4/4/14

Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αθήνα

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα, με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη και του Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.


Ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την πρόοδο των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Μετά την πλήρη ενημέρωση, είχαμε την ευκαιρία να επανακαταθέσουμε τις πάγιες θέσεις του Κόμματός μας για τη στήριξη διαδικασιών συνομιλιών στην κατεύθυνση βεβαίως της επίτευξης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό που για μας δεν είναι άλλη από την προοπτική μιας Διζωνικής, Δικοινοτικής, Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας με μια κυριότητα, μια ιθαγένεια, χωρίς τρίτους εγγυητές και χωρίς ξένα στρατεύματα. Επισημάναμε βεβαίως στον Πρόεδρο και τις ανησυχίες μας δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη καμπή η οικονομική κρίση σοβεί, και ως εκ τούτου θεωρούμε πολύ πιθανόν ορισμένοι να νομίζουν πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο πίεσης για την επιβολή άδικων επιλογών. Επισημάναμε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι αποδεκτό και πιστεύουμε ότι δεν θα είναι αποδεκτό, ούτε από τον κυπριακό λαό, βεβαίως ούτε και από την Ελλάδα».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου:

Ερώτηση: Κύριε Τσίπρα, σε συνέχεια του Κυπριακού, αν έχετε την καλοσύνη, θα ήθελα μια διευκρίνιση. Ακούμε ότι ασκούνται πιέσεις αυτές τις μέρες από την Τουρκία, στην Ελληνική Κυβέρνηση να απελευθερώσει τα κεφάλαια τα οποία εκκρεμούν για την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση να συνηγορήσει στην απελευθέρωση για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23, 24, 5, 8 και 19;
Απαντώντας στην ερώτηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι: «Εμείς πιστεύουμε ότι σε αυτήν τη φάση πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά βήματα. Οι πιέσεις όπως είπατε θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν είναι ώρα η ελληνική πλευρά να κάνει κινήσεις χωρίς συνεννόηση μάλιστα με την κυπριακή, πόσο μάλλον όταν είναι σε εξέλιξη συνομιλίες που θα καθορίσουν το πλαίσιο της επικείμενης λύσης. Συνεπώς πιστεύουμε ότι κάθε τέτοια κίνηση θα ήταν άκαιρη».

-------------------