτο μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο 2015-2017 για το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.
Η οικονομική κρίση και η προσπάθεια αντιμετώπισής της έθεσαν το Κράτος και τη Δημόσια Υπηρεσία ενώπιον νέων και πολύ δύσκολων προκλήσεων, γι’ αυτό και η μεταρρύθμιση, ο εκσυγχρονισμός και ο στρατηγικός προγραμματισμός, είναι προϋπόθεση για αντιμετώπιση των προκλήσεων και για την έξοδό μας από την κρίση, υπογράμμισε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης μιλώντας στο πλαίσιο της ημερίδας «Προγραμματίζω, Προϋπολογίζω, Αλλάζω Στρατηγικά», που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Λευκωσία.

Η ανάγκη για αλλαγή και νέα στρατηγική κατεύθυνση στο Υπουργείο προέκυψε από τον στόχο και προσπάθεια για δημιουργία ενός Υπουργείου παραγωγικού και αναπτυξιακού ώστε να συμβάλει άμεσα και ουσιαστικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Η ανάκαμψη και η ανάπτυξη είναι δυνατή μόνο με την προώθηση έργων και προγραμμάτων πρόσθετης αξίας, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, τόνισε ο κ. Κουγιάλης.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι με αρχή το 2015 το κάθε έργο και σχέδιο προγραμματίζεται στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού και η κάθε δημόσια επένδυση αξιολογείται και η κάθε δαπάνη διενεργείται, ώστε να έχει πρόσθετη αξία, αλλά και να συμβάλλει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων. Στους ετήσιους προϋπολογισμούς, θα περιλαμβάνονται δαπάνες για υλοποίηση δράσεων με μετρήσιμους δείκτες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην επίτευξη των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων.

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός και σημείωσε ότι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Υπουργείου βασίστηκε σε πέντε Στρατηγικούς Στόχους που είναι:

Η μεταρρύθμιση της αγροτικής οικονομίας
Η προώθηση της πράσινης και γαλάζιας ανάπτυξης
Η αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων και η προστασία της βιοποικιλότητας
Η ενίσχυση των διεθνών περιφερειακών σχέσεων
Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του Υπουργείου.

Καταλήγοντας, ο κ. Κουγιάλης ανάφερε ότι στόχος του είναι τα Τμήματα και το Υπουργείο στο σύνολό του να είναι ένα πρωτοπόρο Υπουργείο με κοινό όραμα, στρατηγική, στόχους και προϋπολογισμό.

________________